Vacanta, la bunici sau cu parintii?

/ / Modificat: 2010-07-13
Vacanta, la bunici sau cu parintii?

Este mai bine ca cei mici sa isi petreaca vacanta impreuna cu bunicii sau cu parintii? Exista avantaje in ambele situatii si pentru toate partile implicate. Vacanta copiilor, indiferent daca sunt scolari sau prescolari, inseamna o pauza de la invatat, o perioada pe care pot sa o petreaca asa cum aleg.

Tine cont si de parerea copilului - daca el nu isi doreste sa mearga sau sa ramana la bunici, evalueaza obiectiv care ar putea fi motivatia sa. Daca in schimb isi doreste nespus sa mearga sau sa ramana la bunici, nu ii rapi aceasta bucurie, asa isi cladeste amintirile copilariei.

Ai in vedere sa nu existe insa un motiv ascuns pentru care cel mic isi doreste atat de mult sa mearga. Totul este in regula atat timp cat motivul nu este unul periculos, cum ar fi sa o pacaleasca pe bunica zicandu-i ca iese la joaca, iar el sa mearga altundeva unde ar putea sa se puna in pericol.

Mersul la bunici


Mersul in vacanta la bunici are multiple avantaje, pentru toata lumea: bunicii sunt fericiti sa mai petreaca timp cu nepotii, cei mici traiesc alt mediu familial si isi cladesc plini de entuziasm amintirile pe care candva au sa le povesteasca colegilor, iar parintii au si ei parte de timp singuri si fara grija zilnica a copilului, timp de care sa se bucure din plin. Inainte sa il duci pe cel mic la bunici, vorbeste cu ei si stabileste un minim de reguli si de doleante pe care le ai vizavi de aceasta sedere. In acelasi timp, lasa-i pe bunici sa il rasfete pe cel mic, este vacanta lui pana la urma! Daca bunicii locuiesc la apartament, pot iesi in fiecare zi cu totii in parc, cu mingea, cu coarda, in leagane sau desenand cu creta. Indeamna-ti copilul sa intreprinda activitati si sporturi si sa se desparta de calculator, ipod sau PSP (daca este cazul). Cauta jucarii de-ale voastre prin casa parintilor vostri si oferiti-le copiilor, la un moment dat se vor juca si in casa.Ritualurile specifice sederii la bunici sunt iarasi o idee buna pentru dezvoltarea emotionala a celui mic. De exemplu, ritualul ceaiului dinainte de culcare, cu o felie de miere cu unt, asa cum numai bunica stie sa le faca!Daca bunicii locuiesc la casa, este minunat, iar daca acea casa este la tara, lucrurile devin mult mai interesante! Multi copiii nu mai au in prezent ocazia de a merge la tara, asa ca lasa-l pe cel mic sa guste din plin mersul descult prin curte, plimbarile pe islaz, cataratul in nuc etc, atat timp cat ai stabilit cu el niste reguli de siguranta inainte. Pentru cei mici este benefic sa schimbe tipul de mediu. Asa ca, daca buncii locuiesc la casa, iar parintii la apartament sau invers, nu mai sta pe ganduri si lasa-l in vacanta la bunici!

Vacanta cu parintii


Daca din diferite motive se opteaza pentru petrecerea vacantei alturi de parinti, avantajele presupun o intarire a legaturilor de familie, prin intermediul activitatilor petrecute impreuna. Poti ajunge sa afli mai multe lucruri despre cel mic, ai posibilitatea sa ii pui toate intrebarile pe care nu ai reusit pana acum sa i le pui, ocupata fiind cu munca si rutina de acasa.Puteti merge impreuna in excursii, in care ai ocazia sa il inveti pe copil simtul masurii si valoarea banului: rasfata-l cumpatat, explicandu-i de fiecare data alegerile pe care le faci pentru el. Desi ai putea crede ca cel mic nu are capacitatea de a intelege, ai putea fi surprinsa!Cand vine vorba de un copil mai mare, tine cont de dorintele lui in ceea ce priveste activitatile pe care vreti sa le faceti impreuna, pentru a nu simti ca vacanta sa este una ingradita, in care depinde de alegerile parintilor si in care el nu are nimic de spus.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebe vacanta

Articole recomandate

Citeste si despre