6 retete pe care le pot face copiii

/ / Modificat: 2014-07-09
6 retete pe care le pot face copiii

De indata ce copilul iti demonstreaza ca este suficient de responsabil sa manuiasca corespunzator principalele ustensile de gatit si ca ii place sa gateasca cot la cot cu tine, ii poti preda sortul de bucatarie si il poti lasa sa prepare singur-singurel cateva delicatese simple. Alegerea retetelor trebuie sa tina cont de varsta, abilitatile motrice fine si preferintele copilului, iar prepararea lor trebuie facuta sub atenta ta supraveghere, astfel incat sa evitati accidentele nedorite in bucatarie.

Tacos cu fasole si branza

tacos-fasole-branza

Ingrediente:

    50 g fasole boabe de la conserva

    3/4 cana de sos de salsa

    1 salata verde

    2 lipii

    1 ceasca de cascaval ras

      Mod de preparare:

      Incurajeaza copilul sa amestece fasolea cu jumatate din cantitatea de sos de salsa intr-un bol si sa il bage apoi la microunde, timp de un minut. Apoi, invata-l sa puna lipiile intinse pe doua farfurii, sa imparta sosul de fasole cu salsa pe ele si sa il intinda bine pe suprafata lor. Urmeaza sa presare frunzele rupte de salata verde si cascavalul ras.

      La sfarsit, lipiile pot fi infasurate, asemenea unei shaorme, sau impachetate, dupa cum doreste copilul. Nu interveni decat daca este necesar, lasandu-i micutului libertatea de a crea preparatul, dupa gustul lui.

      Cartofi copti cu broccoli si smantana

      cartofi-copti

      Ingrediente:

        4 cartofi albi (medii) semifierti

        1 punga de broccoli congelat

        2 linguri de unt

        sare

        piper

        4 linguri de smantana

          Mod de preparare:

          Pregateste-i copilului cartofii pentru copt. Fierbe-i inainte in coaja si taie-i in jumatati, pentru a evita ca cel mic sa fie nevoit sa foloseasca cutitul. Apoi, incurajeaza-l sa ii aseze intr-un vas termorezistent, sa ii asezoneze cu sare si piper si sa-i bage la cuptorul cu microunde vreo 10-15 minute, pana se coc putin.

          Separat, incurajeaza copilul sa amestece broccoliul congelat cu untul si sa il asezoneze si cu sare si piper. Dupa ce cartofii s-au copt, pune-l sa bage bolul cu broccoli la microunde, timp de 3 minute, la cea mai inalta temperatura.

          Scoate-i tu bolul din cuptor si stai langa el cand transfera, cu o lingura, broccoli aromat pe cartofii copti, scobiti in prealabil cu o lingurita. Inainte de servire, recomanda-i sa puna si o lingura de smantana deasupra fiecarui cartof umplut.

          Noodles cu pui si legume

          noodles-pui

          Ingrediente:

            1 pachet de noodles (240 g)

            1 pui facut la rotisor

            1 morcov

            1 castravete

            3 linguri de sos de soia sau ketchup

            sare

            piper

            Mod de preparare:

            Fierbe-i copilului apa pentru prepararea taiteilor. Apoi, pune-l sa ii toarne din ambalaj intr-un bol si adauga tu apa fierbinte peste ei. Acopera-i si lasa-i sa se umfle cateva minute sau cat timp scrie pe ambalaj. Intre timp, incurajeaza copilul sa pregateasca ingredientele pentru mancare. Arata-i cum sa aleaga carnita de pe oase si sa o zdrentuiasca, dar si cum sa faca fasii de morcovi sau castraveti cu ajutorul curatatorului de legume.

            Strecoara-i tu taiteii de apa fierbinte si pune-i intr-un bol. Invata-l cum sa aranjeze farfuria si sa amestece corect ingredientele, spunandu-i sa aseze la fund pastele, apoi bucatile de carnita. Lasa-l sa se joace cu "panglicile" de castraveti si morcovi in decorarea platoului. Separat, invata-l sa prepare sosul pentru delicatesa lui, amestecand ketchupul sau sosul de soia cu putina apa, sare, piper si ce alte condimente mai prefera.

