Gogosi pufoase ca la bunica. Reteta cu untura si activitate perfecta cu cei mici

| | Actualizat: 2025-10-21 14:11:56

Gogosile au un loc special in amintirile din copilarie. Parfumul lor cald, textura pufoasa si gustul de „acasa” sunt imposibil de uitat. Prajite in untura, asa cum faceau bunicile, capata o aroma autentica si un exterior usor crocant. Iar daca le pregatesti impreuna cu copilul tau, nu doar ca vei avea parte de desert, ci si de o experienta de conectare, joc si invatare.

Ingrediente pentru gogosi pufoase prajite in untura

  • 500 g faina alba

  • 25 g drojdie proaspata (sau 7 g uscata)

  • 2 oua

  • 250 ml lapte caldut

  • 50 g zahar

  • 50 g unt topit

  • 1 plic zahar vanilat (sau esenta de vanilie)

  • 1 praf de sare

  • Coaja rasa de lamaie (optional)

  • Untura pentru prajit (aprox. 300-400 g)

  • Zahar pudra pentru decor

Pasii de preparare

  1. Activeaza drojdia
    – Intr-un bol mic, amesteca drojdia cu putin lapte cald, 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina. Lasa 10 minute sa creasca.

  2. Pregateste aluatul
    – Intr-un bol mare, pune faina, sarea, zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie.
    – Adauga ouale, laptele caldut si drojdia activata.
    – Framanta bine 8-10 minute, apoi adauga untul topit si framanta pana se absoarbe complet.
    – Acopera cu un prosop curat si lasa la crescut 1 ora, pana isi dubleaza volumul.

  3. Formeaza gogosile (cu ajutorul copiilor)
    – Intinde aluatul pe masa usor infainata, cam de 1-1,5 cm grosime.
    – Taie gogosile cu o forma rotunda, un pahar sau… lasa copilul sa aleaga forme amuzante (inimioare, stelute, animale).
    – Aseaza-le pe hartie de copt si mai lasa-le 15 minute la dospit.

  4. Prajire in untura
    – Incalzeste untura intr-o tigaie adanca sau cratita. Cand este bine incinsa (dar nu fumeganda), pune 2-3 gogosi odata.
    – Prajeste-le pe ambele parti pana devin aurii.
    – Scoate-le pe servet de hartie pentru a absorbi excesul de grasime.

  5. Decor si servire
    – Presara zahar pudra peste ele cat sunt calde.
    – Serveste-le simple sau cu dulceata, ciocolata tartinabila sau miere.

Forme de gogosi pe care le puteti face impreuna

Copiii adora sa modeleze, asa ca implicarea lor e parte din farmecul acestei retete:

  • Rotunde clasice – cu un pahar

  • Gogosi cu gaura – folosind doua capace/pahare de marimi diferite

  • Stelute, inimi, ursuleti – cu forme de biscuiti

  • Mini-gogosi – ideale pentru manute mici si copt rapid

  • Gogosi cu „surpriza” – puneti o bucatica de gem in interiorul aluatului inainte de prajire

Transformati preparatul intr-un mic atelier de joaca culinara – copilul va fi mai curios sa guste ce a „creat” el.

Beneficiile implicarii copiilor in gatit

Gatitul impreuna nu este doar despre mancare. Este despre:

  • Dezvoltarea motricitatii fine (framantat, taiat cu forme)

  • Incredere in sine – copilul vede ca „poate” contribui

  • Educatie practica – invata despre ingrediente, texturi, timp de asteptare

  • Timp de calitate in familie – fara ecrane, cu zambete si faina pe nas 

  • Deschidere spre noi gusturi – copilul e mai dispus sa guste ceva ce a ajutat sa pregateasca

Cum pastrezi gogosile

  • Se pastreaza bine 1-2 zile intr-un recipient acoperit, la temperatura camerei.

  • Le poti reincalzi putin la cuptor sau la microunde pentru a redeveni pufoase.

  • Se pot congela imediat dupa prajire, apoi reincalzi la cuptor.

Reteta de gogosi in untura este mai mult decat un desert – este o calatorie in timp, un mod de a pastra traditiile vii si o ocazie perfecta de a crea amintiri dulci alaturi de copilul tau. Cu putina rabdare, multa joaca si un strop de zahar pudra, gatitul devine o experienta de familie care se cere repetata.

 

Foto: freepik.com

Citeste si despre