Tehnici de relaxare pentru copii

/ / Modificat: 2014-11-07
Tehnici de relaxare pentru copii

Joaca, zambetele frecvente si timpul de calitate petrecut alaturi de parinti reprezinta trei moduri simple prin care copilul se elibereaza de numeroasele poveri emotionale de care este sufocat de-a lungul copilariei.

In conditiile in care anxietatea a devenit una dintre problemele emotionale cele mai frecvente in randul copiilor moderni, metodele de relaxare ale micutului trebuie completate si cu alte tehnici antistres, care sa-l ajute sa creasca si sa se dezvolte armonios si cu cat mai putine griji pe cap.

Tehnici de respiratie

Respiratia este prima pe care trebuie sa o iei in calcul atunci cand inveti copilul sa se relaxeze mai usor in fata unor examene, a unei competitii importante sau a unui alt eveniment important din viata lui. Invata-l sa inspire usor si adanc si sa expire aerul inhalat treptat, pana cand numara la 10. Incurajeaza-l sa repete exercitiul de vreo 2-3 ori.

Este o tehnica simpla, dar extrem de eficienta in instalarea relaxarii in organism. In timpul respiratiei profunde, pulsul care tinde sa o ia la goana cand copilul este stresat scade, tensiunea arteriala se echilibreaza si se instaleaza o stare de calm in intreg organismul lui.  

Tehnici de vizualizare

Tehnica vizualizarii poate parea greu de inteles si pus in practica de un copil de cativa ani, insa cu putina rabdare, poate fi ajutat sa o foloseasca pentru a se relaxa in momentele tensionate. In plus, punerea in practica a exercitiului ii stimuleaza creativitatea si imaginatia. Fii ghidul lui in aceasta aventura imaginara relaxanta.

Stati amandoi intinsi in pat si inchideti ochii. Incurajeaza-ti copilul sa isi imagineze un loc frumos unde si-ar dori sa fie in acel moment sau o culoare preferata care il relaxeaza si sa contureze in minte un desen minunat cu ea. Poarta-l intr-o calatorie imaginara minunata, oferindu-i constant indicatii cat mai precise despre sunete sau miresme pe care sa le auda sau asculte.  

Tehnici de relaxare a muschilor

Tensiunea emotionala isi pune amprenta si asupra muschilor, care tind sa devina incordati si sa ofere un disconfort crescut copilului. Exista insa cateva exercitii simple si distractive pe care le poate practica pentru a-si detensiona organismul, in functie de grupa musculara:

  • muschii fetei - incurajeaza copilul sa se tina de nas si sa-si tina respiratia ca atunci cand ii miroase ceva urat, apoi sa-si dea drumul la nas si sa expire si inspire adanc;
  • muschii bratelor si umerilor - pune copilul sa-si intinda cat mai mult mainile in fata si sa si le roteasca, apoi sa si le scuture usor;
  • muschii mainilor - pune copilul sa-si imagineze ca framanta un aluat in maini sau ca modeleaza o plastilina imaginara, pentru a-si detensiona degetele si incheieturile mainilor;
  • muschii abdominali - incurajeaza copilul sa stea intins pe spate si sa-si incordeze cat poate de tare muschii burtii, sa-i tina in aceasta pozitie cateva secunde, apoi sa se relaxeze brusc; pune-l sa repete de trei ori miscarea;
  • picioare si talpi - pune-l sa stea pe varfuri cat poate de mult si apoi sa revina cu talpile pe podea; incurajeaza-l sa repete acest exercitiu de vreo 3-4 ori.

Introdu acest program simplu pentru relaxarea muschilor in rutina zilnica a micutului. Pentru mai multa distractie, faceti impreuna exercitiile pe ritmuri muzicale si nu uitati sa zambiti cat mai mult in timpul executiei lor, intrucat rasul este unul dintre cele mai puternice remedii antistres.

Tehnica imbratisarilor

Imbratisarile au un puternic efect antistres, sustin specialistii, care considera ca trebuie transformate in obiceiuri zilnice in programul copilului. Asadar, nu lasa sa treaca nicio zi fara cel putin o imbratisare generoasa intre tine si copil, daca vrei ca amandoi sa va bucurati de o doza generoasa de relaxare si buna dispozitie.  

Sportul sau exercitiile fizice

Pe langa micile exercitii pentru relaxarea musculaturii, este recomandat sa iei in calcul si ideea de a-ti inscrie copilul la un sport sau la sala de fitness. Practicarea unui antrenament viguros macar o data sau de doua ori pe saptamana il poate ajuta sa se relaxeze si sa faca fata mai usor poverilor emotionale.  

Mai cunosti si alte tehnici sau exercitii de relaxare cu efect garantat asupra copiilor? Tu cum iti incurajezi copilul sa se relaxeze? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relaxare copii Exercitii copii Sport copii

Articole recomandate

Citeste si despre