Dentistii depisteaza cancerul de san

| | Actualizat: 2008-01-11 09:43:19

 



Cercetatorii americani elaboreaza un test pe care il vor putea folosi dentistii pentru a verifica daca o pacienta sufera de cancer la san, relateaza BBC News.

Testul identifica indicii de proteine din saliva care reprezinta un avertisment de boala. Universitatea Texas Dental Branch a declarat ca incercarile clinice ale unui prototip sunt in stadiul de planificare.

Cercetatorii nu exclud posibilitatea sa foloseasca saliva pentru a detecta si alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul cervical. Dorinta acestora este ca testele sa fie folosite in paralele cu metodele de detectare deja existente cum ar fi mamogramele, ultrasunetele si analiza mostrei de tesut.

Autorii studiului au analizat mostre de saliva provenind de la 30 de pacienti si au descoperit 49 de proteine care ii diferentiau pe cei sanatosi de cei care sufereau de tumori canceroase la san.

Se pare ca proteinele ajuta si la categorisirea tumorilor in malign sau benign. In cazul cancerului de san, saliva a fost folosita pentru a monitoriza reactia pacientului la chimioterapie sau tratament chirurgical al bolii.

Gura in sine este un bun indicator al stariigenerale de sanatate a unui individ si dentistii joaca deja un rol important in diagnosticarea si detectarea tipurilor de cancer orale.

Cercetatorii au initiat studiul cu intentia de a afla daca semnele timpurii ale bolii pot fi depistate in fluidele corporale cum ar fi sangele si saliva. Din pacate, sunt necesare si alte studii deoarece a fost analizat un numar foarte mic de mostre.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro
11 Ianuarie 2008

Citeste si despre