Cum sa previi alergiile alimentare la bebelus 

| | Actualizat: 2020-11-02 17:34:06

Fie ca este vorba despre o eruptie cutanata, ca dermatita atopica sau urticaria, ori despre o alergie alimentara, monitorizarea simptomelor si identificarea factorilor alergeni sunt esentiale pentru gestionarea acestei tulburari de care poate suferi copilul mic. Reactiile alergice sunt frecvente in cazul copiilor, care au un sistem imunitar in formare.

In majoritatea cazurilor, aceste reactii sunt usoare, iar parintii le pot trata acasa. Identificarea alergenului poate ajuta la prevenirea episoadelor viitoare. In toate cazurile, este necesara consultarea unui specialist. 

Simptomele alergiilor alimentare

Semnele acestui tip de alergii pot include reactii cutanate, respiratorii si/ sau intestinale, cum ar fi: urticarie, mancarimi, tuse, varsaturi, diaree, sange in scaun. Unii bebelusi pot avea reactii alergice la laptele matern, atunci cand mama a consumat alimentele la care sunt alergici. Bebelusii care dezvolta reactii alergice grave, precum respiratie suieratoare, umflarea buzelor sau a limbii ori dificultati respiratorii, vor avea nevoie de asistenta medicala de urgenta. 

Alegerea formulei de lapte este importanta

Cele mai recente studii arata ca anumite formule de lapte hipoalergenice pot preveni dermatita atopica, cel mai frecvent simptom in cazul alergiilor alimentare la copiii mici. Pe de alta parte, aceste formule hipoalergenice nu determina o reducere a riscului de astm sau de rinita alergica. Cere sfatul medicului pediatru daca este necesara alegerea unei formule de lapte speciale pentru cel mic.

Alaptarea reduce riscul de alergii

Laptele matern ofera toti nutrientii de care au nevoie bebelusii pentru o dezvoltare sanatoasa, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii il recomanda pana la varsta de sase luni. Studiile recente au aratat ca alaptarea poate preveni dezvoltarea alergiilor alimentare. Continuarea alaptarii si dupa diversificarea alimentara poate preveni intoleranta la gluten. 

Diversificarea trebuie sa includa alimente cu potential alergen

Inainte de anii 2000, se recomanda sa nu li se ofere sugarilor cu risc crescut de alergii proteine ​​din lapte de vaca inainte de varsta de un an, oua inainte de doi ani si arahide si fructe de mare inainte de implinirea a trei ani. Specialistii si-au dat seama ca a fost o greseala, deoarece in cele doua decenii de pana la momentul respectiv, numarul cazurilor de alergii alimentare s-a dublat. In prezent, se recomanda includerea in alimentatia bebelusului cu varsta de peste sase luni a tuturor alimentelor, chiar si peste, carne, arahide si nuci, indiferent daca cel mic provine sau nu dintr-o familie cu istoric de alergii. 

In perioada de diversificare, este important sa respecti cantitatile recomandate de alimente, fara a forta bebelusul sa le consume. Acesta poate sa refuze mancarea sau sa verse, fara a fi alergic. In plus, pentru a se obisnui cu gustul noilor alimente, este necesar sa i se ofere macar de sapte-zece ori acelasi preparat. Alergiile la lapte si produse lactate, arahide si crustacee sunt cele mai frecvente in cazul copiilor mici. Alimentele se introduc pe rand, fiecare la cateva zile, pentru a monitoriza eventuale astfel de reactii.

Probioticele pot fi utile pentru echilibrul intestinal

Aceste microorganisme vii joaca un rol benefic in echilibrul microbiotei intestinale si in prevenirea alergiilor. Potrivit unor specialisti, suplimentele alimentare cu probiotice fac posibila reducerea cu pana la 50% a riscului de aparitie a dermatitei atopice. In plus, sunt eficiente impotriva colicilor infantile, a constipatiei si a diareei. Cere sfatul specialistului pentru a face cele mai bune alegeri in acest sens.

Eliminarea in timpul sarcinii a alimentelor care pot provoca alergii nu este recomandata de medici, in pofida unor teorii existente. In plus, o dieta speciala poate face ca viitoarea mama sa sufere de un deficit de vitamine si minerale. Unele studii au aratat ca femeile care consuma peste gras, precum somon, sardine, ton sau hering, in timpul sarcinii vor contribui la prevenirea aparitiei alergiilor la copii. Acest lucru s-ar datora acizilor grasi esentiali Omega-3, care au proprietati antiinflamatorii.

Sursa foto: Unsplash.com



Citeste si despre