Simbolurile Craciunului

/ / Modificat: 2012-12-17
Simbolurile Craciunului

Craciunul este sarbatorit in data de 25 decembrie in fiecare an. Crestinii sarbatoresc in aceasta zi nasterea lui Iisus Hristos. Exista diferite obiceiuri si traditii in toata lumea legate de Craciun. Mos Craciun a aparut prima oara in Olanda. Traditia Mosului care aduce cadouri in noaptea Nasterii Domnului s-a dezvoltat dupa aparitia Sf. Nicolae, care a fost o persoana reala. Sf. Nicolae era ocrotitorul scoalii de baieti si aducea daruri copiilor.

Ideea unui Mos Craciun care coboara prin horn si aduce daruri copiilor a aparut prima oara in Norvegia, unde copiii agatau ciorapi de semineu. Bradul de Craciun are origine pagana. Atunci cand paganii au devenit crestini, au folosit bradul (copacul sfant) pentru aceasta sarbatoare decorandu-l cu nuci si lumanari. Ei cantau colinde de Craciun si dansau in jurul bradului.

Culorile specifice sarbatorii Craciunului sunt rosu si verde. In zilele noastre, activitatile de Craciun includ colinde, cadouri, felicitari de Craciun, mese si petreceri in familie sau intre prieteni.

Iata cateva dintre cele mai importante simboluri ale Craciunului si semnificatiile lor:

Iisus Hristos

Craciunul sarbatoreste Nasterea lui Iisus Hristos. In conceptia crestina, Iisus este fiul lui Dumnezeu si al Fecioarei Maria si Mantuitorul lumii.

El a venit pe lume intr-o noapte friguroasa de iarna, in ieslea unui staul de animale, in apropiere de Betleem. Incalzit doar de respiratia animalelor, Fiul Domnului a fost nascut pentru a mantui lumea de pacatul stramosesc.

Fecioara Maria

Fecioara Maria este mama lui Iisus. Casatorita cu Iosif, ea primeste vestea ca Il va naste pe Fiul Domnului de la Arhanghelul Gavriil.

Colindele de Craciun

In religia ortodoxa, colindele sunt considerate un mod de a vesti Nasterea Domnului. Obiceiul colindelor se pare ca este, la origine, unul pagan. Colindele fiind cantate in vechime doar la trecerea in Noul An. Colindatorii erau rasplatiti si atunci cu mere, colaci, nuci sau covrigi.

Colindele prezinta evenimentul Nasterii lui Iisus Hristos, drumul Fecioarei Maria pana la staulul unde L-a nascut si pastorilor pana la locul Nasterii Lui.

Se spune ca primind colindatorii sa le cante, crestinii primesc vestea Nasterii lui Iisus.

Steaua

Steaua Betleemului i-a ghidat pe magi catre locul in care S-a nascut Iisus, simbolizand puterea lui Dumnezeu. Astazi aceasta se pune in varful bradului impodobit, iar colindatorii o poarta cu ei intre Craciun si Boboteaza atunci cand canta „Steaua sus rasare”.

Cei trei magi

Cei trei magi de la Rasarit au calatorit pentru a-L vedea si pentru a I se inchina lui Iisus, regele iudeilor. Calauziti de steaua de pe cer, acestia i-au adus Fiului cadouri: aur, smirna si tamaie. Colindul care reprezinta cel mai bine povestea celor trei magi este „Steaua sus rasare”.

Impodobirea bradului

Prin forma sa triunghiulara, bradul simbolizeaza Sfanta Treime, iar podoabele cu care acesta este impodobit sunt simbolurile cunoasterii si bogatiei. Bradul impodobit este considerat pomul vietii, arborele fertilizator. Acesta este si motivul pentru care in unele regiuni din tara acesta se folosit nu doar de Craciun, ci si la nunti.

Astazi, impodobirea bradului este doar unul dintre obiceiurile care aduna familia in seara de Ajun. Globuletele colorate, beteala si beculetele sunt completate de steaua din varful bradului si, bineinteles, de cadourile pe care Mosul urmeaza sa le aduca si sa le lase sub bradut pentru a fi gasite de copii a doua zi.

impodobire-brad

Vascul

Obiceiul spune ca perechile de indragostiti si chiar si cuplurile mai invarsta trebuie sa se sarute sub o crenguta de vasc. Sarutul unui cuplu tanar se considera a fi o promisiune de casatorie.

Vascul este simbolul pacii si al bucuriei si, mai mult decat atat, la fel ca si bradul, vascul este simbol al vietii eterne.

Clopotelul

Clopotele bisericii suna astazi pentru a anunta nasterea lui Iisus Hristos si pentru a aduna crestinii sa se bucure impreuna. Acesta este si simbolul clopoteilor folositi de colindatorii din preajma Craciunului. 

Mos Nicolae

Mos Nicolae, sau San Nicoara, cum era cunoscut in Transilvania, este o personificare a Sfantului Nicolae, episcop de Myra. Traditia spune ca el apare pe un cal alb si imparte cadouri copiilor cuminti si nuieluse celor neascultatori.

Spre deosebire de Mos Craciun care lasa cadourile sub bradut, Mos Nicolae strecoara cadourile in ghetutele copiilor. De aceea, cei mici trebuie sa aiba grija ca in seara de Mos Nicolae sa-si curete ghetutele cu atentie si sa le aseze la fereastra pentru a-si primi cadourile.

Mos Craciun

Un batranel vesel, vioi, cu nasul si obrajii rosii, imbracat in straie rosii si cu barba alba, se coboara in seara de Ajun pe hornul casei pentru a lasa cadouri copiilor. Cadourile sunt lasate de Mos sub bradutul impodobit.

Pentru ca drumul Mosului de la o casa la alta sa fie mai usor si mai rapid, traditia spune ca Mos Craciun vine intr-o sanie magica trasa de reni care zboara pe deasupra caselor. Cu ajutorul renilor si al saniei sale magice, Mosul reuseste sa ajunga la toti copiii din toata lumea intr-o singura seara.

Renii

Renii sunt animalele alese de Mos Craciun pentru a-i trage sania. Numele renilor sunt: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen si Rudolf. Rudolf cel cu nasul rosu este cel mai cunoscut dintre acestia.

Cadourile de Craciun

Primele cadouri de Craciun au fost daruite lui Iisus la nastere, de catre magi, dar o alta istorie spune ca obiceiul daruirii cadourilor de Craciun isi are originea in obiceiul Sfantului Nicolae de a darui cadouri copiilor si celor necajiti.

cadou-craciun

Felicitarile de Craciun

Felicitarile de Craciun se trimit pentru a impartasi celor dragi ganduri frumoase si urari cu ocazia acestei sarbatori. In 1843, Sir Henry Cole a realizat 1.000 de felicitari de Craciun pentru a fi printate. Astfel s-a nascut obiceiul de a trimite felicitari.

Laura Moise si Simona Chiric
Redactori Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Craciun Traditii craciun Impodobire brad Craciun

Articole recomandate

Citeste si despre