Scaunul bebelusului, cand sa ne ingrijoram?

/ / Modificat: 2017-06-26
Scaunul bebelusului, cand sa ne ingrijoram?

Trebuie sa recunoastem ca fiecare parinte este preocupat adesea de scaunul bebelusului... iar motivele sunt intemeiate.

In primele saptamani din viata bebelusului, cantitatea, textura si culoarea scaunului sunt indicativi foarte buni ai modului de dezvoltare a celui mic.

Frecventa

In prima saptamana de viata un bebelus va avea scaun de patru – cinci ori pe zi. Incepand cu a doua saptamana, numarul scaunelor zilnice poate scadea la unu sau doua. Totusi, in cazul copiilor alaptati la san, scaunul poate sa apara dupa fiecare alaptare si sa continue asa pe tot parcursul primei luni.

Multi parinti confunda acest lucru cu diareea, dar el nu este, de fapt, decat un semn al faptului ca lucrurile merg foarte bine.

Specialistii spun chiar ca diareea nu este deloc un lucru comun in cazul bebelusilor foarte mici, tractul lor gastrointestinal fiind inca protejat de imunitatea maternala.

Textura si culoare

schimbat_scutece_bebelusi

Fie ca bebelusul tau este alaptat sau hranit cu lapte praf, in primele doua – trei zile de la nastere, scaunul lui va fi foarte inchis la culoare, aproape negru, pentru ca elimina meconiumul. Apoi, scaunul va deveni maro inchis si, mai departe, in functie de tipul de alimentatie pe care bebelusul il primeste, va capata o alta culoare. Un copil alaptat la san va avea un scaun moale, galben, in timp ce scaunul unui copil hranit cu lapte praf va fi mai pastos, mai apropiat de culoarea mustarului.

Semne ingrijoratoare

Scaun tare

Daca scaunul bebelusului tau este unul tare, uscat, este semnul constipatiei. In timp ce parintii se grabesc sa dea vina pe laptele cu care isi hranesc micutii, specialistii spun ca adesea bebelusii nu imping materiile fecale afara din corp la timp. Stand in rect, materiile fecale isi pierd lichidul si devin mai dificil de evacuat. Bebelusii trebuie sa invete sa simta ca urmeaza sa aiba scaun, iar cei alaptati la san invata acest lucru mult mai repede datorita faptului ca laptele matern ii face sa iasa afara de la sine.

Totusi, este posibil ca laptele praf sa se faca vinovat de constipatia micutului tau. Daca trec mai bine de doua – trei zile si nu are scaun, consulta medicul.

Sange in scaunul bebelusului

Acest lucru se poate datora unei fisuri a rectului sau,  daca alaptezi, sfarcurilor crapate care sangereaza atunci cand alaptezi. Acestea nu sunt semne de ingrijorare. De obicei, in aceste cazuri, sangele este foarte putin in scaunul bebelusului. Totusi, daca bebelusul tau are scaun de o culoare rosu inchis si de consistenta gelului, ar fi bine sa faci o vizita la medicul pediatru pentru ca poate fi semnul unei probleme mai serioase precum sangerarile intestinale sau blocajul.

Scaunul verzui

bebe-scutec-fundulet

In scutecul bebelusului tau isi poate face aparitia si scaunul verzui si te poti gasi in ipostaza de a te intreba "de ce?". Exista mai multe cauze ale acestui si cele mai multe nu sunt motive de ingrijorare, dar iata cateva variante posibile:

Lapte praf cu continut crescut de fier. Unii copii care sunt hraniti cu lapte praf pot avea scaun verzui din cauza fierului continut de laptele praf. Atata timp cat micutul tau este fericit si nu pare sa aiba probleme cu constipatia, nu ai de ce sa-ti faci griji.

• Icter. Un copil care are icter poate avea scaune inchise la culoare sau verzui. Acest simptom trece de obicei imediat dupa terminarea sedintelor de fototerapie.

• Alergie la lactate. Exista copiii care sunt foarte sensibili la anumite produse din alimentatia mamei. Daca bebelusul tau are scaune verzui cu o consistenta mucoasa, urme de sange in scaun insotite de iritatii ale pielii, este foarte posibil sa fie alergic la unul din alimentele pe care le consumi tu. Probabil ca va fi nevoie de cateva saptamani pentru a vedea rezultatele dupa eliminarea lactatelor din alimentatia ta. Totusi, dupa o saptamana sau doua ar trebui sa incepi sa vezi o imbunatatire a situatiei. Daca nu esti sigura ca aceasta este cauza, dupa o pauza de cateva saptamani poti incerca sa bei o cana de lapte si sa vezi ce se intampla. Daca simptomele revin, laptele este cauza si va trebui sa-l eviti.

