Placenta unica in sarcina multipla

| | Actualizat: 2011-10-27 14:59:27

Sarcina multipla presupune eforturi sustinute din partea viitoarei mamici in a furniza substantele nutritive necesare bebelusilor sai, insa tot la fel de importanta este stabilirea tipului de placenta in care se dezvolta acestia. Desi este cunoscut faptul ca sarcinile cu gemeni prezinta un risc mai mare fata de cele cu un singur fat, placenta unica sau sarcina monocorionica creste valenta pericolului de zece ori mai mult.

De regula, complicatiile frecvente precum hipertensiunea sau hemoragiile prenatale sunt anticipate si tratate cu succes. Situatia se schimba radical atunci cand medicul pune diagnosticul de sarcina monoamniotica/monocorionica, in care fetii de acelasi sex se dezvolta intr-un sac unic, impartind aceeasi placenta.

Riscurile placentei unice (sarcina monocorionica)

Sarcina monocorionica este distinsa de cea dicorionica (fetii nu impart o singura placenta) printr-o ecografie cu ultrasunete efectuata in primul trimestru sau la inceputul celui de-al doilea. Pericolul placentei unice consta in faptul ca transferul substantelor nutritive si al oxigenului se poate realiza in mod inegal pe parcursul cresterii si dezvoltarii.

In consecinta, bebelusii sunt expusi disfunctiilor cardiace si circulatorii, discordantelor in dezvoltare sau disfunctiilor cerebrale ale unui fat daca celalalt nu poate supravietui. Gemenii care impart acelasi sac gestational se pot sugruma cu cordonul ombilical. Sarcina monocorionica este cea care poate da nastere gemenilor conjuncti (siamezi), prezentand totodata cea mai mare rata de malformatii dintre toate tipurile de sarcina.

De regula, unul din gemeni prezinta malformatii, iar celalalt nu. Cu toate acestea, fetusul dezvoltat anormal poate compromite sanatatea celuilalt. Din aceasta cauza, mamicile cu sarcina monocorinica sunt nevoite uneori sa renunte la unul din gemeni.

Placenta unica, diagnosticata tardiv

Cu toate ca distinctia dintre o sarcina dicorionica si una monocorionica poate fi realizata cu usurinta intr-un stadiu incipient al gestatiei, in realitate diagnosticul este tardiv.

Daca ecografia nu este facuta pana la 16 saptamani, complicatiile asociate placentei unice pot fi deja intr-un stadiu avansat, dificil de tratat. Toate problemele specifice sarcinii monocorionice au sanse mari de a fi rezolvate, daca sunt depistate in timp util.

Toti gemenii nascuti dintr-o sarcina monocorionica sunt monozigotici (identici), insa o parte dintre acestia se pot dezvolta intr-o sarcina dicorionica (placenta separata). Prin urmare, atat gemenii fraternali (dizigotici), cat si cei identici (monozigotici) se pot dezvolta intr-o sarcina dicorionica.

Singura modalitate certa de a afla identitatea unei sarcini multiple este monitorizarea medicala timpurie.

Foto: mombaby.org

Prevenirea complicatiilor sarcinii multiple monocorionice

Intrucat riscul unei evolutii nefaste a sarcinii este inzecit in acest caz, medicii recomanda spitalizarea si repausul la pat pentru gravida, in special in ultimele luni de sarcina.

Prudenta practicii de obstretica prevede ca sarcina cu gemeni sa nu continue dupa 40 de saptamani, iar nasterea sa se produca prin operatia de cezariana.

Problemele specifice sarcinii cu placenta unica nu sunt rezultatul unor mosteniri genetice transmise pe cale ereditara si nu se dezvolta in urma unor greseli sau omisiuni din partea mamei.

Importanta cunoasterii tipului de sarcina multipla

Cunoasterea tipului de sarcina multipla este foarte importanta atat in perioada prenatala, cat si dupa nastere.

Gemenii identici (monozigotici) intampina deseori dificultati in a-si constientiza identitatea, de aceea au nevoie de mult ajutor din partea parintilor si a celor cu care interactioneaza.

In plus, medicii spun ca multe boli cronice sunt asociate cu cazurile de gemeni identici, precum alergiile, astmul, disfunctiile cardiace, boala Alzheimer, schizofrenia, diabetul si cancerul.

Aceste afectiuni nu se dezvolta simultan, insa pot fi anticipate in cazul unuia din gemeni atunci cand se manifesta prima oara la celalalt.

Deoarece rata complicatiilor suferite de gemenii care se dezvolta impartind aceeasi placenta este mai mare decat cea a gemenilor dicorionici, monitorizarea medicala va fi mult mai activa, iar numarul necesar de ecografii va creste.

Citeste si despre