Calatoria cu copilul, bucurie sau stres?

/ / Modificat: 2010-07-13
Calatoria cu copilul, bucurie sau stres?


 Desi atunci cand ne planificam o calatorie alaturi de copii (fie cu masina, trenul sau cu avionul), ne imaginam ca totul va fi perfect. Dar uitam faptul ca cei mici se plictisesc foarte repede in mijloacele de transport si ca ar trebui sa ne gandim dinainte la solutii, pentru a scapa de clasicele "Nu mai pot! M-am plictisit! Cand ajungem? Vreau acasaaaaa!".

Presupunand ca ai trecut de partea strict administrativa – lista de lucruri pe care trebuie neaparat sa le iei cu tine (mai ales bagajul bebelusului pentru vacanta), impachetatul cat mai ergonomic, masurile de siguranta (de exemplu, scaunele de masina pentru copii), incearca sa-ti acorzi o ora in care sa te gandesti ce jocuri, jucarii, muzica si povesti ar putea sa-i tina ocupati pe cei mici.

Pune-te in pielea lor – nici tie nu-ti place sa stai nemiscat/nemiscata in masina ore in sir, sa numeri copacii si casele sau sa arunci cu bilute hartie in calatori doar ca sa-ti acorde cineva atentie.


Roaga-i pe copii, daca sunt destul de mari, sa-si aleaga cateva jucarii preferate (de dimensiuni nu prea mari) cu care sa se poata juca in spatiul mai putin generos oferit de masina, avion sau tren. Clasicele "X si 0" sau Spanzuratoarea sunt valabile in orice situatie.

Pregateste-le cateva surprize placute adaptate mijlocului de transport pe care il veti folosi.
 

Calatoria cu masina

Cd-uri cu muzica preferata si cu povesti, o carte noua sau o revista pe care o colectioneaza sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le poti adopta in calatoria cu masina alaturi de copii.

Sunt o multime de jucarii ce ii pot tine ocupati pe cei mici – alege un paravan solar cu jucarii sau o jucarie interactiva care sa-l distreze pe copil cu sunete si lumini, o maimutica haioasa pe care o pot imbraca si dezbraca.

Pentru copii mai mari un joc scrabble, un joc de strategie sau logica de tip Rubik cube este foarte potrivit.

Nu uita sa le pregatesti un picnic cu gustarile preferate – va fi mult mai distractiv, dar si mai ieftin decat la restaurant. In plus, pot sa faca miscare. O minge sau o parasuta cu bile vor fi foarte apreciate si se vor putea juca impreuna cu alti copii, dar ai grija sa gasesti un spatiu sigur de joaca.

Ar fi indicat sa ai in masina cate o pernuta pentru fiecare copil – joaca afara, chiar si numai pentru 15-20 de minute poate sa-i aduca un pui de somn linistit.
 

Zborul cu avionul

Daca ati ajuns mai devreme la aeroport, copiii vor aprecia un tur al aeroportului si privelistea cu avioanele care aterizeaza sau decoleaza. Daca aveti provizii suficiente de bomboane si guma de mestecat pentru desfundarea urechilor, nu ramane decat sa va distrati tot timpul drumului.

Pentru zborul copiilor cu avionul puteti lua cateva avioane mici de jucarie, carticele si reviste, joc scrabble, un joc de strategie sau logica cum este Sudoku cu piese magnetice sau sah magnetic, Rubik cube sau puteti incerca jocuri de carti cum sunt jocurile cu umbre de tip Ghiceste animalul pentru cei mai mici, Pacalici cu personaje, diverse jocuri de cuvinte inventate de tine.
 

Mersul cu trenul

Aici suprafata de desfasurare este putin mai generoasa decat in alte mijloace de transport. Pe langa jocurile pe care le poti folosi in masina sau in avion, poti sa aduci planse de colorat si desenat, jocuri cu stampile colorate, diverse jucarii care se pot colora si apoi spala. Daca sunt si alti copii in vagon dornici de distractie, poti incerca un joc de mima – este foarte antrenat si copiii nu se vor plictisi ore in sir.

Nu uita sa iei la tine mici gustari si o punguta cu floricele, biscuiti, fursecuri sau bomboane – atata timp cat nu mananca exagerat de multe, dulciurile ii ajuta pe copii sa depaseasca momentele de oboseala (chiar daca trebuie sa fii pregatita sa-i servesti si pe ceilalti copii din vagon).

In concluzie... nu dispera orice ar fi. Schimba jocul sau jucaria cand intervine plictiseala si oboseala, gaseste ceva nou de facut sau de invatat si calatoria cu copiii va fi o placere de ambele parti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebe vacanta

Articole recomandate

Citeste si despre