Depozitarea laptelui matern

/ / Modificat: 2012-01-10
Depozitarea laptelui matern

Atunci cand nu esti langa bebelusul tau pentru a-l alapta sau se satura mai repede si ai inca lapte este indicat sa apelezi la muls si la depozitarea lui. In acest fel pastrezi lapticul pentru sugar pentru cand vei fi cu el sau pentru urmatoarea masa. Depozitarea laptelui matern trebuie sa respecte anumite conditii de siguranta – temperatura, tipuri de sticle sau pungi etc. - pentru a fi dat copilului fara niciun risc de imbolnavire.

Containere de depozitare pentru laptele matern

  • pungi speciale de plastic din comert.

Temperatura si timpii de depozitare

Timpii de depozitare si perioada valabilitatii laptelui muls depind de temperatura la care acesta este stocat. Aceste criterii depind si de locatia in care esti si de ce aparatura de refrigerare ai la dispozitie.

La temperatura camerei, laptele matern rezista in urmatoarele conditii:

  • pana la 4 ore la o temperatura a camerei de 27 de grade Celsius;

  • pana la 10 ore la o temperatura de 21 de grade Celsius;

  • pana la 24 de ore la 16 grade Celsius (intr-o lada frigorifica care are elemente de gheata de exemplu).

La frigider, laptele se poate pastra cam 5 zile la o temperatura de 4 grade Celsius.

In congelator, laptele matern poate fi pastrat in urmatoarele conditii:

  • in interiorul unui congelator obisnuit (al frigiderului) poate fi bun de consum cam 2 saptamani;

  • poate fi depozitat pana la 6 luni de zile daca dispui de un congelator care mentine o temperatura constanta de -19 grade C.

Reguli de depozitare a laptelui matern

  • Poti combina laptele proaspat muls cu unul care este deja la congelator. Insa trebuie sa astepti sa se decongeleze sau sa se raceasca laptele mai vechi mai intai.
  • Cel mai indicat este sa depozitezi lapte in cantitati mici, in functie de varsta bebelusului (in portii de cate 60-120 ml). Este recomandat sa cumperi containere de depozitare de diferite marimi care sa corespunda portiilor pe care le mananca bebelusul la o masa. Astfel, vei stii ca daca mananca 120 de ml la o masa, trebuie sa decongelezi un container cu aceasta cantitate, fara a fi nevoie sa irosesti din el sau sa risti sa nu iti ajunga.
  • Nu umple niciodata containere pana la refuz. Lasa un pic de spatiu pentru respiro in timpul refrigerarii.
  • Eticheteaza fiecare container cu data la care a fost congelat pentru a putea monitoriza vechimea lui.
  • Dupa ce scoti un container de la frigider si il lasi sa se decongeleze sau sa se incalzeasca este posibil sa se formeze o usoara crusta deasupra sau caimac. Agita-l bine inainte de a-l da micutului!
  • Nu baga containerul la microunde pentru a-l incalzi mai repede. Acesta distruge anumite proprietati esentiale ale laptelui si poate incalzi prea tare anumite portiuni ceea ce ar putea produce arsuri in gurita bebelusului. Mai bine pune containerul intr-un bol cu apa calda sau sub un jet de apa. Laptele se foloseste imediat sau in cel mult 24 de ore (daca este refrigerat). In niciun caz nu mai trebuie recongelat!
  • In unele cazuri, ai putea constata ca dupa decongelare laptele are un miros neplacut. Nu te speria, nu inseamna ca este stricat Unele mame au un nivel mai ridicat al enzimei numite lipaza (cea care digera grasimile), ceea ce schimba gustul si mirosul laptelui atunci cand este congelat. Este posibil ca micutul tau sa il refuze din acest motiv. Poti fierbe laptele (la 82 de grade C) inainte de congelare. Aceasta va inactiva lipaza, iar gustul si mirosul vor disparea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Depozitare lapte matern Alaptarea Mulsul sanilor Colectare lapte matern Alaptarea bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre