Stenoza de col uterin

/ / Modificat: 2016-06-16
Stenoza de col uterin

stenoza_col_uterin

Stenoza de col uterin este o afectiune ginecologica care pune in pericol fertilitatea femeilor. Ea se caracterizeaza prin blocarea sau ingustarea canalului cervical. Este raspunzatoare si pentru esecul tehnicii de fertilizare in vitro sau pentru aparitia endometriozei. Este o afectiune ale carei complicatii pot pune probleme serioase de sanatate. In unele cazuri ea se vindeca de la sine.


Ce este stenoza de col uterin?


Stenoza de col uterin este o afectiune a aparatului reproducator feminin in care colul uterin este ingust sau inchis, ceea ce impiedica conceptia.
Cervixul sau colul uterin reprezinta partea cea mai de jos a uterului. Structura cervixului este diferita de cea a uterului. Acesta din urma este un muschi flexibil care are rolul de a se intinde pe durata sarcinii. Colul uterin se afla la capatul opus, este un tesut dur sau ferm care nu se poate intinde in sarcina. Colul este strabatut in mijloc de canalul endocervical care face legatura intre vagin si cavitatea uterina. Prin acest canal trece sperma in uter si tot prin el se elimina sangele de la menstruatie.
Canalul endocervical este atat de ingust incat pana si cele mai mici cicatrici pot bloca partial sau in total accesul spre uter. Stenoza reprezinta tocmai aceasta blocare a accesului dinspre vagin catre uter si are mai multe cauze.


Care sunt cauzele?


Stenoza de col uterin poate fi in unele cazuri congenitala, in sensul in care unele femei se nasc cu ea, in timp ce in alte situatii este dobandita sau declansata din cauza unor proceduri sau conditii medicale:

  • traume la nivelul cervixului;
  • infectii vaginale recurente;
  • interventii chirurgicale locale;
  • atrofierea cervixului dupa menopauza;
  • cancerul cervical sau endometrial;
  • radiatiile.

Care sunt simptomele?


Specialistii sustin ca manifestarile stenozei depind de cat de blocat este canalul cervical - partial sau total.
In primul rand ca apare dismenoreea sau menstruatia dureroasa. Si amenoreea este posibila in caz de stenoza.
Daca esti in premenopauza poti manifesta sangerari sporadice si dureri pelviene severe. In unele cazuri se poate simti un nodul in zona pelvina. Aceste simptome apar din cauza acumularii sangelui menstrual care nu poate fi eliminat.

Care sunt complicatiile stenozei de col uterin?

Afectiunea ginecologica este responsabila de aparitia endometriozei. Acest lucru se intampla deoarece sangele menstrual nu este eliminat la data menstruatiei si se amesteca cu alte celule si revine spre pelvis.
Stenoza afecteaza fertilitatea, facand imposibila conceptia unui bebe. Din aceasta cauza, ea mai este responsabila si pentru aparitia stresului emotional.
Ea mai poate duce la o alta complicatie numita hematometra - acumularea cheagurilor de sange in uter.

Cum se trateaza stenoza de col uterin?


Tratamentul consta in deblocarea sau largirea canalului cervical ingustat. Specialistii sustin ca afectiunea se vindeca de la sine, mai ales dupa o nastere naturala.
Largirea temporara a canalului poate fi efectuata prin introducerea unui dilatator in cervix. Pentru mentinerea deschisa a canalului pe termen lung medicii pot apela la introducerea unui stent cervical (tub metalic) sau a unor tuburi speciale. Daca stenoza este cauzata de o cicatrice, atunci se recurge la tratamentul cu laser.


Foto: valleylegaldocuments.com


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilitate Fertilitate femei Infertilitate femei Endometrioza Amenoree Conceptie bebelusi Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre