Dislipidemia la copii

/ / Modificat: 2012-04-04
Dislipidemia la copii

Dislipidemia este o afectiune seriosa, care poate duce la probleme severe de sanatate la maturitate. Este un factor de risc pentru afectiunile cardiace si infarct. Alimentatia sanatoasa si miscarea sunt factori esentiali care ajuta la reducerea riscului de dislipidemie.

Ce este dislipidemia

Dislipidemia se refera la nivelul anormal de lipide si grasimi din sange, insa este asociata cel mai adesea cu un nivel marit de colesterol si trigliceride. Dintre acestea, LDL, sau colesterolul "rau", este principalul factor de risc. HDL, colesterolul "bun", este o lipoproteina densa care ajuta la eliminarea placilor nocive de colesterol din vasele de sange.

Studii recente arata ca arteroscleroza apare in copilarie. Este astfel foarte important pentru pediatri sa recunoasca si sa trateze corespunzator aceasta afectiune in copilarie. Dislipidemia este un factor de risc major pentru afectiunile cardiace, infarct, atac de inima si alte probleme serioase de sanatate.

Micsorarea nivelului de lipide din sange este un factor important de care trebuie tinut cont atunci cand se trateaza dislipidemia.

Cauze si factori de risc pentru dislipidemie

Printe cauzele dislipidemiei se numara:

  • sedentarismul;
  • consumul in exces de carbohidrati rafinati.

De asemenea, dislipidemia este cauzata si de concentratiile mari din sange de trigliceride si colesterol si nivelul scazut de colesterol bun HDL.

Dislipidemia din copilarie este un factor de risc la maturitate pentru afectiuni grave precum obezitate, hipertensiune. Aceasta afectiune accelereaza procesul arterosclerotic in randul copiilor.

Semne si simptome ale dislipidemiei

Dislipidemia in sine nu are semne sau simptome. Pentru copiii care insa sunt suspecti de aceasta afectiune, istoricul familial si examenele fizice sunt necesare. Copiii care au in familie cazuri de afectiuni cardiace sau diabet trebuie supusi unor teste, pentru a depista aceasta afectiune.

De asemenea, copiii trebuie supusi regulat unor teste fizice. Examenul fizic include masurarea inaltimii, a greutatii si a masei corporale. De asemenea, va fi verificata si circumferinta taliei.

Investigatii necesare pentru dislipidemie

Copiii cu risc crescut de dislipidemie trebuie supusi regulat mai multor teste de sange care sa verifice colesterolul total, LDL, HDL si trigliceridele.

Stilul de viata si dislipidemia

Copiii care sufera de dislipidemie trebuie monitorizati in permanenta, iar parintii trebuie sa aiba grija sa schimbe anumite lucruri. Principalul scop al schimbarilor din stilul de viata este reducerea nivelului de grasimi din sange.

Parintii trebuie intotdeauna sa aleaga un stil de viata sanatos pentru copiii lor, inainte de a urma terapiile cu medicamente. Dieta sanatoasa si miscarea sunt factori esentiali.

Alimentatia bogata in colesterol si grasimi animale maresc nivelul de colesterol din sange, in timp o dieta cu putine grasimi reduce acest nivel.

Pentru a evita dislipidemia, copilul trebuie:

  • sa evite alimentele bogate in grasimi trans;
  • sa consume mai putin de 200 mg de colesterol pe zi;
  • sa consume cantitati mari de fructe, legume si fibre alimentare;
  • sa consume alimente bogate in acizi grasi omega 3 precum nuci sau peste.

De asemenea, copilul trebuie sa aiba un stil de viata activ si sa petreaca cat mai mult timp in aer liber.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni cardiace Grasimi copii

Articole recomandate

Citeste si despre