Branza cu mucegai in sarcina: riscuri si recomandari

| | Actualizat: 2025-08-19 14:03:59

Sarcina aduce multe schimbari si provocari, mai ales in ceea ce priveste alimentatia. Unul dintre cele mai frecvente intrebari ale viitoarelor mamici este legat de branza cu mucegai in sarcina este sigura sau nu? 

Este branza cu mucegai sigura in sarcina?

Branzeturile cu mucegai, precum Brie, Camembert, Roquefort sau alte branzeturi moi si cremoase, sunt adesea evitate in sarcina din cauza riscului de infectie cu Listeria monocytogenes. Aceasta bacterie poate provoca listerioza, o afectiune grava care poate duce la complicatii serioase pentru mama si fat, cum ar fi avort spontan sau nastere prematura.

Care sunt riscurile branzei cu mucegai consumate crude?

Consumul de branza cu mucegai nepasteurizata sau insuficient preparata termic poate expune gravida la bacterii periculoase. De aceea, specialistii recomanda evitarea branzeturilor moi cu mucegai crud sau nepasteurizat.

Ce branzeturi poti manca in siguranta in sarcina?

  • Branzeturile pasteurizate sunt sigure, atata timp cat sunt consumate proaspete si depozitate corect.

  • Branza de vaci, ricotta, mozzarella: fabricate din lapte pasteurizat, sunt recomandate.

  • Branzeturile tari precum parmezan, cheddar, gouda — riscul de bacterii este minim datorita procesului de maturare.

  • Cascavalul si telemeaua din lapte pasteurizat pot fi consumate cu moderatie.

Cum poti consuma branza cu mucegai fara riscuri in sarcina?

Daca iti doresti foarte mult branza cu mucegai, urmeaza aceste sfaturi esentiale:

  • Alege numai branzeturi pasteurizate.

  • Consuma-le doar gatite, la temperaturi inalte, pentru a elimina bacteriile.

  • Evita consumul de branza cu mucegai crud, mai ales daca este cumparata din surse nesigure.

  • Consuma cantitati mici si rar, pentru a minimiza riscurile.

Reteta simpla: Paste cu sos cremos de branza 

Ingrediente:

  • 150 g paste (din grau dur)

  • 100 g ricotta sau branza de vaci pasteurizata

  • 50 ml smantana pentru gatit (pasteurizata)

  • 1 lingura ulei de masline

  • Sare si piper dupa gust

  • Verdeata proaspata (patrunjel sau busuioc)

Mod de preparare:

  1. Fierbe pastele conform instructiunilor de pe ambalaj.

  2. Intr-o tigaie, incalzeste uleiul de masline si adauga smantana.

  3. Cand smantana incepe sa fiarba usor, adauga ricotta si amesteca pana se formeaza un sos cremos.

  4. Condimenteaza cu sare si piper, apoi adauga pastele fierte si scurse.

  5. Amesteca bine, presara verdeata proaspata si serveste cald.

Aceasta reteta este nutritiva, usor de digerat si sigura pentru sarcina, oferind o alternativa gustoasa la branzeturile cu mucegai.

Recomandari

  • Verifica eticheta produsului pentru a te asigura ca branza este din lapte pasteurizat.

  • Evita branzeturile cumparate din surse necertificate sau targuri.

  • Nu ezita sa consulti medicul in cazul in care ai simptome precum febra, dureri musculare sau stare generala alterata.

  • Pentru siguranta maxima, gateste branza cu mucegai in retete coapte.

In sarcina, branza cu mucegai poate fi un aliment riscant, dar cu atentie si respectand recomandarile specialistilor, te poti bucura in siguranta de unele tipuri de branza. Opteaza pentru branzeturi pasteurizate si gatite, evita riscurile si asigura-te ca sanatatea ta si a bebelusului este pe primul loc.

 

Foto: Freepik.com

Citeste si despre