Alimente interzise pentru bebelusi

/ / Modificat: 2011-04-14
Alimente interzise pentru bebelusi

Alimentatia sugarului sau bebelusului trebuie sa contina numai produse sanatoase si pline de nutrienti esentiali pentru cresterea si dezvoltarea lui. In general, parintii respecta regulile generale in alimentatia celor mici, insa au adesea scapari cand vine vorba de gustari sau "finger foods". Unele dintre ele pot parea potrivite, dar sunt interzise pentru ca sunt nesanatoase.

Unele gustari sunt recomandate bebelusilor, insa parintii au tendinta de a mai da din cand in cand micutilor sa guste din ceea ce mananca si ei, pentru ca "poate ii este pofta". Si uite asa, bebelusii ajung sa pape alimente de tip junk food extrem de nocive pentru organismul lor in plina dezvoltare.

Sucuri naturale

Nici macar sucurile naturale, din fructe proaspete, nu sunt mai indicate in alimentatia bebelusilor. Chiar daca provenienta este fructul nu inseamna ca sunt mai sanatoase.

O mare parte dintre fibre se pierd in momentul transformarii fructului in suc, iar ceea ce ramane este zaharul. Sucul isi pierde multe din dintre proprietatile nutritive, in locul lor ramanand doar caloriile.

Deserturi cu gelatina

Chiar daca nu sunt prea consumate de adulti, ele au fost considerate mult timp un desert spectaculos pentru bebelusi. Se considera ca gelatina contine proteine (probabil pentru ca este facuta din oase si cartilagii de animale). Insa nu este adevarat, spun nutritionistii, sau cel putin nu intr-o cantitate atat de mare.

Iar ceea ce ajung sa manance de fapt bebelusii din astfel de produse este zaharul, colorantii alimentari si aromele artificiale.

Crackers (biscuitii)

Sunt printre cele mai utilizate gustari de bebelusi. Sunt si utile mai ales in perioada eruptiei dentare, cand copiii simt nevoia in permanenta sa rontaie ceva. Insa acestia sunt destul de satiosi, astfel ca numai din 2-3 biscuitei copilul s-ar putea satura. Daca se intampla acest lucru, el nu mai mananca suficient la o masa normala si apare deficitul nutritiv.

In plus, asa cum gustarile dulci ii determina pe micuti sa manance si sa doreasca si mai mult "dulce", acelasi lucru se intampla si cu gustarile sarate. Ii face pe copii sa vrea si mai multe alimente sarate, iar specialistii avertizeaza ca s-a constatat un consum mult prea ridicat de sare in randul copiilor in alimentatia moderna.

Sucuri acidulate

Chiar daca pare greu de crezut, specialistii sustin ca au intalnit o multime de cazuri in care copiilor mici li se servea fara nicio retinere sucuri din comert, carbonatate. Trebuie sa fii constienta ca aceste produse nu contribuie cu absolut nimic nutritiv in organismul bebelusului. Dimpotriva, contin cantitati uriase de zahar care afecteaza dezvoltarea danturii, iar senzatia de satietate falsa pe care o ofera poate cauza subnutritia.

Prajeli

Atentie la ce alimente dai bebelusului sa "deguste"! Exista o constiinta populara care merge pe ideea ce bebelusii trebuie sa guste – odata cu diversificarea – din tot ce mananca si parintii. Si uite asa vedem cum bebelusi de 6-7 luni gusta din oua prajite, pui prajit sau chiar cartofi pariji ori alte alimente nocive care cumulate pot face rau sistemului lor digestiv, destul de sensibil si nematurizat.

Mancare procesata

Definim mancarea sau alimentele procesate in mai multe feluri. Insa in mare acestea se caracterizeaza prin orice modificare sau adaugire in cresterea ei si in procesul de gatire. Acestea contribuie la pierderea multor valori nutritionale esentiale si la imbogatirea lor cu grasimi, zahar, saruri si aditivi care o fac nesanatoasa si inutila pentru sanatatea micutului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente interzise bebelusi Alimentatia bebelusului Alimentatia sugarului

Articole recomandate

Citeste si despre