STUDIU. Bebelusii dorm mai bine cand ambii parinti se implica in ingrijirea lor

| | Actualizat: 2019-12-04 13:17:39

Primele luni cu un nou-nascut acasa sunt, de obicei, foarte grele pentru intreaga familie, deoarece timpul de odihna se va reduce pentru ca trebuie sa te ocupi de copil cand se trezeste, pentru a fi hranit si schimbat.

Un studiu a descoperit ca exista o modalitate de a imbunatati obiceiurile de dormit ale bebelusului. Pentru a rezolva aceasta problema, parintii trebuie sa isi imparta sarcinile si responsabilitatile.

Ce spune studiul

La realizarea studiului au participat 57 de familii, monitorizate inca de la inceputul sarcinii. Dupa ce s-au nascut bebelusii, somnul lor si al mamelor a fost analizat prin actigrafie, care consta in montarea unui mic senzor pe brat, pentru a masura repausul si somnul timp de cinci nopti

Ambii parinti au fost, de asemenea, rugati sa raspunda la un chestionar care sa compare cat de mult au fost implicati tatii, atunci cand vine vorba de ingrijirea bebelusilor.

Rezultatele acestor studii au aratat ca procentul de somn pe care mamele il aveau cand bebelusii erau la varsta de 3 luni, ar putea prezice semnificativ procentul de somn pe care micutii il vor avea la 6 luni.

De asemenea, s-a  constatat ca o implicare mai mare a tatalui in ingrijirea copilului in timpul zilelor si noptilor, pana la varsta de 3 luni, ajuta  atat mama cat si bebelusul sa aiba un regim de somn mai stabil la 6 luni.

Conform concluziilor cercetatorilor, aceste rezultate sugereaza ca somnul mamei functioneaza ca o referinta importanta pentru a sti cat de mult va dormi bebelusul si are sens faptul ca, cu cat tatal se implica mai mult, cu atat mama are mai mult timp pentru odihna, si asa va dormi si copilul mai bine.

Un alt studiu publicat in 2011 a obtinut rezultate similare, in care s-a constatat ca cu cat tatal a fost mai implicat in cresterea copilului in primele sase luni de viata, cel mic s-a trezit mai putin in timpul noptii.

Aminteste-ti ca atunci cand tata se implica in cresterea copilului, exista beneficii pentru toata lumea: bebelusii invata mai repede, iar mamele se simt mai fericite.

Citeste si despre