Cat trebuie sa manance un copil. De ce mancarea nu trebuie sa fie asociata cu emotiile sau pedeapsa

| | Actualizat: 2021-11-11 17:37:48

 

Cat trebuie sa manance un copil. De ce mancarea nu trebuie sa fie asociata cu emotiile sau pedeapsa 
Nutritionistul Mihaela Bilic a facut cateva precizari importante despre nutritia copiilor. Specialistul a precizat ca foarte multi parinti fac greseli mari atunci cand vine vorba despre mancare in cazulor micutilor. 
Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care il ofera Mihaela Bilic parintilor este acela de a nu forta copiii sa manance. Un copil ar trebui să mănânce doar când îi este foame și să oprească atunci când este sătul.
Mancarea nu trebuie sa fie recompensa
De asemenea, Mihaela Bilic atrage atentia ca mancarea nu trebuie sa fie asociata niciodata cu o recompensa sau cu o pedeapsa. Din aceasta cauza, multi dintre micuti ajung sa manance fortat doar ca sa primeasca un desert.Părinții trebuie să aibă mare grijă cu aceste lucruri, pentru că pot să le distrugă copiilor relația cu mâncarea încă de la cele mai fragede vârste.
Mancarea nu trebuie sa fie asociata cu niciun fel de emotie, ci doar cu senzatia de foame. Un copil trebuie sa aiba un program clar de mese, fara mici gustari nesanatoase pe parcursul zilei. Medicul nutriționist spune că părinții trebuie să își învețe copiii ce înseamnă o porție corectă și cum se combină alimentele. 
Pentru a-i face pe copii sa inteleaga cat mai multe lucruri despre mancare, ei trebuie implicati în cumpărarea alimentelor, în gătit și în pregătirea mesei. Totodată, trebuie hrăiniți cu feluri diverse și nu doar câteva legume, când spectrul este atât de larg.
Cat trebuie sa manance un copil in functie de varsta 
In ceea ce priveste portiile pe care trebuie sa le manance la o masa, un copil ar trebui să mănânce cam jumătate din porția unui adult până la vârsta de 5 ani și 2/3 din porția unui adult până la vârsta de 10-12 ani.
E importantă să nu forțăm copiii să mănânce tot din farfurie, ci să se oprească atunci când simte că nu mai poate, dar nu doar pentru că știe că urmează ceva dulce.
Copiii au un stomac mic și sunt în creștere, așa că au nevoie de mese mai dese, motiv pentru care se recomandă 3 mese principale și 2 gustări care pot fi și ele sănătoase, de la iaurt, fructe, nuci și migdale, până la piure de banane cu biscuiți sau brioșe cu legume la cuptor.

Nutritionistul Mihaela Bilic a facut cateva precizari importante despre nutritia copiilor. Specialistul a precizat ca foarte multi parinti fac greseli mari atunci cand vine vorba despre mancare in cazul micutilor. 

Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care il ofera Mihaela Bilic parintilor este acela de a nu forta copiii sa manance. Un copil ar trebui sa manance doar cand ii este foame si sa se opreasca atunci cand este satul.

Mancarea nu trebuie sa fie recompensa

De asemenea, Mihaela Bilic atrage atentia ca mancarea nu trebuie sa fie asociata niciodata cu o recompensa sau cu o pedeapsa. Din aceasta cauza, multi dintre micuti ajung sa manance fortat doar ca sa primeasca un desert. Parintii trebuie sa aiba mare grija cu aceste lucruri, pentru ca pot sa le distruga copiilor relatia cu mancarea inca de la cele mai fragede varste.

Mancarea nu trebuie sa fie asociata cu niciun fel de emotie, ci doar cu senzatia de foame. Un copil trebuie sa aiba un program clar de mese, fara mici gustari nesanatoase pe parcursul zilei. Medicul nutritionist spune ca parintii trebuie sa isi invete copiii ce inseamna o portie corecta si cum se combina alimentele. 

Pentru a-i face pe copii sa inteleaga cat mai multe lucruri despre mancare, ei trebuie implicati in cumpararea alimentelor, in gatit si in pregatirea mesei. Totodata, trebuie hrainiti cu feluri diverse si nu doar cateva legume, cand spectrul este atat de larg.

Cat trebuie sa manance un copil in functie de varsta 

In ceea ce priveste portiile pe care trebuie sa le manance la o masa, un copil ar trebui sa manance cam jumatate din portia unui adult pana la varsta de 5 ani si 2/3 din portia unui adult pana la varsta de 10-12 ani.

E importanta sa nu fortam copiii sa manance tot din farfurie, ci sa se opreasca atunci cand simte ca nu mai poate, dar nu doar pentru ca stie ca urmeaza ceva dulce.

Copiii au un stomac mic si sunt in crestere, asa ca au nevoie de mese mai dese, motiv pentru care se recomanda 3 mese principale si 2 gustari care pot fi si ele sanatoase, de la iaurt, fructe, nuci si migdale, pana la piure de banane cu biscuiti sau briose cu legume la cuptor.

 

Citeste si despre