7 dezavantaje/riscuri ale diversificarii precoce la bebelusi

/ / Modificat: 2011-05-25
7 dezavantaje/riscuri ale diversificarii precoce la bebelusi

Dezavantajele diversificarii precoce

Diversificarea preoce apare atunci cand bebelusului ii sunt introduse pentru prima oara in meniu alimente solide la o varsta mai mica decat este recomandat. Medicii sustin ca exista atat avantaje, dar si o multime de dezavantaje ale nerespectarii indicatiilor medicilor. Nu numai ca sunt dezavantaje, dar pun in pericol sanatatea copilului. Inceperea diversificarii alimentatiei bebelusului depinde de felul in care este hranit cu lapte. Pentru bebelusii care sunt exclusiv alaptati la san, medicii recomanda ca diversificarea sa se faca incepand cu varsta de 6 luni. La bebelusul care este hranit cu lapte praf diversificarea poate incepe un pic mai devreme pe la 4-5 luni, sustin medicii.

Care sunt dezavantajele diversificarii precoce?

1. Risc de alergii

Introducerea prematura a alimentelor solide in alimentatia bebelusului poate dezvolta mai repede si mai usor alergii. Acestea sunt concluziile la care au ajuns specialistii dupa analiza mai multor bebelusi care au primit alimente solide mai devreme decat trebuia.

2. Probleme digestive

Tractul intestinal al bebelusilor nu este suficient dezvoltat in primele luni de viata si nu poate face fata alimentelor noi introduse. Asadar, introducerea prematura solicita functiile digestive inainte ca acestea sa fie suficient de maturizate si poate crea probleme.

3. Afectiuni renale

Diversificarea precoce duce si la afectiuni renale ale bebelusului pentru ca ii solicita la o capacitate mai mare decat pot face ei fata, fiind insuficient dezvoltati.

4. Supraalimentarea accidentala

Un alt motiv pentru care trebuie sa astepti varsta potrivita pentru inceperea diversificarii la sugari este supraalimentarea accidentala a bebelusului. Pana la 4-6 luni micutul nu te poate atentiona ca este satul si ca nu mai doreste sa pape nici macar intorcand capul sau dandu-ti cu manuta peste lingurita, pentru ca este prea mic. Ei nu sunt suficient de dezvoltati pentru a trimite astfel de semnale si riscul de a-i da sa manance mai mult decat trebuie este foarte mare.

5. Riscul de a se ineca cu alimente

Inabilitatea copilului de a inghiti corect este un alt motiv pentru care introducerea alimentelor solide trebuie facuta la timp si nu mai devreme. Abia intre 4 si 6 luni bebelusii dezvolta capacitatea de a impinge alimentele din partea din fata a cavitatii bucale in spate in loc sa o lase sa alunece asa cum fac cu lapticul. Pana la varsta de 4-6 luni, bebelusul are foarte bine dezvoltat reflexul de supt, iar introducerea unui aliment solid creste riscul de inec pentru ca acesta nu stie inca sa mestece.

Reflexul de supt este cel care il protejeaza pe bebe de inec. Intre 4 si 6 luni acest reflex incepe sa dispara treptat lasand loc mestecatului si folosirii limbutei pentru a impinge alimentele si a le inghiti. De asemenea, micutul tau nu poate sa stea singur in fundulet pana la 4-6 luni, atunci cand trebuie inceputa diversificarea. Atunci cand sunt hraniti la san sau cu biberonul ei stau in pozitie orizontala, pentru ca reflexul de supt ii ajuta sa nu se inece. Insa odata cu intrudcerea alimentelor solide, copilul trebuie sa stea in fundulet pentru ca mancatul in pozitie orizontala creste considerabil riscul de inec. Este mai bine sa astepti pana acesta va putea sta in fundulet singurel ori macar sprijinit de ceva. Specialistii combat prejudecata conform careia copiii care incep diversificarea mai devreme dorm mai bine pe timpul noptii. Ei sustin ca nu este adevarat si ca nu are legatura cu aceasta.

6. Risc de obezitate in copilarie

Se pare ca diversificarea precoce ar favoriza obezitatea la copii. Copiii care sunt hraniti cu lapte praf sunt cei mai expusi riscului. Specialistii sustin ca acestia risca sa devina obezi pana la varsta de 3 ani. Bebelusii care sunt alaptati au un risc semnificativ mai mic sau deloc.

7. Boala celiaca

Introducerea noilor alimente la bebelusi inseamna si un aport de vitamine, minerale si nutrienti inca necunoscuti pentru micuti. Acestia pot crea reactii adverse daunatoare si pot provoca boli grave daca nu sunt introdusi atunci cand bebelusul este pregatit pentru ele. De exemplu, glutenul este unul dintre ele. Cerealele, care sunt printre primele alimente introduse in meniu odata cu diversificarea, contin gluten. Daca acesta este introdus precoce favorizeaza aparitia bolii celiace.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente solide bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre