Copiii din ziua de azi se joaca mai putin decat orice generatie anterioara. Avertismentul psihologilor

| | Actualizat: 2023-04-07 22:48:38

Copiii din ziua de azi se joaca mai putin decat orice generatie anterioara, iar acest lucru are consecinte negative asupra sanatatii lor mintale. Jocul este o sursa de invatare si o activitate esentiala pentru fericirea si dezvoltarea sanatoasa a copiilor. Atat de mult incat ONU recunoaste jocul ca fiind un drept fundamental al copilariei, la fel ca dreptul la educatie sau la sanatate.

In calitate de parinti, ar trebui sa ne incurajam copiii sa se joace in fiecare zi, incercand sa echilibram jocul liber cu jocul structurat, oferindu-le oportunitati de a experimenta, jucandu-ne frecvent cu ei, ducandu-i zilnic in parc sau oferindu-le jucarii care sa le permita sa-si dezvolte imaginatia si creativitatea.

Cu toate acestea, spun expertii, in ultimii ani, am asistat la o scadere drastica a timpului de joaca in copilarie: copiii din ziua de azi petrec mai putin timp jucandu-se in fiecare zi decat generatiile anterioare si abandoneaza prematur joaca. Si, avertizeaza expertii, aceasta tendinta are consecinte majore asupra sanatatii lor fizice si mentale.

In 2009, a fost realizat un studiu privind rolul jocului in invatarea copiilor. La studiu au participat mamele a 2.400 de copii din 16 tari diferite, iar concluziile au fost cu adevarat surprinzatoare.

In ciuda diferentelor culturale din fiecare tara, principala sursa de divertisment pentru sapte din 10 copii a fost televizorul, inaintea jocului liber si a invatarii prin experienta. De fapt, mamele intervievate au fost de acord ca lipsa jocului erodeaza copilaria.

Aceeasi idee a fost reluata si intr-un alt studiu publicat in 2011, care a avertizat asupra unei scaderi constante a timpului liber de joaca al copiilor in ultimii 50 de ani. In schimb, in aceeasi perioada de timp, problemele de anxietate, depresie si stres in randul copiilor, adolescentilor si adultilor tineri au crescut.

Astfel, in 2018, un studiu realizat pentru Asociatia Spaniola a Producatorilor de Jucarii a raportat ca timpul de joaca se reduce la o ora si jumatate pe zi, in timp ce timpul petrecut in fata ecranului creste la 30 de ore pe saptamana.

In plus, acesta a comparat tendintele de joaca din anii '50, '60 si '70, cand era obisnuit sa gasesti copii jucandu-se pe strazi, lucru care nu se mai intalneste de obicei in zilele noastre.

Copiii din ziua de azi se joaca mai putin decat orice generatie anterioara. Ce consecinte pot aparea 
Copiii din ziua de azi se joacă mai puțin decât orice generație anterioară, iar acest lucru are consecințe negative asupra sănătății lor mintale. Jocul este o sursă de învățare și o activitate esențială pentru fericirea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Atât de mult încât ONU recunoaște jocul ca fiind un drept fundamental al copilăriei, la fel ca dreptul la educație sau la sănătate.
În calitate de părinți, ar trebui să ne încurajăm copiii să se joace în fiecare zi, încercând să echilibrăm jocul liber cu jocul structurat, oferindu-le oportunități de a experimenta, jucându-ne frecvent cu ei, ducându-i zilnic în parc sau oferindu-le jucării care să le permită să-și dezvolte imaginația și creativitatea.
Cu toate acestea, spun expertii, în ultimii ani, am asistat la o scădere drastică a timpului de joacă în copilărie: copiii din ziua de azi petrec mai puțin timp jucându-se în fiecare zi decât generațiile anterioare și abandonează prematur joaca. Și, avertizează experții, această tendință are consecințe majore asupra sănătății lor fizice și mentale.
În 2009, a fost realizat un studiu privind rolul jocului în învățarea copiilor. La studiu au participat mamele a 2.400 de copii din 16 țări diferite, iar concluziile au fost cu adevărat surprinzătoare.
În ciuda diferențelor culturale din fiecare țară, principala sursă de divertisment pentru șapte din 10 copii a fost televizorul, înaintea jocului liber și a învățării prin experiență. De fapt, mamele intervievate au fost de acord că lipsa jocului erodează copilăria.
Aceeași idee a fost reluată și într-un alt studiu publicat în 2011, care a avertizat asupra unei scăderi constante a timpului liber de joacă al copiilor în ultimii 50 de ani. În schimb, în aceeași perioadă de timp, problemele de anxietate, depresie și stres în rândul copiilor, adolescenților și adulților tineri au crescut.
Astfel, în 2018, un studiu realizat pentru Asociația Spaniolă a Producătorilor de Jucării a raportat că timpul de joacă se reduce la o oră și jumătate pe zi, în timp ce timpul petrecut în fața ecranului crește la 30 de ore pe săptămână.
În plus, acesta a comparat tendințele de joacă din anii '50, '60 și '70, când era obișnuit să găsești copii jucându-se pe străzi, lucru care nu se mai întâlnește de obicei în zilele noastre

Citeste si despre