• Altele. Uneori bebelusii pur si simplu au scaunul verzui. Culoarea scaunului bebelusului poate varia. Orice nuanta de galben, mustar, verzui... este destul de normala pentru scaunul unui copil, iar daca cresterea in greutate este una normala, nu ai de ce sa-ti faci griji.

Scaunul negru (foarte inchis la culoare)

Suplimentele de fier au aceasta influenta. Daca bebelusul primeste suplimente de fier sau lapte praf fortifiat cu fier scaunul lui poate fi negru sau foarte inchis la culoare.

Pe de alta parte, scaunul negru poate fi si cauza unor sangerari intestinale. De aceea, este bine sa anunti medicul pediatru daca bebelusulul nu primeste suplimente de fier, dar scaunul lui este foarte inchis la culoare.

Analiza materiilor fecale la bebelusi

Scaunele, sau materiile fecale, sunt privite de obicei ca gunoi si nimic mai mult, dupa care trebuie sa se traga apa repede. Doar ca activitatea intestinala poate oferi medicilor informatii pretioase referitoare la  problemele digestive, intestinale sau ale oricarei alte parti a sistemului gastrointestinal al copilului.Medicul copilului tau poate cere o proba de scaun pentru a testa o varietate de afectiuni, cum ar fi:

• alergii sau inflamatii in organism, alergii provocate de proteinele din lapte la sugari;

• infectii cauzate de anumite tipuri de bacterii, virusi sau paraziti care invadeaza sistemul gastrointestinal;

• probleme digestive, cum ar fi neasimilarea anumitor zaharuri, lipide sau alti nutrienti;

• sangerari de-a lungul tubului digestiv.

Motivul cel mai des intalnit pentru solicitarea acestei probe este depistarea posibilelor bacterii sau paraziti care ar putea infecta organismul. In sistemul nostru digestiv exista multe organisme microscopice care imbunatatesc digestia, dar uneori in organism patrund si paraziti care pot provoca afectiuni, cum ar fi anumite tipuri de diaree.

Dupa substantele pe care le contin, scaunele ofera informatii despre felul in care se produce absorbtia nutrientilor. Lipidele, de exemplu, in cazul unui organism sanatos, sunt absorbite total la nivelul intestinului gros. Daca analizele contin urme de lipide, atunci exista semne clare ale unei afectiuni.

Colectarea unei probe de scaun

Spre deosebire de celelalte analize, pentru aceasta proba poate fi colectata acasa de catre parintii copilului. Iata cateva sfaturi despre cum poti face aceasta operatiune:

• pentru ca poate fi o treaba destul de "murdara", foloseste manusi si spala foarte bine atat mainile tale, cat si pe cele ale copilului dupa ce operatiunea s-a incheiat;

• foloseste un dispozitiv facut din plastic care se poate fixa pe colacul toaletei sau chiar pe fundul copilului, atunci cand acesta este prea mic sa comunice; astfel proba nu va fi contaminata; daca proba a fost contaminata atunci este necesara colectarea unei alte probe;

• o alta modalitate poate fi plasarea unei pungi deasupra colacului toaletei; proba trebuie apoi mutata intr-un recipient de plastic, etansabil.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, probele ar trebui duse imediat la laborator. Daca acest lucru nu este posibil, atunci proba ar trebui pastrata la frigider. Cand proba parvine laboratorului aceasta este fie analizata imediat, fie depusa intr-un lichid special menit sa conserve eventuale bacterii si paraziti.

In cele mai multe cazuri, bacteriile si parazitii sunt detectate dintr-o singura proba, dar este posibil sa fie nevoie de mai multe. In acest caz, medicul iti va comunica numarul necesar de esantioane. Rezultatele unei astfel de analize ar trebui sa va fie trimise in trei – patru zile, desi identificarea unor anumiti paraziti poate dura si mai mult.

In cazul nou-nascutilor sau a copiilor foarte bolnavi se testeaza probele obtinute pe o bucata de panza de catre asistente sau medic. Daca un copil sufera de mai mult timp de diaree, in  afara de paraziti, probele mai pot contine si oua ale parazitilor. Daca  medicul suspecteaza o infectie provocata de paraziti sau ouale acestora, iti va oferi un recipient cu un lichid special care sa conserve parazitii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scaun bebelusi Scaunul la bebelusi Scaune nou nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre