Distractie pentru copii, deloc costisitoare, in functie de varsta

/ / Modificat: 2012-03-19
Distractie pentru copii, deloc costisitoare, in functie de varsta

Cele mai bune metode de distractie pentru copii nu sunt deloc costisitoare si iau diferite forme in functie de varsta prichindeilor curiosi sa isi dezvolte gandirea si cunostintele despre lumea inconjuratoare. Jocurile si distractiile au cea mai mare intensitate in copilarie si ofera conduitelor micutilor mai multa flexibilitate, le dezvolta imaginatia si creativitatea. Prin urmare, parintii isi pot ajuta copiii sa beneficieze de toate efectele pozitive ale jocului inca din primele luni de viata, fara sa faca un efort deosebit in acest sens. Iata cum!

Foto: energytimes.com

In functie de varsta si de capacitatea de intelegere si actiune, copiii manifesta preferinte pentru anumite tipuri de distractie. Odata ce au implinit o jumatate de an, sugarii incep sa isi petreaca timpul explorand mediul inconjurator apucand cu manutele obiectele din jur, analizand consecintele actiunilor lor si amuzandu-se copios din diverse motive. Prin urmare, joaca si distractia au un rol esential in dezvoltarea psihica si fizica a celor mici.

Beneficiile formelor de distractie pentru copii

Daca vei analiza cu atentie beneficiile formelor de distractie pentru copii, vei constata cat de important este sa ii asiguri puiului tau acest gen de context in fiecare zi, chiar daca nu iti este intotdeauna comod sau accesibil sa o faci.

In primul rand, jocul si distractia fortifica un copil din punct de vedere fizic. Ii alimenteaza setea de cunoastere si curiozitatea, ii imprima gustul performantelor si dorinta de a evolua. O stare psihologica pozitiva are efecte deosebite asupra bunastarii intregului organism, ii da micutului tau pofta de viata si ii alimenteaza bucuria de a trai si de a descifra misterele existentei sale.

Pana la varsta de un an si jumatate, ziua copilul tau depinde in cea mai mare masura de activitatile pe care tu i le impui. Daca il vei lasa in patut ore in sir, sperand ca nu iti va solicita atentia, risti sa il privezi de sansa unei dezvoltari armonioase si dinamice.

Dupa 18 luni, vei vedea cat de usor este sa intretii atentia unui prichindel vesel. Lucrurile marunte sunt cele care il bucura cel mai mult, nu jucariile scumpe si excursiile catre destinatii exotice. Ajuta-l sa descopere lumea si sa isi alimenteze gandirea logica prin cateva jocuri si moduri de distractie deloc costisitoare, astfel incat sa te bucuri de un copil fericit, deschis, activ si cu dragoste de viata.

Moduri de distractie in functie de varsta

In mod firesc, posibilele moduri de distractie arata diferit la fiecare varsta, in functie de etapa cresterii in care se afla nazdravanul tau. Iata cum te poti bucura de jocuri si activitati distractive impreuna cu copilul tau, astfel incat amandoi sa incheiati ziua cu zambetul pe buze.

Distractia pentru bebelusi

Sfasiatul hartiilor reciclabile: datorita sunetului sau a actiunii ireversibile pe care o fac, bebelusii adora sa rupa hartia. Asadar, pune-i la dispozitie un teanc de reviste, facturi si ziare vechi, pe care puiul tau sa le sfasie cu bucurie pe parchet.

Clubul in sufragerie: pune cateva melodii antrenante si danseaza cu bebelusul in brate. Se va simti in al noualea cer bucurandu-se de 3 lucruri pe care le adora: muzica, topaitul si statul in bratele tale.

Jocul de lumini: stinge lumina in incapere, trage draperiile si asezati-va impreuna comod, cu privirea spre tavan. Ia o lanterna si joaca-te cu raza luminoasa pe tavan si pe pereti, spre fascinatia puiului tau. Va fi pentru el ca o excursie la planetariu pentru un adult.

Leganatul in patura: daca bebelusul tau are o paturica preferata, transform-o intr-o naveta spatiala punand "pasagerul" in mijlocul ei si invartind "nava" usor, in toate directiile. Sugarii se bucura nespus cand descopera ca obiectele familiare lor au intrebuintari multiple.

Concertul live: bebelusii adora sa li se cante, aceasta fiind si o buna metoda de a le dezvolta diverse abilitati intelectuale la varste foarte fragede. Pune-te la punct cu toate cantecelele pentru copii si sustine concerte live in fata micutului tau, in fiecare zi.

Explorarea naturii: aseaza-te pe un scaun cu bebelusul in brate in fata geamului si arata-i norii, cheama pasarelele cu firimituri si povesteste-i despre ele sau pur si simplu fa-l atent cu privire la dinamica din exterior. Va fi fascinat, uimit si indragostit de acest mod de distractie.

Distractia pentru copii intre 1-3 ani

Baita distractiva: foloseste spuma samponului pentru a face copilului tau diverse coafuri amuzante, spunandu-i ca seamana cu un inorog sau alt animalut preferat. Ofera-i o oglinda din plastic in care sa se admire. Pentru o experienta unica, adauga putin colorant alimentar in apa (roz, albastru, verde, mov etc) si sugereaza-i ca este o potiune magica.

Schimbul de roluri: copilul tau va adora sa imitati personaje, mai ales daca ii propui sa fie el parintele. Lasa-l sa te hraneasca el cu lingurita la ora mesei si sa te puna la culcare, roaga-l sa-ti cante o melodie de leagan sau sa iti spuna o poveste.

Incursiuni in trecut: scoate albumele de fotografii din copilaria ta si arata-i membrii familiei, in special chipuri de copii. Povesteste-i despre fiecare in parte, cu lux de amanunt.

Explorari in natura: la urmatoarea plimbare, propune-i sa cautati "comori" in parc, sub forma de pietricele interesante, ghinde sau plante, pe care sa le aduceti acasa intr-o punga si sa le introduceti intr-un catalog personal de colectie.

Gatitul: organizeaza sesiuni de copt prajituri, in care micutul tau este un ajutor de nadejde. Cumpara forme speciale si sosuri pentru decorat si distrati-va astfel ore in sir.

Distractia pentru copii intre 3-6 ani

Gradinaritul: cumpara seminte de flori si plantati-le impreuna in gradina sau in ghiveci. Spune-i cum cresc plantele si cu ce se hranesc ele. Va adora sa sape in pamant, sa imprastie semintele si sa le acopere. Distractia va continua udandu-le zilnic si observand cum cresc pe zi ce trece.

Campingul: propune-i o dupa-amiaza in curtea din spate, in care sa instalati cortul, sa faceti un gratar si sa spuneti povesti, sa cantati si sa va bucurati de jocurile preferate.

Lectura: cumpara multe carti ilustrate si cititi impreuna povesti pentru copii.

Pictura: improvizeaza un panou mai mare pe care sa lipesti foi de desen si petreceti ziua pictand cu pensule si acuarele peisajul din curte sau de la balcon.

Teatrul de papusi: aduna cateva sosete vechi, vata, nasturi, fire de lana si un set de carioci. Creati impreuna papusi si puneti in scena o piesa de teatru.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Distractie copii Jocuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre