Triplu test, rezultate si interpretare

/ / Modificat: 2017-09-29
Triplu test, rezultate si interpretare
Intrebare:

- Am 39 de ani. Sunt gravida in 18 saptamani, aceasta fiind a doua sarcina dupa 13 ani de repaus. Recent, am efectuat un triplu test de sarcina la Centrul de diagnostic si tratament "Dr. Victor Babes". As dori sa intreb care este riscul de malformatii pentru fat, avand in vedere rezultatele testului, prezentate mai jos: HCG-58451 mUl/mL Estriol liber-0,87 ng/mL AFP-14,4 Ul/mL Risc trisomie 21- >1/50 Risc trisomie 18- 1/86 Risc defect de tub neural- <1/10000 Citomegalovirus(CMV)-Ig G-Axsym -441,7 AU/ML Anticorpi Chlamydia Trachomatis-IgG(Metoda EIA) -0.53

Raspuns:

Daca rezultatul CMV si Chlamydia nu reprezinta neaparat un fapt patologic (de regula aceste valori semnifica o anterioara imunizare a dumneavoastra fata de acesti germeni, imunizare care va protejeaza in eventualitatea unui nou contact – in cazul CMV ar fi fost utila si determinarea indicelui de aviditate pentru a specifica vechimea acestei imunizari cunoscuta fiind recomandarea unei perioade libere intre o astfel de infectie si sarcina de aproximativ 6 luni).

In cazul rezultatelor oferite de triplul test, desi cu valoare orientativa, se pun cateva semne de intrebare. Rezultatele obtinute trebuiesc coroborate cu o serie de alte date referitor la starea de sanatate a mamei si varsta acesteia, la datele obtinute ecografic, la afectiunile asociate ale mamei cat si eventualele afectiuni ale partenerului etc., pentru ca o eventuala concluzie sa aiba valoarea unui sfat genetic.). 

In situatia de fata se discuta oportunitatea efectuarii unei amniocenteze (analiza ce se realizeaza de la nivelul lichidului amniotic) iar rezultatele acesteia cat si a unei ecografii morfologice pot aprecia mult mai exact gradul de risc privind trisomia 18 si 21.

Dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu 

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Triplu test Rezultat Rezultat

Articole recomandate

Citeste si despre