Pozitia fatului in uter inainte de nastere

/ / Modificat: 2014-01-27
Pozitia fatului in uter inainte de nastere

Pozitia fatului la sfarsitului sarcinii te poate ajuta sa ai o nastere usoara sau, dimpotriva, poate aduce cu sine si o serie de complicatii. Informeaza-te despre pozitiile fatului inainte de nastere, pentru a sti la ce sa te astepti cand va veni momentul cel mare.

Prezentatia craniana a fatului inainte de nastere

Prezentatia craniana este cea mai sigura si confortabila pozitie a fatului inainte de nastere. El isi gaseste aceasta pozitie in luna a 7-a de sarcina, cand are loc sa se aseze cu capul in jos si piciorusele in sus. Dupa luna a 7-a de sarcina, fatul se dezvolta rapid si este posibil sa nu mai aiba loc sa se intoarca in uter pentru a ajunge in pozitia naturala pentru nastere.

La randul ei, prezentatia craniana poate avea 2 pozitii secundare, in functie de asezarea capusorului. Daca fatul are capul indreptat spre coapsa ta stanga, occipitalul stang este asezat anterior, iar nasterea este inlesnita. In cazul in care occipitalul stang este pozitionat posterior, nasterea poate fi ingreunata. Insa nu trebuie sa te ingrijorezi, deoarece in aceasta pozitie, bebele inca se poate intoarce.

Daca acest lucru nu se intampla la timp, medicul tau va incerca sa aseze fatul in pozitia optima, astfel incat si tu si bebe sa va simtiti confortabil. Exista si situatii in care fatul nu isi gaseste pozitia naturala in uter inainte de nastere, mai exact nu se pozitioneaza cu capul inainte.  

Prezentatia pelviana a fatului inainte de nastere

Prezentatia pelviana defineste o pozitie anormala a fatului in uter. Acesta nu se pozitioneaza asa cum este de dorit, cu capusorul spre iesire, ci este pozitionat cu sezutul inainte sau cu piciorusele inainte. Din cauza acestei pozitii, travaliul este ingreunat si poate dura mai mult timp. Riscurile prezentatiei pelviene sunt mari, intrucat pozitia fatului nu permite dilatarea colului uterin la fel de usor precum ar face-o capul.

Cauzele prezentatiei pelviene sunt multiple, de la variatii ale cantitatii de lichid amniotic si insertia joasa a placentei, pana la malformatii uterine sau macrosomie. Radiografia de sarcina din trimestrul al 3-lea iti poate indica pozitia fatului in uter.

Pana in saptamana 37 de sarcina, medicul poate schimba pozitia fatului prin apasarea abdomenului in diverse puncte, insa dupa aceasta perioada, interventia medicului nu se mai poate realiza, din cauza acumularii de lichid amniotic.

Daca medicul observa prezentatia pelviana dupa saptamana 37 de sarcina sau chiar inainte de nastere, poate opta pentru vacuum sau forceps pentru a scoate bebele, insa complicatiile sunt mari, putandu-se ajunge chiar la mortalitate fetala.  

Prezentatia transversala a fatului inainte de nastere

Prezentatia transversala este o alta pozitie anormala a fatului in uter. Bebele se asaza oblic in burtica, astfel incat prima parte a corpului care ar iesi ar fi un umar, capusorul fiind pozitionat spre umarul opus.

In mod normal, medicul poate diagnostica aceasta pozitie a fatului in timpul consultului prenatal de rutina. De altfel, si tu iti poti da seama daca bebele are o pozitie transversala atunci cand simti lovituri in partea de jos a pelvisului sau in zona rectala. In timpul sarcinii, fatul se poate intoarce in uter in pozitie naturala, cu capul inainte, insa daca si-a gasit pozitia transversala, sunt sanse mari sa ramana asezat astfel pana la nastere.

In cele mai multe cazuri, medicul decide ca nasterea sa se faca prin cezariana, pentru a diminua riscurile unor complicatii, cum ar fi lipsa oxigenului.  

Prezentatia faciala

Pozitia capului fata de corp inainte de nastere joaca un rol important in nasterea propriu-zisa. In cel mai fericit caz, bebele isi arata intai crestetul, barbaia fiind impinsa in piept. Dar exista si situatii in care capusorul nu se pozitioneaza optim, cum este in cazul prezentatiei faciale.

In aceasta pozitia anormala, fatul priveste inainte, iar fata va fi prima parte a corpului care s-ar ivi la nastere. De asemenea, exista si situatia in care capul fatului este intre prezentatia faciala si cea craniana. Si in acest caz medicul va decide nasterea prin cezariana, pentru a preveni complicatiile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pozitii fat nastere

Articole recomandate

Citeste si despre