Cand luam cel mai mult in greutate in sarcina?

| | Actualizat: 2017-02-09 12:18:14

Majoritatea femeilor care nasc copii sanatosi iau in greutate undeva intre saptamana 25 si saptamana 35 de sarcina. Acest fapt variaza, evident, in functie de corpul gravidei si de greutatea dinainte de conceptie.

Daca gravida a fost subponderala inainte de a ramane insarcinata, probabil va avea nevoie sa ia in greutate mai mult decat alte femei, iar daca a fost supraponderala, va avea nevoie sa ia in greutate mai putin. Subponderabilitatea si supraponderabilitatea sunt asociate cu un risc mai mare de a avea parte de complicatii pe durata sarcinii.

De aceea consultarea unui calculator de greutate in sarcina potrivit greutatii si inaltimii viitoarei gravide este atat de important.

Greutatea pe durata sarcinii

Greutatea pe durata sarcinii ar trebui sa fie graduala si sa se ia cel mai mult in greutate in al treilea semestru de sarcina. In mod normal, gravida ar trebui sa ia in greutate intre 0,9 kg si 1,8 kg in primele trei luni de sarcina si apoi intre 1,3 kg si 1,8 kg pe luna in restul perioadei de sarcina.

Greutatea totala adaugata ar trebui sa fie intre 11 si 14 kg, astfel scade riscul de a aduce pe lume un bebelus subponderal. Institutul de Medicina recomanda ca femeile care au un BMI scazut (Indicator al Masei Corporale – raportul dintre greutate si inaltime) sa ia in greutate intre 13 si 18 kg in sarcina, in timp ce un BMI crescut necesita o luare in greutate intre 7 si 11 kg. Oricum, se impune sa discuti si cu medicul tau despre acest aspect.

Greutatea castigata include si greutatea fatului, undeva intre 2,7 si 3,6 kg. Restul greutatii castigate consta in volumul crescut de lichide din corp, marirea sanilor si a uterului, lichidul amniotic si placenta.

Mergi periodic la medicul tau, deoarece acesta iti poate face recomandari despre cat ar trebui sa iei in greutate pentru a te asigura ca sarcina ta evolueaza normal si ca primesti aportul corect de nutrienti.

Al treilea trimestru, definitoriu

In al treilea trimestru gravida ia cel mai mult in greutate din toata durata sarcinii, fiind si ultima dintre cresterile in greutate. Fetusul va creste rapid in acest stadiu, castigand pana la 28 de grame pe zi. Burtica gravidei isi va schimba forma vazand cu ochii, lasand-use odata cu rasucirea fatului in pozitia pentru nastere.

Pe parcursul celui de-al doilea semestru, burta gravidei sta de obicei orientata in sus, in timp ce in cel de-al treilea aceasta se lasa destul de jos, iar fatul incepe sa se miste cu regularitate, in timp ce mama ii poate simti aceste miscari.

Miscarile fetale pot fi destul de intense pentru gravida si devin mai puternice si mai frecvente, datorita functiilor imbunatatite ale creierului, ochilor si muschilor bebelusului. Viitoarea mamica poate simti fatul "rostogolindu-se", ceea ce poate provoca durere sau disconfort in momentul in care acesta se afla langa coastele sau spinarea mamei.

Citeste si despre