Cand introducem albitura in alimentatia copilului

| | Actualizat: 2014-01-24 14:39:13

Albitura face parte dintre legumele de inceput in dieta cu alimente solide a bebelusului. Gustul si aroma acesteia sunt puternice, dar placute, si are proprietatea de imbogati nutritiv supele si piureurile oferite la inceputul diversificarii! Iata care este varsta potrivita pentru introducerea albiturii in meniul bebelusului, cum o alegi atunci cand mergi in piata si cum o prepari corespunzator pentru cel mic! Descopera si cateva retete delicioase care vor face cu ochiul bebelusului tau si nu ezita sa introduci aceasta leguma hranitoare in cat mai multe mancaruri!

Cand se introduce in alimentatie?

Albitura este o leguma blanda cu sistemul digestiv al copilului si prezinta un risc alergenic foarte scazut. Din aceste motive, poate fi integrata in alimentatia bebelusului inca de la inceputul diversificarii.

Varsta recomandata pentru introducerea albiturii este 6-8 luni, putand fi servita copilului chiar si mai devreme, in cantitati mici, in piureurile de legume. Consulta intotdeauna pediatrul cand vine vorba de varsta potrivita pentru introducerea acestui aliment!  

Ce vitamine si minerale contine?

Albitura reprezinta o sursa bogata de fibre si nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii optime a bebelusului. Vitaminele si mineralele din aceasta leguma o recomanda pentru o multime de preparate si gustari pentru copii:  

Vitamine:


  • Vitamina A;
  • Vitamina B;
  • Vitamina C;
  • Vitamina D.

Minerale:


  • Potasiu;
  • Calciu;
  • Magneziu;
  • Fier;
  • Fosfor.

Albitura are un rol esential in cresterea si dezvoltarea bebelusului, iar abundenta de nutrienti esentiali din ea ofera multiple beneficii pentru sanatate. Datorita efectului analgezic, ajuta la calmarea multiplelor dureri cu care se confrunta copilul la aceasta varsta.

Printre alte proprietati esentiale ale acestei legume, se numara:

  • combaterea afectiunilor digestive (in special, a constipatiei);
  • prevenirea afectiunilor hepatice;
  • intarirea sistemului imunitar;
  • combaterea anemiei feriprive;
  • scaderea riscului de afectiuni cardiovasculare;
  • combaterea durerilor si problemelor musculare si osoase.

Cum alegi albitura buna?

Albitura seamana cu morcovul si este si inrudita cu el. Se alege in functie de aceleasi criterii folosite in cazul morcovului, mai putin cele de culoare:

  • culoarea trebuie sa fie alb-galbuie, nu maronie, caz in care inseamna ca este vestejita si a intrat in procesul de alterare;
  • marimea trebuie sa fie mica sau medie; albiturile mari si voluminoase sunt atoase si au un miez lemnos, neplacut la gust;
  • legumele trebuie cumparate cu tot cu frunze, intrucat au rolul de a le mentine proaspete si hranitoare.

La ce mese o introduci?

Albitura se introduce in mesele de pranz ale bebelusului, in jurul orei 12:00-13:00, atunci cand mananca piureul sau supa pasata cu legume. Insa mai tarziu, poate fi introdusa, in cantitati reduse, si in gustarile de dupa-amiaza sau cina.  

Cum o pregatesti si servesti?

Albitura se serveste copilului decojita, preparata termic si, cel mai important, fara miezul lemnos din interior. Miezul are o textura dura, care nu poate fi pasata si nici nu este agreabil la gust, putand fi chiar amarui.

Se poate gati si la aburi, pana cand se inmoaie bine, apoi poate fi introdusa in piureuri si supe pasate, alaturi de alte legume.

Greu de crezut sau nu, albitura poate fi servita bebelusului si pe post de finger food sau gustari, atunci cand creste un pic mai mare. Fasiile de albitura uscate la cuptor pot deveni niste chipsuri delicioase si foarte sanatoase intre mesele copilului.  

Cu ce alte alimente o poti asocia?

Albitura se asociaza cel mai bine cu legumele utilizate in prepararea supelor - morcov, telina, fasole verde, dovlecel, cartofi (dar nu de la inceputul diversificarii), broccoli etc. Insa si orezul sau alte tipuri de preparate pe baza de legume pot beneficia de gustul si aroma autentice ale acesteia.

Tu la ce varsta ai introdus prima oara albitura in meniul bebelusului si cum a reactionat la gustul ei? In ce retete si preparate o strecori, in afara de piureuri sau supe? Spune-ne parerile si recomandarile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre