Disciplinarea copiilor: despre limite, reguli si consecinte

/ / Modificat: 2012-01-23
Disciplinarea copiilor: despre limite, reguli si consecinte

Un articol de Diana Tudose

Psiholog Organizatia Salvati Copiii Romania






Limitele ii directioneaza pe copii si ii ajuta sa atinga obiectivele pe care parintii le-au propus pentru dezvoltarea lor. Parintii isi doresc copii care sa evolueze si sa se transforme in adulti disciplinati, responsabili si atenti; copii au nevoie insa de ocazii in care sa faca anumite alegeri si sa se confrunte cu anumite limite.  

Pentru a putea stabili limite, parintilor trebuie sa le fie foarte clar ce asteapta de la copiii lor si care dintre comportamentele acestora sunt acceptabile. Stabilirea limitelor functioneaza cel mai bine in contextul unei bune relatii parinte – copil.

Daca relatia dintre parinte si copil este una pozitiva, cresc sansele ca acesta sa accepte valorile si convingerile propuse de adult si sa inteleaga motivele pentru care i se limiteaza comportamentul.

Este mai dificil sa influentam un copil in permanenta criticat, corectat si admonestat. In aceste conditii, copilul nu va dori sa coopereze cu parintele in rezolvarea problemelor, ba mai mult, in timp, va alege sa i se opuna.

Mai jos sunt prezentate cateva sugestii pentru trasarea limitelor.

"Regulile casei"

Un bun inceput pentru a stabili limite este setul de "reguli ale casei"; un copil obisnuit cu regulile casei va manifesta frecvent si relativ usor comportamente care sa satisfaca si asteptarile celui mai exigent parinte.

O regula buna precizeaza cu claritate comportamentul asteptat. Ar fi util sa scrieti regulile si sa le afisati intr-un loc accesibil fiecarui membru al familiei (de exemplu pe usa frigiderului).

Regulile casei sunt utile din doua puncte de vedere. In primul rand, ele exprima asteptarile pe care le aveti in ceea ce priveste anumite comportamente specifice ale copilului. De pilda, daca copilul tau obisnuieste sa intarzie mult dupa programul de scoala poti sa emiti o regula conform careia "Fiecare dintre copii va veni zilnic  direct acasa dupa orele de scoala!".

Regulile casei sunt utile de asemenea pentru ca il invata pe copil comportamente adecvate. De pilda, daca vrei sa-ti inveti copilul sa fie respectuos in relatie cu ceilalti, regulile pot preciza comportamente de felul: "Batem la usa inainte de a intra in camera"; "Cerem permisiunea inainte de a ne ridica de la masa";"Vorbim politicos atunci cand ne adresam celorlalti".

Veti gasi mai jos cateva recomandari astfel incat regula sa fie eficienta.

Stabiliti un numar limitat de reguli (5-7 reguli)

Prea multe reguli inseamna control sporit asupra vietii copilului. Regulile eficiente reglementeaza doar acele situatii cu grad de risc pentru sanatatea, dezvoltarea si siguranta copilului si familiei tale sau acelea in care sentimentele si drepturile altor persoane ar putea fi grav afectate.

Implicati copilul!

Toti copiii se bazeaza pe parintii lor pentru stabilirea limitelor si a regulilor, insa vor dori sa aiba un cuvant de spus in formularea lor. Este important sa ascultati si punctul de vedere al copilului cu privire la alegerea regulilor, dar si la stabilirea consecintelor ce decurg din nerespectarea unei reguli.

E posibil ca uneori sa nu reusiti sa ajungeti la un acord total asupra regulilor, ceea ce nu inseamna ca acestea nu vor fi stabilite.

Ca parinte, vei decide care vor fi regulile care vor modela comportamentul copilului tau. Atunci cand nu ajungeti la un acord, ii poti spune copilului ca, desi nu este cea mai corecta sau mai buna dintre reguli, este singura la care te poti gandi in momentul acela. 

Stabiliti reguli corecte si clare

O regula este corecta cand reglementeaza in egala masura comportamentul fiecarui membru al familiei. De pilda, regula "Intotdeauna bati la usa inainte de a intra in camera parintilor" este nedreapta deoarece se aplica doar copiilor. Regula corecta ar fi formulata astfel: "Ciocanim la usa inainte de a intra in camera oricaruia dintre membrii familiei noastre".

In acest fel, regulile nu sunt doar pentru copil, ci sunt "regulile casei". Comportamentul tau ca parinte va fi corect atunci cand chiar tu vei fi primul care respecta regula.

Atunci cand regulile sunt specifice si usor de inteles, cresc si sansele de a fi respectate. Regula "Trebuie sa ne spalam pe dinti" nu ajuta prea mult deoarece nu precizeaza cand anume si cu ce frevcenta trebuie sa facem acest lucru.

Pe de alta parte, regula "Fiecare membru al familiei se va spala pe dinti in fiecare dimineata si in fiecare seara, inainte de culcare" este clara, nu genereaza confuzie si nu lasa loc de discutii.

Regula de mai sus este clara pentru ca ii spune copilului ce sa faca, nu ce sa nu faca. Ori de cate ori formulati o regula noua, intrebati-va: "Ce vreau sa se schimbe in comportamentul copilului meu? Ce ar trebui sa faca altfel/ mai bine?". Este bine ca regula sa fie scurta, formulata in cuvinte simple, pentru a fi usor de retinut.

Un aspect foarte important legat de utilizarea regulilor priveste stabilirea de recompense si consecinte pentru respectarea, respectiv incalcarea acestora.

Este foarte important sa va laudati copilul atunci cand respecta regula. Ba mai mult, in etapa de inceput, in care copilul isi insuseste regula noua, comportamentul sau trebuie recompensat, pentru a facilita procesul de invatare. "Bravo! Sunt foarte mandra de tine pentru ca ti-ai ordonat hainutele si jucariile."

Despre modificarea regulilor

Regulile casei se schimba de-a lungul timpului, pe masura ce copiii cresc si devin mai responsabili. Atunci cand o regula este automat respectata de toti membrii familiei, ea trebuie eliminata de pe lista cu reguli scrise si afisate in casa. Aceasta nu inseamna ca nu mai este valabila, ci doar ca nu mai este necesara afisarea ei.

Regulile se schimba de asemenea in functie de situatiile noi care apar. De pilda, vei stabili reguli noi atunci cand fiica ta va incepe sa aiba intalniri cu prieteni de-ai ei in timpul liber.  

Desi regulile se schimba, nevoia de a avea reguli ramane aceeasi. Chiar si cand copiii din familie au devenit tineri adulti, regulile sunt utile pentru ca astfel ne asiguram ca fiecare membru al familiei intelege ca are responsabilitati in casa.

Este posibil ca prezenta regulilor sa rezolve problemele care apar in familie. Acestea chiar pot sa dispara atunci cand fiecare membru al familiei stie exact ce se asteapta de la el.


Cu toate acestea, stabilirea de consecinte negative este necesara pentru acele situatii in care regulile sunt incalcate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplina copii Limite copii Reguli copii

Articole recomandate

Citeste si despre