8 sfaturi de la mamici pentru inceputul de an scolar

/ / Modificat: 2016-08-11
8 sfaturi de la mamici pentru inceputul de an scolar

Prima zi de scoala se apropie si, fara sa iti dai seama, ai intrat deja in criza de timp pentru achitionarea rechizitelor, cumpararea hainutelor si pregatirea copilului pentru acest moment important. Inainte de a claca sau a face alegeri pe care le vei regreta, asculta de sfaturile intelepte ale mamicilor care au trecut mai multi ani la rand prin aceasta experienta si care au tras cateva concluzii care-ti pot servi drept sfaturi pretioase in aceasta perioada.

Invata de la ele ce sa eviti, cum sa te descurci mai usor si cum iti poti pregati corect copilul pentru primul clopotel!

Nu te grabi sa achizitionezi toate rechizitele odata

Chiar daca vrei ca inceputul scolii sa iti prinda copilul cu ghiozdanul plin de carti si caiete, este indicat sa nu arunci banii pe fereastra inainte de inceperea cursurilor. Motivul este explicat de Ruxy, mama unui baietel de 10 ani: "in trecut, cumparam toate caietele si instrumentele de scris inainte sa inceapa scoala, pana in momentul in care m-am trezit ca jumatate din lucrurile pe care i le luam nu ii erau de folos. Mai rau a fost faptul ca a trebuit sa investesc o noua suma de bani in achizitionarea caietelor, cartilor si instrumentelor de scris adaptate cerintelor profesorilor de la fiecare materie."  

Cumpara-i ghiozdan tip (valiza) geamantan

Carolina ofera un sfat extrem de interesant mamicilor care se pregatesc sa-si trimita copiii in primul an de scoala: "daca nu vrei ca micutul tau sufere de dureri de spate si sa-si deformeze coloana, opteaza de la bun inceput pentru un ghiozdan tip valiza; copilul meu este in clasa a IV-a si deja are inceput de scolioza, pusa de pediatru pe seama greutatilor prea mari carate in spate si a modului gresit de a-l purta (pe un singur umar). Cu un ghiozdan tip geamantan, pe care il trage cu manutele, vei evita aceasta problema".  

Stabileste din timp rutina si programul pentru scoala

Cati, mama unei eleve de 9 ani, sustine ca a invatat sa lupte impotriva nervilor si stresului din prima zi de scoala, pregatindu-si fetita cu multa rabdare inca din timpul vacantei: "Inainte cu vreo 10 zile de inceperea scolii, fa modificari in rutina lui zilnica si incepe sa o adaptezi pentru scoala: trezeste-l mai devreme cu cateva minute in fiecare zi, stabileste-i ore de facut teme si de lectura in program, ajuta-l sa reia legatura cu colegii si, de ce nu, mai faceti si cate o vizita pe la scoala, pentru a-l familiariza din nou cu locul uitat timp de trei luni. In caz contrar, risti ca micutul tau sa refuze sa se trezeasca la timp pentru scoala, sa mearga cu temele nefacute si sa fie un haos total in casa ta".  

Da startul la marea curatenie in camera copilului

Inainte de inceperea scolii, este indicat, sustine Marina, mama unui baietel de clasa a V-a, ca toate lucrurile sa fie asezate la locul lor in camera copilului. "Pentru sanatatea voastra mentala, faceti curatenie in camera lui inainte de inceperea scolii. Eu nu am tinut cont in trecut de aceasta regula importanta, iar prima zi de scoala, nu isi mai gasea nici macar sosetele. Daca vreti sa pastrati nivelul de stres cat mai jos posibil si sa evitati nervii inutili, asigurati-va ca primele zile de scoala ale copilului nu vor fi umbrite de intarzieri cauzate de dezordinea din camera, de pieredrea caietelor cu temele de vacanta etc."

Pregateste totul de seara

Tot la sanatatea mentala a mamicilor si la buna desfasurare a diminetilor din timpul scolii se gandeste si Monica, parinte al unei eleve de clasa a 2-a, cand sfatuieste parintii sa se organizeze intotdeauna de seara in privinta pregatirii hainutelor copilului pentru scoala, a organizarii ghiozdanului sau a pregatirii micului dejun.

"Cand fetita mea a intrat in clasa I, primele zile de scoala au fost ingrozitoare: nu voia sa se trezeasca dimineata, nu ii placea nicio haina pe care i-o aratam ca sa se imbrace, nu ii placea nimic din frigider si nici nu am reusit sa ma organizez ca sa ajung la timp la deschiderea anului scolar. De cand am inceput sa planific toate aceste detalii de seara (si sa ma consult cu ea la ce vrea sa manance, la tinuta de a doua zi), diminetile noastre parca sunt mai frumoase. Nu am scapat de refuzul de a se trezi, dar inca mai lucram la acest capitol."  

Consulta copilul in alegerea hainelor

Odata cu intrarea la scoala, nu mai ai un cuvant prea puternic de spus in modul in care se imbraca micutul si nu mai trebuie sa cumperi hainutele dupa bunul tau plac. Mergi intotdeauna cu el la cumparaturi, spune Ana, mama unei fetite de 10 ani, si consultati-va in privinta alegerilor vestimentare pentru scoala.

"In clasa I si a II-a, ii alegeam singura hainele pentru scoala. Incepand cu clasa a treia, a inceput sa prinda gustul modei si sa se inspire de la colege sau de la prietene si sa-si impuna propriile pareri in formarea tinutelor. Asa m-am trezit ca ii cumparasem niste fustite si rochite, pe care nici in ziua de astazi nu le-a purtat, pentru ca nu i-au placut. Am fost nevoita sa investesc in haine noi. Nu am lasat-o sa hotarasca in intregime tinutele, insa i-am oferit libertatea de a avea un cuvant de spus."  

Cumpara-i rechizite de buna calitate

Este sfatul pretios al unei mamici pe nume Suzana, care a invatat multe lucruri utile din experienta anilor precedenti: "Daca ii cumperi un ghiozdan sau un penar de foarte buna calitate, anul viitor nu va mai trebui sa ii cumperi unul nou, intrucat se va pastra ca nou. In plus, sunt mult mai sigure pentru sanatatea lui".

Cumpara-i din timp pantofi noi

Nu amana momentul achitionarii noilor perechi de incaltari pentru scoala, spune Maria, mama unei fetite de 8 ani: "eu am patit-o intr-un an, cand am ajuns la cumparaturi de haine si pantofi abia pe 12-13 septembrie, ceea ce a fost o sursa groaznica de stres. Pe langa aglomeratia din oras si magazine, am avut surpriza neplacuta sa constat ca in magazinele bune, cu produse de calitate, modelele mai frumoase si majoritatea marimilor erau deja epuizate; astfel ca, fetita mea s-a dus in prima zi de scoala cu o pereche de pantofiori de vara, pana cand i-am gasit ceva de calitate; nu a fost prea placut pentru ea, fiind obisnuita cu tinuta noua la inceput de scoala, si nici pentru mine, care m-am stresat si enervat din cale afara."

Ce alte sfaturi mai ai pentru mamicile care isi pregatesc copiii pentru inceputul noului an scolar? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sfaturi prima zi scoala Scoala copii Incepere scoala copii Pregatire copii scoala

Articole recomandate

Citeste si despre