Urmareste-ne:
Get Adobe Flash player

Cand introducem pastarnacul in alimentatia copilului?

26 Aprilie 2017

Pastarnacul este o radacinoasa excelenta pentru primele etape ale diversificarii alimentatiei bebelusilor, fiind inrudit in mod direct cu morcovul. Aroma sa dulceaga rasfata papilele gustative ale copilului, iar nutrientii furnizati sunt foarte importanti pentru dezvoltarea armonioasa a celui mic.

Il poti introduce in dieta micutului tau intre 6 si 8 luni, sub diverse forme (piure, supa crema sau chiar finger food).

Diversificare_alimentatie_pastarnac 

Ce vitamine si minerale contine?

Pastarnacul contine din plin calciu si vitamina C. Furnizeaza o cantitate importanta de fibre si de proteine, precum si mici cantitati de seleniu, mangan, cupru si zinc. In plus, este mai mult decat accesibil pe perioada de iarna, cand diversitatea legumelor este limitata.

Pastarnacul contine amidon si folati care ajuta la formarea globulelor rosii in sange.

Vitamine:

Vitamina A;
Vitamina C;
Niacina;
Acid folic;
Tiamina;
Acid pantotenic;
Vitamina K.

    Minerale:

    Potasiu;
    Sodiu;
    Calciu;
    Fosfor;
    Magneziu;
    Fier.

      Cum alegi pastarnacul pentru masa copilului?

      Alege pastarnacul asa cum procedezi si in cazul morcovului. Ai grija sa nu fie decolorat si sa nu prezinte pe suprafata lui taieturi, pete si zgarieturi. De asemenea, nu trebuie sa observi semne ca ar incolti in varf sau ca radacina ar fi prea stufoasa.

      Ai grija ca pastarnacul ales sa nu fie uscat sau prea mare (dimensiunea ideala este cea medie). Pastreaza pastarnacul la frigider si taie-l doar atunci cand urmeaza sa-l gatesti. Pentru a-l mentine cat mai proaspat, pastreaza-l la rece intr-un recipient plin cu apa, dar nu mai mult de doua zile.

      Bebelus_masa_pastarnac 

      La ce mese il introduci?

      Poti introduce pastarnacul in supa de legume de la masa de pranz (ora 12) sau in piureuri. Datorita gustului dulceag, il poti oferi copilului sa il manance ca finger food intre mese, daca a inceput deja sa mestece bucati solide de hrana.

      Ai grija sa introduci cu moderatie pastarnacul in meniul bebelusului tau, intrucat aportul ridicat de fibre poate avea efect iritativ asupra sistemului digestiv al celui mic.  

      Cum pregatesti si servesti pastarnacul?

      Cele doua modalitati ideale de a gati pastarnacul pentru bebelusul tau este prin fierbere (in apa sau la aburi) si prin coacere. Curata-l de coaja, feliaza-l si pune-l la fiert intr-o oala sau la copt intr-o tava.

      Foloseste pulpa pastarnacului si indeparteaza-i miezul tare, care este obicei mai atos. Prepara creme de legume delicioase, din pastarnac fiert amestecat cu cartofi, morcovi, telina sau patrunjel. Dupa 1 an, poti oferi copilului chipsuri de pastarnac, preparate la cuptor.  

      Cu ce alte alimente il poti combina?

      Pastarnacul poate fi combinat cu o gama complexa de legume si verdeturi: morcov, radacina de patrunjel, dovlecel, telina, ardei, patrunjel verde, rosii etc.

      Tu de la ce varsta i-ai oferit copilului pastarnacul? Stiai despre toate beneficiile sale nutritionale? Spune-ne sugestiile tale si ofera-ne si cateva preparate delicioase in care i-ai strecurat pastarnacul, in sectiunea de comentarii de mai jos!

      Ananasul este extrem de benefic pentru sistemul digestiv al copilului. De ce? Afla in articol!

      Citeste si despre:

      COMENTARII

      Aplicatii pentru copii

      DESCARCA
      DESCARCA
      OK

      Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Detalii aici

      Inainte sa pleci,

      Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


      Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

      Creeaza cont! sau Urmareste-ne pe Facebook!

      Trimite articolul catre prietenii tai

      Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

      Trimite mesajul