Infectii periculoase de evitat in sarcina

| | Actualizat: 2014-01-15 10:58:54

Unele complicatii din timpul sarcinii sunt independente de vointa si de ceea ce faci tu. Insa exista probleme care pot fi prevenite usor printr-o o atentie deosebita asupra a ceea ce mananci in special, dar si asupra altor aspecte din aceasta perioada unica. Iata cateva dintre infectiile ce iti pot pune in pericol sarcina de care trebuie sa stai deoparte cu orice pret!

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o infectie cauzata de un parazit care se gaseste in fecalele de pisica, pamant, carne sau lapte nepasteurizat.

Riscurile in sarcina pentru toxoplasmoza sunt extrem de mari pentru bebelusi. Atunci cand parazitul este transmis la fat se numeste ca toxoplasmoza congenitala si poate include urmatoarele probleme care se pot dezvolta la fat:

  • avort;

  • intarzieri in crestere si dezvoltare;

  • hidrocefalie;

  • epilepsie;

  • retard mental;

  • tonus muscular redus;

  • tulburari de vedere, pana la orbire;

  • surditate;

  • decesul fatului etc.

Desi este o infectie destul de rara la gravide, poti fi cu usurinta expusa prin simplul fapt de a avea o pisica si de a nu stii cum sa ai grija de ea astfel incat sa nu iti pui in pericol sarcina. Iata cum poti evita toxoplasmoza:

  • nu atinge nisipul pisicii, ci pune pe altcineva sa o faca sau foloseste manusi cand o faci;

  • foloseste manusi atunci cand gradinaresti;

  • spala bine fructele, legumele si alte produse pe care le consumi in stare cruda;

  • spala-te bine pe maini dupa ce pui mana pe carne si ai grija ca aceasta sa fie foarte bine gatita;

  • nu bea lapte nepasteurizat.

Salmonella

Salmonella este o infectie cauzata de o bacterie si se manifesta prin greata, varsaturi, diaree severa, dureri abdominale si febra. Aceasta este cauzata in special de consumul de:

  • carne negatita suficient;

  • oua;

  • pasari de curte nevaccinate;

  • lapte neprocesat.

Infectia cu salmonella te poate face sa te simti foarte rau, iar in cazuri rare si foarte severe iti poate afecta fatul din burtica. Salmonella de tip S este singurul tip de infectie cu aceasta bacterie care poate fi transmis la fat. Desi contaminarea fatului cu salmonella de tip S este foarte rara, riscurile asupra sarcinii sunt extrem de mari:

  • avort spontan;

 

  • nastere prematura;

 

  • nasterea unui copil mort.

Contaminarea se face foarte usor prin consumul de produse alimentare infectate cu aceasta bacterie:

  • lapte proaspat si nepasteurizat;

  • carne cruda sau gatita insuficient;

  • ouale preparate insuficient;

  • frisca;

  • conserve.

Evitarea consumului acestor produse, precum si adoptarea unor conditii igienice corespunzatoare (spalat pe maini, fructe si legume bine spalate, gatit corect etc.) sunt suficiente pentru a evita contaminarea. In cazul in care manifesti infectia in sarcina, tratamentul cu antibiotice este indicat.

Streptococul de grup B

Infectia cu streptococ de grup B este data de o bacterie care poate fi gazduita de organism fara a crea probleme. O multime de femei gravide si nu numai sunt purtatoare de aceasta bacterie. Insa daca este transmisa la fat in timpul sarcinii, poate cauza:

  • septicemie;

  • pneumonie;

  • meningita.

In sarcina este posibil ca bebelusul tau sa fie intre in contact cu acest streptococ de grup B si sa fie infectat la nastere. Beta hamolitic sau infectia cu streptococ B este cea mai frecventa infectie neonatala cu debut precoce. Ea apare la bebelus in maxim 48 de ore de la nastere. Daca nu este tratata corespunzator poate determina probleme grave in dezvoltarea copilului si chiar decesul.

Poti preveni aceasta infectie la bebelus in sarcina printr-un simplu test realizat intre saptamanile 35-37 de sarcina. Acesta stabileste daca esti sau nu purtatoare a acestei bacterii. Daca se constata ca esti purtatoare, se trece la un tratament pe baza de antibiotic intravenos cu cel putin 4 ore inainte de a naste copilul. Prin aceasta masura se reduce riscul transmiterii si infectarii noului-nascut. Daca aceasta masura esueaza i se poate administra si nou-nascutului antibiotice ca masura preventiva.

Listerioza

Listerioza este o infectie produsa de bacteria Listeriza monocytogenes care afecteaza in special persoanele insarcinate si noii-nascuti, precum si alte persoane care au un sistem imunitar slabit sau insuficient dezvoltat. Aceasta se regaseste in:

  • sol;

  • fecalele animalelor;

  • mancare contaminata (lapte nepasteurizat, branza sau carne cruda si negatita suficient).

In cele mai grave dintre cazurile de gravide infectate cu aceasta bacterie se pot constata efecte secundare precum:

  • avort spontan;

  • nastere prematura;

  • nasterea unui copil mort.

Preventia acestei infectii periculoase in sarcina se face acordand o atentie mai mare alimentatiei si evitand pe cat posibil unele produse cu grad de risc ridicat de a te contamina prin consumul lor:

  • evita branzeturi moi, cremoase, precum si cele cu mucegai;

  • evita pateul de ficat, chiar si vegetal;

  • nu manca lactate care contin lapte nepasteurizat;

  • spala bine fructele si legumele inainte de consum;

  • gateste foarte bine carnea, de preferinta prin fierbere.

Daca ai consumat astfel de produse si resimti febra, dureri musculare, greata si voma sau dureri gastrice severe mergi de urgenta la medic. Infectia se depisteaza prin realizarea unui test de sange si se trateaza cu antibiotic.

Campilobacterioza

Este tot o infectie aparuta in urma consumului alimentelor sau apei contaminate cu Campylobacter jejuni. Daca esti contaminata cu aceasta bacterie poti manifesta urmatoarele simptome: febra, crampe stomacale, dureri musculare, varsaturi, greata sau diaree severa.

Consumul de carne de pasare (gaina) infectata este responsabil pentru peste jumatate din cazuri. A doua ca sursa de infectie este apa contaminata, iar in rest lactatele nepasteurizate, precum si alimentele negatite sau nespalate corespunzator pot fi potentiale alimente cu factor de risc.

Este o infectie destul de rara in timpul sarcinii, insa daca ai nesansa sa intri in contact cu una dintre sursele de infectie, poti risca ca bacteria sa fie transmisa intraplacentar la fat, iar riscurile desi scazute, exista:

  • avort spontan;

  • nastere prematura;

  • nasterea unui copil mort.

Citeste si despre