De ce se schimba nuanta pielii bebelusilor

| | Actualizat: 2022-09-29 23:53:34

In primele zile de viata, tonusul pielii bebelusilor se schimba. De fapt, modificarile de culoare se datoreaza adesea unor procese care se dezvolta in organismul insusi. Unele dintre ele pot fi chiar manifestari ale unor probleme de sanatate care trebuie tratate. Tonusul permanent al pielii la nou-nascuti poate fi observat la cateva luni dupa nastere.

De ce se schimba tonurile pielii bebelusilor?

La nastere, schimbarile de culoare a pielii la bebelusi sunt legate de sanatatea lor si de mediul inconjurator. Acestea sunt conditii de nou-nascut care pot fi normale, cu exceptia cazului in care sunt prelungite in timp. De fapt, anumite modificari ale tonusului bebelusului pot indica o problema de sanatate care necesita atentie medicala. Iata cateva dintre motivele pentru care.

Pielea galbena, cea mai frecventa nuanta a pielii la sugari

Ingalbenirea albului ochilor si a pielii se numeste icter. De obicei, incepe pe fata si apoi se raspandeste in restul corpului, pe piept, abdomen si picioare.

Aceste modificari de pigmentare la nou-nascut se dezvolta ca urmare a descompunerii de catre organism a celulelor rosii din sange, care este un proces fiziologic la copil. Produsul rezultat in urma acestei descompuneri este bilirubina, care da nastere la nuanta galbena atunci cand este metabolizata de ficat. Desi de obicei dispare spontan si rapid, exista cazuri in care ficatul nu poate metaboliza bilirubina suficient de repede.

Maini si picioare albastre

Mainile si picioarele albastre la nou-nascut se numesc acrocianoza. Aceasta afectiune este frecventa dupa nastere si apare, de obicei, in primele ore de viata. Aceasta se dezvolta deoarece sangele si oxigenul se distribuie in mod prioritar catre alte parti mai importante ale corpului, cum ar fi creierul, plamanii si rinichii, mai degraba decat catre maini si picioare.

In timp, organismul nou-nascutului incepe sa se obisnuiasca cu dinamica circulatiei sangelui pe care o va mentine in viitor. Cu toate acestea, aceasta stare se poate manifesta temporar atunci cand bebelusului ii este frig, de exemplu, dupa o baie.

Piele roz sau rosiatica

Nou-nascutii se caracterizeaza printr-o piele roz sau deschisa la culoare. Aceasta coloratie este cauzata de vizualizarea capilarelor sanguine prin suprafata subtire si delicata a pielii bebelusului.

Prin urmare, aceasta colorare nu va fi cea definitiva, dar ulterior se va genera o cantitate mai mare de pigment natural, care va da culoarea pielii. Nou-nascutii pot avea, de asemenea, semne de nastere vermillon, cum ar fi petele de vin de port.

Unghii si buze mov

Potrivit unei publicatii, sindromul bebelusului albastru este o afectiune care apare in primele luni de viata sau la nastere. Cea mai caracteristica manifestare a acesteia este o decolorare generala violacee a suprafetei pielii, numita cianoza. Paturile unghiilor, buzele si lobii urechilor sunt cele mai vizibile zone de cianoza la sugari, din cauza pielii mai subtiri.

Cianoza este o afectiune care poate aparea in jurul gurii, pe fata sau pe tot corpul. De fapt, acest lucru se datoreaza faptului ca celulele rosii din sange nu distribuie suficient oxigen catre tesuturi sau organe. Din acest motiv, este necesar sa va consultati imediat medicul.

Citeste si despre