Mituri despre copiii stangaci

/ / Modificat: 2012-02-14
Mituri despre copiii stangaci

Copiii stangaci sunt considerati mai neindemanatici si mai putin inteligenti decat cei dreptaci. Pe baza acestor superstitii, parintii ajung sa-si forteze copiii sa scrie cu mana dreapta, chiar daca ei au o predispozitie spre a fi stangaci. Acest lucru este nociv si afecteaza dezvoltarea fireasca a copilului, mai ales ca este o masura luata pe un temei gresit.

Iata cele mai populare mituri legate de stangaci!

Copilul stangaci este mai neindemanatic

Doar pentru ca un copil isi foloseste mana stanga pentru a scrie, pentru a manca sau a face diverse lucruri cu ea, nu inseamna ca este mai putin indemanatic decat cei care folosesc mana dreapta in aceleasi scopuri.

Copilul foloseste cu aceeasi dexteritate ca a unui dreptaci manuta stanga si reuseste sa faca la fel de usor ca dreptacii activitatile de baza.

Noua, dreptacilor ni se pare ca este peste mana sa scrii sau sa mananci cu stanga, insa nu si pentru ei, care stiu sa foloseasca doar aceasta mana in astfel de scopuri.

Este semn rau sa fii stangaci

Exista o multime de prejudecati legate de cei care folosesc mana stanga, care dateaza din antichitate.

Se considera ca era semn rau sa devii stangaci si ca cei care foloseau aceasta mana in trecut erau blestemati si aveau trasaturi demonice. Acesta este doar un mit popular considerat ridicol in zilele noastre.

Copilul stangaci invata sa scrie mai greu

Se considera ca cei care scriu cu mana stanga au mai multe dificultati in a invata sa scrie alfabetul si, ulterior, cuvintele. Specialistii sustin ca acest lucru nu este adevarat si ca greutatile pe care le intampina un stangaci in creionarea literelor sunt aceleasi ca la un dreptaci.

Copilul stangaci are un scris mai urat

Deprinderea unui scris ilizibil nu tine de mana pe care o folosesti pentru a scrie. Este incorect sa crezi ca un copil stangaci scrie mai urat decat unul dreptaci.

In fapt, s-a dovedit ca exista o multime de copii care scriu cu stanga si care au un scris mult mai frumos si mai citet decat multi dintre copiii dreptaci.

Copilul stangaci este mai putin inteligent

Dimpotriva, multe studii au relevat faptul ca alegerea mainii stangi ca mana dominanta adauga un plus inteligentei copilului.

De asemenea, se pare ca stangacii sunt mai talentati sau inzestrati artistic decat dreptacii, iar in ajutorul acestei teorii vin numeroase nume de presedinti de tara si artisti consacrati care au facut istorie si care erau stangaci.

Nici aceste supozitii nu sunt demonstrate stiintific si inca exista dezbateri la ora actuala in lume asupra diferentelor intelectuale dintre stangaci si dreptaci, pe baza faptului ca stangacii folosesc mai mult emisfera cerebrala dreapta decat dreptacii.

Copilul stangaci are un risc mai mare de schizofrenie

Se pare ca exista o gena a persoanelor care au mana stanga dominanta. Aceasta se numeste LRRTM1. Studii realizate asupra acestei gene au evidentiat ca dominanta acesteia la o persoana creste si riscul de a suferi de schizofrenie, una dintre cele mai grave boli mintale.

Au mai existat si alte speculatii legate de riscul dezvoltarii altor boli la stangaci, precum alcoolismul sau sindromul de colon iritabil, ambele fiind legate de aceasta gena dominanta.

Aceste ipoteze nu au fost demonstrate nici pana in ziua de astazi, asadar, nu exista dovezi certe ca ar fi adevarat.

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil stangaci Scris copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre