Mancaruri interzise bebelusilor

/ / Modificat: 2012-01-24
Mancaruri interzise bebelusilor

De obicei, un nou-nascut este alimentat doar cu lapte matern. Asta pentru ca acesta contine toti nutrientii de care are nevoie bebelusul pentru o crestere sanatoasa. Totusi, dupa cateva luni, copilul incepe sa primeasca diverse tipuri de alimente, pe langa lapte. Dar bebelusul nu este inca dezvoltat suficient si de aceea unele alimente nu ar trebui sa fie parte a alimentatiei sale.

Exista o serie de motive pentru care anumite alimente trebuie introduse mai tarziu in alimentatia bebelusului: un nivel insuficient de substante nutritive, reactii alergice, risc de sufocare etc. Totusi, exista si alimente care nu se incadreaza in niciuna dintre aceste categorii, dar nu trebuie adaugate in alimentatia bebelusului (de exemplu, sarea si zaharul).

Pe masura ce bebelusul tau creste va fi mai doritor sa incerce mancarea din farfuria ta si tu vei dori sa-i diversifici alimentatia. Dar daca tu sau sotul tau sunteti sensibili la unele alimente sau alergici la anumile produse, ar trebui sa dai mare atentie alimentelor pe care le introduci in meniul bebelusului.

Alimentatie pe stadii de dezvoltare

In cazul nou-nascutilor de pana la 4 – 6 luni, meniul nu trebuie alcatuit decat din lapte matern sau lapte praf. Copilul.ro iti prezinta cateva dintre alimentele care pot provoca probleme si cand e bine sa le introduci in alimentatia copilului tau.

Laptele integral de vaca sau de capra – lactoza si proteinele din lapte pot cauza reactii alergice si probleme ale stomacului fiind mai dificil de digerat. Iaurtul si branza fac exceptie de la aceasta regula. Laptele de vaca sau cel de capra nu are toate substantele nutritive de care are nevoie bebelusul si contine minerale in cantitati care i-ar putea dauna la rinichi. Laptele impiedica si absorbtia fierului, care este esential in primul an de viata al bebelusului. Poate fi oferit bebelusilor dupa ce au implinit 12 luni.

Laptele degresat – bebelusul tau are nevoie de toate grasimile si caloriile din laptele integral pentru a creste si a se dezvolta. Odata ce a implinit doi ani si nu are nici un fel de probleme de crestere, poti sa incepi sa-i oferi lapte cu un continut mai mic de grasime.

Citricele sau fructele si legumele acide – doar pentru ca un fruct sau o leguma, cum este rosia, nu face parte din familia de citrice, nu inseamna ca nu este acida.
Nu este un alergen, dar poate cauza urticarie sau probleme digestive datorita aciditatii. A folosi putina zeama de lamaie sau suc de ananas in piureul de fructe, nu este acelasi lucru cu a da bebelusului piure sau felii de portocale sau ananas. Pot fi date bebelusilor dupa ce au implinit 12 luni.

Albusul de ou – bebelusul tau poate manca galbenus de ou la inceput, dar asteapta pana dupa un an pentru albusul bogat in proteine pentru ca si acesta poate provoca reactii alergice. De fapt, daca bebelusul tau prezinta un risc crescut pentru alergii va fi mai bine ca albusul de ou sa intre in meniul lui abia dupa doi ani. Ouale trebuie introduse in alimentatia unui bebelus sensibil abia dupa ce acesta implineste un an. Acestea cresc riscul dezvoltarii unei alergii.

Mierea – anumite substante din compozitia acesteia pot provoca botulism. Tractul intestinal al unui adult este capabil sa previna dezvoltarea acestor substante, dar in cazul bebelusilor ele se pot dezvolta producand toxine periculoase. Asteapta pana dupa un an.

Untul de arahide – arahidele sunt produse cu posibilitati crescute de a dezvolta alergii. De aceea, este bine sa fie introduse in alimentatia bebelusului abia dupa un an. Daca tu sau tatal copilului prezentati o alergie la arahide, este mai bine sa astepti pana ce copilul implineste trei ani. Un alt motiv pentru care este bine sa intarzii putin introducerea untului de arahide in meniul bebelusului este consistenta lui lipicioasa care poate face ca, in cazul unui copil mic, inghitirea sa fie dificila, putand provoca chiar inecarea. Cea mai buna forma sub care i-l poti oferi este intins pe paine.

Graul sau produsele care contin grau – multi considera ca, in cazul bebelusilor care nu au avut niciodata o intoleranta la gluten sau o alergie la grau, dupa 8 luni este in ordine sa-i dai bebelusului produse din grau. Dar graul este cel mai cunoscut produs alergen dintre cereale. De aceea este recomandat ca graul si produsele din grau sa fie oferite dupa noua – zece luni sau chiar un an.

Scoicile sau melcii – pentru ca sunt alergeni puternici este bine sa fie introduse in alimentatia bebelusului abia dupa primul an. Amana pentru trei – patru ani daca banuiesti ca este predispus la alergii.

Nucile – daca banuiesti ca bebelusul tau este expus alergiilor, ar fi bine sa astepti pana dupa trei – patru ani pentru a-i oferi nuci. Este posibil sa le poata suporta si dupa un an pasate in piure sau in unt. Nucile intregi sau bucatile mari de nuci cresc riscul de inecare.

Alti alergeni posibili – daca banuiesti ca bebelusul tau ar putea fi predispus alergiilor datorita sensibilitatilor tale sau ale partenerului tau, ar fi bine sa intarzii un pic introducerea in alimentatie si a altor alimente – precum porumb, soia, ciocolata sau orice altceva la care ai putea fi alergica – pana dupa un an. In functie de severitatea alergiei tale si de alti factori, e posibil sa fie nevoie sa astepti si mai mult. Aceasta decizie o vei lua cel mai bine alaturi de medicul pediatru.

Bucatile mari de alimente – cele mai sigure sunt bucatile de mancare de marimea unui bob de mazare. Cu acestea ai siguranta ca nu se vor bloca in gatul bebelusului inecandu-l. Legumele precum morcovii, telina sau fasolea verde ar trebui maruntite foarte bine sau gatite pentru ca se inmoaie. Strugurii, pepenele, carnea, branza, toate trebuiesc maruntite foarte bine inainte de a fi date bebelusului pana spre trei ani.

Semne ale alergiilor

Daca bebelusul vomita, are diaree, urticarie, umflaturi, dureri abdominale, tuse, este irascibil, are mancarimi, ii curge nasul, are o respiratie deficitara, gaze intestinale sau este ragusit e timpul sa-ti pui niste semne de intrebare. Simptomele apar de obicei la doar cateva ore dupa ce a fost consumat alimentul. Suna-ti medicul imediat daca crezi ca bebelusul tau are o reactie alergica la un aliment.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarea la bebelusi Alimentatia sugarului Alimentatia bebelusului Alimentatie bebelusi Alimentatie solida bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre