Femeile insarcinate pot renunta la fumat daca inlocuiesc nicotina

| | Actualizat: 2007-09-26 10:40:45

 

Un nou studiu arata ca terapiile de inlocuire a nicotinei sub forma de plasturi sau guma sau tablete le pot ajuta pe femeile insarcinate sa se lase de fumat, relateaza Reuters Health.

Dintre 181 de femei insarcinate, cele carora li s-a oferit optiunea folosirii unei forme de inlocuire a nicotinei si consiliere au avut sanse de 3 ori mai mari decat femeile insarcinate care au primit doar consiliere sa se lase de fumat in 7 saptamani.

Totusi, cercetatorii spun ca sunt necesare mai multe studii asupra sigurantei acestor terapii in ceea ce il priveste pe fat, dar si beneficiile pe care le aduc sarcinii. Dar, avand in vedere ca aceste tratamente nu dauneaza fatului si mamei mai mult decat fumatul in sine, specialistii sunt de parere ca ar putea ajuta foarte multe femei sa renunte la fumat in timpul sarcinii.

Echipa a recrutat 181 de femei insarcinate fumatoare pentru a participa la studiu. Toate au primit terapie cognitiva comportamentala, inclusiv sedinte de consiliere in timpul vizitelor prenatale la medic si o sedinta prin telefon. Doua treimi au urmat terapii de subtituire a nicotinei si li s-a permis sa aleaga intre plasture, guma sau tablete.

Dupa 7 saptamani, 24% din femei au renuntat la fumat in comparatie cu 8% din cele care nu au primit decat consiliere in aceeasi perioada. La 38 de saptamani de sarcina, 18% din femeile din grupul care a urmat terapii de inlocuire nu mai fumat, in comparatie cu 7% din femeile care au primit doar consiliere.

Insa, la 3 luni dupa nastere, doar 20% si respectiv 14% din cele doua grupuri, nu au mai fumat – ceea ce nu reprezinta o diferenta statistica importanta.


Alina Sica
Redactor Copilul.ro
26 Septembrie 2007


Citeste si despre