Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea

/ / Modificat: 2019-02-18
Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea

Sunt multe mituri legate de alaptare . Cele mai multe dintre ele sunt despre continuarea alaptarii atunci cand mama are o problema de sanatate.

Multe mamici se intreaba “Pot sa alaptez bebelusul daca…?”, iar situatiile sunt diverse: sunt racita, am febra, am varicela etc.?

Desi fiecare caz este particular si e nevoie de sfatul medicului, iata 6 situatii generale in care poti continua alaptarea.

Pot sa alaptez bebelusul daca… sunt racita?

Raspunsul este DA. Oamenii sunt contagiosi inca de dinainte sa se manifeste primele simptome. Deci, cu 12-24 de ore inainte ca mama sa afle ca este bolnava, bebelusul a intrat deja in contact cu virusul. Din fericire, organismul mamei a produs anticorpi care au ajuns si in lapte. De aceea trebuie sa se continue alaptarea. Cum majoritatea perioadelor de incubatie dureaza 4-7 zile, mama va proteja bebelusul cu anticorpi prin alaptare.

Singurul caz in care bebelusul are nevoie de izolare este in primele trei saptamani de viata, cand sistemul imunitar al copilului este foarte slab. Daca, de exemplu, mama are gripa la nastere, bebelusul este izolat, pana cand mama nu mai este contagioasa. Sau poate intra in contact cu bebelusul numai daca poarta echipament de protectie (halat, manusi, masca). Iar in acest caz nu este recomandat alaptatul.

Pot sa alaptez bebelusul daca… am gripa?

Raspunsul este DA. Chiar si daca iei medicamente antivirale. Desigur, acestea trebuie luate numai la recomandarea medicului si sa fie compatibile cu alaptarea.

Ca si in cazurile de raceala, corpul mamei produce anticorpi care protejeaza bebelusul de virusuri.

Totusi, mama trebuie sa ia masuri sporite de precautie:

  • Sa se spele temeinic pe maini de fiecare data cand ia bebelusul in brate;
  • Sa nu tuseasca sau sa stranute in preajma bebelusului;
  • Sa limiteze contactul fata-fata cu bebelusul;
  • Sa ia in considerare purtarea unei masca de protectie in timpul alaptatului.

O alternativa este folosirea unei pompe, iar cineva sanatos sa ii dea laptele cu biberonul. Trebuie cerut imediat ajutorul medicului daca si bebelusul prezinta semne de gripa.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Alaptarea Alaptarea bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre