Sindromul Zollinger-Ellison

/ / Modificat: 2011-12-20
Sindromul Zollinger-Ellison

Sindromul Zollinger-Ellison este o afectiune ce se manifesta prin prezenta ulcerelor recidivante in stomac si in duoden. Boala este rara si afecteaza in general adultii, dar a fost diagnosticata si la copii cu varsta de 7-8 ani. Incidenta bolii este de patru ori mai mare la baieti decat la fete si a fost intalnita cel mai des la pacienti de origine caucaziana.

Cauze

Sindromul Zollinger-Ellison poate fi si dobandit si ereditar, caz in care face parte din manifestarile unei neoplazii endocrine multiple, boala ereditara ce afecteaza functiile a mai multe glande endocrine.

Aparitia gastrinoamelor, tumori cu evolutie lenta, ce pot fi beninge sau maligne, in sistemul digestiv duce la secretia in exces a unui hormon digestiv, gastrina. Gastrinoamele sunt intalnite cel mai des in pancreas si duoden. O singura astfel de tumoare provoaca sindromul Zollinger-Ellison, insa gastrinoamele sunt multiple in unele cazuri.

Cresterea aciditatii provoaca ulcerele ce sunt intalnite cel mai des la stomac si la duoden.


Simptome

Unele cazuri pot fi asimptomatice pentru o perioada lunga de timp. La aparitie, simptomele includ:

  • dureri abdominale puternice;
  • greata;
  • diaree;
  • varsaturi;
  • hemoragii interne;
  • stare de oboseala si slabiciune;
  • steatoree, prezenta grasimilor in fecale.

Complicatii

In pana la doua treimi dintre cazuri, tumorile sunt maligne si se pot raspandi, in special la ficat, unde provoaca metastaze, dar si in nodulii limfatici, splina, oase sau piele.

Tratament

Secretiile acide ale celulelor gastrice pot fi uneori tinute sub control folosind un tratament medicamentos, lucru ce permite vindecarea ulcerelor. Acestea pot insa necesita in unele cazuri interventii chirurgicale.

Tumorile pot fi indepartate pe cale chirurgicala. Sansele de recuperare sunt mai mari daca diagnosticul si interventia chirurgicala preced raspandirea acestora la ficat. In cazul metastazelor, tratamentul implica chimioterapie si radioterapie.

Deoarece evolutia gastrinoamelor este foarte lenta, prognosticul este bun atunci cand sindromul Zollinger-Ellison este diagnosticat la timp.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni gastro-intestinale

Articole recomandate

Citeste si despre