Cremozitate, gust autentic si ingrediente simple – hummusul libanez facut in casa este una dintre cele mai sanatoase si delicioase gustari! Se prepara usor si este perfect ca aperitiv, tartinabila sau alaturi de legume proaspete si lipie. O reteta vegana, hranitoare si plina de savoare orientala!
Hummusul, cremos si plin de nutrienti, este o alegere excelenta pentru mesele celor mici – dar cand este momentul potrivit sa-l introducem in alimentatia copilului?
Dupa varsta de 1 an, cand copilul are deja o alimentatie diversificata si nu prezinta alergii la ingredientele de baza (naut, susan, usturoi), salata de hummus poate deveni o gustare sanatoasa si delicioasa. Bogat in proteine vegetale, fibre si grasimi bune, hummusul este perfect alaturi de legume crude, ca tartinabila sau chiar ca o mica masa de sine statatoare.
Reteta noastra de hummus libanez facut in casa este potrivita pentru intreaga familie si poate fi adaptata usor si pentru copii – reducand usturoiul si sarea, daca este nevoie.
Ingrediente:
-
250 g naut uscat
-
5 linguri ulei de masline extravirgin
-
4 catei de usturoi
-
2 linguri tahini (pasta de susan)
-
1 lingurita sare
-
1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
-
zeama de la o lamaie
Mod de preparare:
-
Inmuierea nautului:
Pune nautul la inmuiat in apa rece, cu cel putin 8-12 ore inainte (ideal peste noapte). Adauga bicarbonatul de sodiu in apa pentru a-l face mai usor de fiert si digerat. -
Fierberea nautului:
Scurge nautul si clateste-l. Fierbe-l in apa curata timp de 50-60 de minute sau pana cand boabele devin foarte moi. Scurge si lasa sa se raceasca. -
Pregatirea hummusului:
Pune nautul fiert in blender sau robot de bucatarie. Adauga usturoiul curatat, tahini, zeama de lamaie, sare si uleiul de masline. -
Mixare:
Mixeaza pana obtii o pasta fina si cremoasa. Daca este prea gros, poti adauga 1-2 linguri de apa rece pana ajunge la consistenta dorita. -
Servire:
Se serveste rece, cu un fir de ulei de masline deasupra si, optional, cu paprika dulce, chimion sau patrunjel tocat. Perfect alaturi de lipie sau legume proaspete.
Sursa: www.jamilacuisine.ro
Sursa foto: freepik