            Pune-l apoi sa il toarne peste ingrediente si sa le amestece cu o furculita. Daca sosul rosu nu ii place, puteti incerca si varianta unui sos alb, din smantana sau maioneza aromata.

            Budinca de ciocolata

            budinca-ciocolata

            Ingrediente:

              2 linguri de amidon de porumb

              5 linguri de zahar brun

              2 linguri de pudra de cacao

              1/8 lingurita sare

              1 cana smantana groasa

              1 1/4 cana lapte

              2 oua

              1 1/4 cana fulgi de ciocolata

              1 lingurita extract de vanilie

              Mod de preparare:

              Reteta necesita preparare pe foc, insa daca il supraveghezi cu atentie si este destul de maricel, copilul poate prepara singur budinca, fara niciun pic de ajutor. Pune-l sa amestece amidonul, zaharul, pudra de cacao si sarea.

              Invata-l sa incorporeze treptat smantana, laptele si ouale, iar la sfarsit, sa adauge fulgii de ciocolata. Ajuta-l sa puna oala pe foc si invata-l sa amestece continuu, pana se ingroasa, timp de vreo 7-8 minute. Aisgura-te ca poarta manusi de gatit, pentru a fi in siguranta in preajma ingredientelor fierbinti si a focului.

              Dupa ce se ingroasa, preia stafeta si toarna tu budinca in forme speciale. Lasati budinca sa se raceasca si apoi bagati-o in frigider. Se serveste rece, cu frisca pe deasupra.

              Pizza din pita si bunatati

              pizza

              Ingrediente:

                1 pita cu diametru cat mai mare

                mozzarella

                masline

                rosii

                carnita de pui

                ciuperci

                ketchup (sos rosii)

                busuioc

                sare

                piper

                Mod de preparare:

                Cu siguranta, prepararea pizzei va deveni reteta lui preferata. Si, cum nu poti pune un copil de cativa ani sa pregateasca singur un aluat de pizza, il poti improviza dintr-o pita cumparata de-a gata, de la brutarie. Pune copilul sa o unga cu ketchup sau sos de rosii amestecat cu sare si condimente.

                Apoi, incurajeaza-l sa aseze strategic toppingurile pe suprafata blatului (mai putin mozzarella). Intre timp, tu aprinde cuptorul, pentru a fi incins. Dupa ce a terminat cu toate ingredientele, acoperiti bine totul cu felii de mozzarella si bagati pizza la cuptor, dar nu lasa copilul sa stea prea aproape de cuptor.

                Burgeri cu carne de curcan si legume

                burgeri

                Ingrediente:

                  3 chifle din cereale integrale

                  friptura de curcan

                  3 frunze de salata verde

                  6 felii de rosii

                  sare

                  ulei de masline

                  3 linguri ketchup

                  Mod de preparare:

                  Pune copilul sa taie chiflele jumatati folosind un cutit de plastic. Apoi, incurajeaza-l sa-si pregateasca ingredientele pentru umplerea burgerilor: sa zdrentuiasca carnita, sa spele si sa taie feliile de rosii, dar si frunzele de salata.

                  Apoi, invata-l sa monteze sandviciul, adaugand alternativ straturi de carne si legume. Printre straturi, pune-l sa toarne kecthup, iar la sfarsit sa acopere burgerii cu jumatatile ramase de chifle. In prepararea burgerilor, copilul poate folosi si alte legume preferate: castraveti, ceapa etc.

                  Tu ai incurajat pana acum copilul sa prepare singur ceva in bucatarie? Daca da, ce a preparat si daca nu, de ce nu l-ai lasat inca? Spune-ne sugestiile tale, dar si in ce masura crezi ca il ajuta aceste activitati casnice in dezvoltarea lui, in sectiunea de comentarii de mai jos!

                  Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                  Taguri Retete copii Gatit copii Beneficii gatit copii Copii bucatarie

                  Articole recomandate

                  Citeste si despre