Diferentele dintre sexe, pe intelesul copiilor

/ / Modificat: 2012-12-17
Diferentele dintre sexe, pe intelesul copiilor

Sexualitatea si diferentele dintre baietei si fetite vor fi doua dintre subiectele asupra carora copilul tau isi va manifesta curiozitatea inca de cand este foarte mic. Discutia timpurie despre diferentele dintre sexe il ajuta sa-si stabileasca mai repede si mai usor identitatea sexuala. Aceasta nu este o tema de discutie foarte usor de abordat cu un copil de numai cativa ani. Noi iti oferim cateva informatii si sfaturi pretioase despre cum sa porti o discutie relaxata si constructiva cu el pe aceasta tema!

Varsta potrivita pentru discutia despre diferentele dintre sexe

De cand este bebelus si incepe sa isi exploreze si sa isi descopere propriile organe genitale, este momentul potrivit pentru a incepe sa il inveti diferenta dintre sexe. La varste foarte fragede, nu va intelege foarte multe. Insa explicandu-i constant care sunt partile lui intime si cum difera el de celalalt sex, creezi fundamentul pentru discutia de mai tarziu, de la varsta prescolara, cand micutul ar trebui sa-si stabileasca propria identitate sexuala.

Pana pe la 3 ani, copilul nu face diferenta intre cele doua sexe si nu se poate identifica ca apartinand unui gen sau altuia. El va alege si dori lucruri, hainute si jucarii apartinand ambelor sexe. Abia la varsta prescolara incepe sa observe ca exista o diferenta intre un sex si altul, studiind comportamentul si alegerile diferite pe care mami si tati le fac.

Insa diferentele intre sexe nu pot fi definite doar de modelul comportamental al fiecarui sex in parte. O mare parte din intelegerea acestei diferente de catre copil depinde de modul in care ii explici deosebirile dintre organele sexuale ale fiecarui gen.

Copilul este pregatit pentru aceasta discutie delicata intre 5 si 7 ani. In aceasta etapa a copilariei, copilul deja trebuie sa isi fi stabilit identitatea sexuala si sa fie constient ca este baiat sau fetita. Este momentul il faci sa inteleaga si mai bine care sunt particularitatile fiecarui gen in parte!

Cum vorbesti cu copilul despre organele sexuale ale fiecarui gen?

In prima faza, va trebui sa discuti cu copilul despre caracteristicile sexului de care apartine. Insa nu dupa mult timp dupa aceea, vei avea de infruntat intrebari delicate pe care ti le va pune cu privire la organele intime ale sexului opus.

Curiozitatile de tipul "mami, de ce baietii au penis" sau "de ce fetele au sani si baietii nu?" sunt firesti in dezvoltarea copilului. Ele contribuie la descoperirea propriei identitati sexuale, dar il ajuta si sa ii cunoasca mai bine pe ceilalti. Fii pregatita sa raspunzi la toate, cat mai pe intelesul lui.

Discutia cu copilul despre organele sexuale masculine

Daca ai un baietel, este important sa il lamuresti si sa il ajuti sa inteleaga din ce este format aparatul lui genital si care sunt caracteristicile acestuia in comparatie cu cel al fetitelor. Este posibil sa ii mai fi pomenit despre organele lui sexuale in trecut, cand era bebelus si se atingea in zona genitala sau cand i-ai vorbit despre nevoia de intimitate si spatiul intim al fiecarei persoane.

Acum este momentul sa pui punctul pe "i" si sa tii o mica lectie de anatomie cu el, care il va ajuta sa inteleaga si mai bine diferenta dintre el si o fetita. Intreaba-l daca stie care sunt partile intime sau genitale ale unui baiat. Arata-i spre penis si intreaba-l ce este. Daca va sti, iti va raspunde, daca nu, lamureste-l tu, clar si concis, ca este vorba de un penis. Nu ii da acestuia alte nume si nu incerca sa il maschezi sub forma unor termeni dragalasi. Fii cat mai explicita cu putinta.

Explica-i ca penisul este organul specific barbatesc, cu ajutorul caruia face pipi. Spune-i ca cei doi saculeti care atarna langa penis sunt testicule si ca atunci cand va creste mai maricel, pe la 11-12 ani, acestea se vor umple cu sperma, care va fi transportata prin penis spre exterior.

Spune-i ca sperma serveste la conceperea unui bebe la maturitate. Nu este nevoie sa intri in prea multe detalii, deoarece nu va putea intelege farte multe. Este suficient sa stie ca barbatii au penis si testicule si la ce folosesc ele.  

Discutia cu copilul despre organele sexuale feminine

Daca ai o fetita, este important sa porti o discutie despre care sunt particularitatile sexuale ale genului feminin. Este o discutie ceva mai dificila decat la baietei, fetele avand un aparat reproducator mult mai complex.

Nu este nevoie de detalii foarte amanuntite. Explica-i micutei tale ca zona intima a fetitelor este formata, la exterior, din vagin, clitoris, labii si uretra. Eventual, arata-i care sunt aceste parti chiar pe propriul ei corp si explica-i ce functie are fiecare: uretra este cea prin care face pipi, iar vaginul este cel prin care ii va veni menstruatia la pubertate si care o va ajuta sa aiba, la un moment dat, copii.

La varsta de 7 anisori, poate intelege si ca aparatul reproducator mai e format dintr-o parte care nu se vede, compusa din ovare, uter, cervix si trompe uterine. Explica-i care este circuitul pe care il are un ovul din ovare lunar, atunci cand este fertilizat si cand nu.

Spune-i ca o caracteristica fizica aparte a fetitelor sunt sanii. Explica-i ca acestia au rolul de a produce lapte pentru atunci cand va avea un bebelus.

Discutia cu copilul despre sexul opus

  Discutia despre particularitatile genului opus este esentiala pentru o mai buna intelegere a propriului sex al copilului si a diferentei intre genuri. Chiar daca ti se par jenante sau inconfortabile, este important sa fii constienta de faptul ca intrebarile copilului nu au o tenta vulgara si nu manifesta un interes sexual.

Prin aceste intrebari, copilul nu doar ca isi satisface curiozitatea si afla mai multe despre cei din jurul lui, dar astfel de informatii contribuie la o mai buna intelegere a modului in care functioneaza propriul lui corp si cum se diferentiaza de cel al sexului opus. Este recomandat sa ii vorbesti despre organele genitale si caracteristicile sexului opus ca si cand i-ai vorbi despre ale lui.

Este important sa stie cum se diferentiaza de celalalt sex si, in acest fel, sa eviti ca micutul sa apeleze la metode jenante si nerecomandate pentru a-si satisface curiozitatea, de tipul "ti-o arat pe a mea, daca mi-o arati si tu pe a ta", in interactunile cu copii de sex opus.

Tu ai discutat cu copilul despre diferenta dintre sexe? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Identitate sexuala copii Sexualitate copii Discutie sexualitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre