Alaptez. Copilul meu mananca suficient? Intrebarea pe care multe mamici si-o pun. Ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2023-05-01
Alaptez. Copilul meu mananca suficient? Intrebarea pe care multe mamici si-o pun. Ce trebuie sa stii

Una dintre principalele preocupari ale mamelor care alapteaza este cum sa stie ca bebelusii lor mananca suficient.  Nu ne putem uita in interiorul sanului pentru a sti cat de mult lapte a fost absorbit, asa ca trebuie sa cautam alte date si semne care sa ne spuna daca bebelusul ramane sau nu flamand.

Productia de lapte

Inainte de a va vorbi despre indicatorii care va pot da indicii daca bebelusului tau ii este sau nu foame, afla cum se regleaza productia de lapte. Colostrul este deja produs in timpul sarcinii, asa ca mamele au intotdeauna colostru dupa nastere. Ulterior, hormonul prolactina si mecanismul cererii si ofertei joaca un rol in reglarea productiei de lapte. Practic, cu cat bebelusul suge mai mult, cu atat va produce mai mult lapte (de exemplu, daca alaptam gemeni, vom produce mai mult lapte decat daca avem un singur copil).

Greutatea bebelusului

Greutatea este probabil cel mai bun indicator al faptului ca un bebelus mananca suficient. In primele cateva zile dupa nastere, toti bebelusii (sau marea majoritate) pierd in greutate. Acest lucru este fiziologic, iar in a doua si a treia zi incep de obicei sa ia din nou in greutate, recapatandu-si greutatea de la nastere la aproximativ 10-15 zile de viata.

Scutecele bebelusului

Scutecele sunt, de asemenea, un indicator fantastic al faptului ca un bebelus mananca bine sau nu.  Sa vorbim despre urinare, pe de o parte, si despre scaune, pe de alta parte:

Cantitatea de urina. Numarul de urinari ne poate spune daca bebelusul este bine hidratat si daca mananca bine. La inceput fac pipi foarte putin si, progresiv, uda mai multe scutece pe zi. In prima zi de viata face de obicei un singur pipi, in a doua zi 1 sau 2, iar in a treia si a patra zi intre 2 si 4. De atunci incolo uda de obicei mai mult de 5 scutece pe zi. Atunci cand urina este foarte concentrata, aceasta poate capata o culoare portocalie sau roz. Acest lucru este de obicei normal in primele 2-4 zile de viata, dar daca apare mai tarziu este de obicei un indiciu ca bebelusul nu mananca suficient.

Scaunul. Primul scaun al nou-nascutului se numeste meconiu. Este un scaun inchis la culoare si gros. In mod progresiv, scaunele se schimba pana cand devin scaunul tipic nou-nascutului: consistenta moale/lichida, cu cocoloase si de culoare galben mustar. Dupa primele zile de viata (3-5 zile), au de obicei mai mult de trei scaune pe zi. Spre sfarsitul primei luni, acestia elimina mai putine scaune pe zi si pot trece chiar mai multe zile fara scaun.

Care sunt semnele ca bebelusului meu i se face foame?

  • Nu urineaza sau nu are suficiente scaune.
  • Este foarte somnoros, greu de trezit sau, dimpotriva, este iritabil, se trezeste imediat si vrea sa fie in permanenta prins la san.
  • Nu ia suficient in greutate.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptarea Alaptarea bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre