Poti consuma branza cheddar in timpul sarcinii? Ce trebuie sa stii

| | Actualizat: 2023-12-10 22:57:48

 

Exista unele alimente de care ar trebui sa te feresti atunci cand esti insarcinata, deoarece nu toate sunt sigure in aceasta perioada. Un aliment care este adesea pus sub semnul intrebarii este branza cheddar, deoarece este facuta din lapte crud. Cu toate acestea, modul in care este preparata branza cheddar poate face ca aceasta sa fie sigura in timpul sarcinii.

Pentru a face lumina in aceasta problema, vom dezvalui procesul de productie si vom evalua siguranta branzei cheddar in timpul sarcinii.

Ce tip de branza este cheddar?

Cheddar este o branza tare, maturata, fabricata din lapte crud. Prin urmare, exista unele semne de intrebare cu privire la faptul siguranta acesteia in timpul sarcinii. 

In ceea ce priveste productia sa, un articol din Koch ChaSarn Journal of Science explica faptul ca, odata obtinut casul, acesta este supus unui proces de repaus timp de cel putin 2 luni. Cu toate acestea, cele mai bine vandute roti de cheddar au cel putin 18 luni de maturare si de invechire sau chiar mai mult.

In acest timp de maturare, aciditatea creste, concentratia de sare creste, iar textura, gustul si mirosul se schimba, facand branza mai atractiva si ispititoare pentru papilele gustative. In acest proces, se pierde apa, lasand branza cheddar cu aproape 65% substante solide nutritive, cum ar fi proteine, carbohidrati, grasimi, calciu, fosfor si vitamina A.

Este branza cheddar sigura in timpul sarcinii?

Femeile insarcinate pot manca branza cheddar. Cu toate acestea, este necesar sa iei in calcul anumite conditii. Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) raporteaza ca femeile insarcinate sunt de 10 ori mai predispuse sa contracteze listerioza, o intoxicatie alimentara cauzata de Listeria monocytogenes.

Aceasta boala apare atunci cand sunt ingerate legume, carne, lapte si produse lactate nepasteurizate contaminate, cum ar fi branzeturile fabricate din lapte crud. Listerioza este capabila sa provoace travaliu prematur, avort spontan si nasterea unui copil mort. Prin urmare, este important ca femeile insarcinate sa nu manance alimente crude, nepasteurizate sau contaminate.

Se stie, de asemenea, ca multe dintre focarele de listeria din Statele Unite sunt asociate cu consumul de branzeturi moi, care au un continut ridicat de apa si sunt fabricate din lapte nepasteurizat. Dar ce se intampla cu branza cheddar in timpul sarcinii?

Dupa cum s-a explicat mai sus, maturarea branzei cheddar pentru o perioada de minim 60 de zile reduce cantitatea de apa libera care ar fi disponibila pentru dezvoltarea bacteriilor care cauzeaza boli precum listerioza.

Cu toate acestea, ai grija la cantitatea consumata in timpul sarcinii, deoarece valorile de sodiu sunt de aproximativ 655 miligrame la suta de grame de branza. 

Din aceasta cauza, este indicat sa se consume o singura portie de 30-50 de grame.

De asemenea, este indicat ca inainte de a consuma branza ceddar in sarcina sa vorbesti cu medicul care iti urmareste sarcina, astfel incat sa te adiguri sa o poti consuma.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre