Multi copii adora pastele, dar refuza sa manance legumele. O solutie simpla si gustoasa este sa le integrezi direct in pastele de casa sau in sosurile care le insotesc. Astfel, micutii primesc vitamine si fibre fara sa-si dea seama ca mananca legume.
Beneficiile pastelor cu legume pentru copii
-
Nutritie echilibrata – combina carbohidratii din paste cu vitamine si minerale din legume.
-
Textura si culoare atractiva – legumele pot colora pastele (de exemplu, spanac verde sau sfecla rosie).
-
Creativitate in bucatarie – copiii sunt mai atrasi de mancaruri colorate si forme diferite de paste.
-
Dezvoltarea gusturilor – introducerea legumelor in mod subtil ajuta la acceptarea lor treptata.
Sfaturi pentru parinti
-
Ascunde legumele in aluat sau sos – de exemplu, piure de morcov, dovlecel sau sfecla adaugat in aluatul de paste.
-
Foloseste forme amuzante – taitei, scoici sau fundite, pentru a capta atentia copiilor.
-
Incepe cu cantitati mici – creste treptat proportia de legume.
-
Implica copiii – framantarea aluatului sau decorarea pastelor poate creste dorinta lor de a incerca mancarea.
-
Sosurile sunt aliati – sosurile cremoase sau cu branza pot „masca” legumele intr-un mod placut.
Retete de paste de casa cu legume pentru copii
1. Paste verzi cu spanac
Ingrediente aluat:
-
200 g faina alba sau integrala
-
2 oua
-
50 g piure de spanac fiert si scurs bine
Mod de preparare:
-
Amesteca faina cu ouale si piureul de spanac.
-
Framanta pana obtii un aluat omogen si elastic.
-
Intinde si taie in fasii sau forme preferate.
-
Fierbe 2-3 minute in apa cu sare.
Sugestie de servire: sos de branza cu putin usturoi sau rosii coapte pasate.
2. Paste portocalii cu morcov si dovlecel
Ingrediente aluat:
-
200 g faina
-
2 oua
-
50 g piure de morcov sau dovlecel
Mod de preparare:
-
Incorporeaza legumele pasate in aluatul de paste.
-
Taie in forme amuzante sau fasii subtiri.
-
Fierbe 2-4 minute.
Sugestie de servire: sos simplu de rosii cu busuioc sau sos alb cu branza.
3. Paste roz cu sfecla
Ingrediente aluat:
-
200 g faina
-
2 oua
-
30-50 g piure de sfecla
Mod de preparare:
-
Amesteca faina cu ouale si piureul de sfecla.
-
Framanta bine pana devine elastic.
-
Intinde aluatul si taie-l in forme preferate.
-
Fierbe 3-4 minute.
Sugestie de servire: sos de branza cu smantana sau sos pesto de busuioc.
4. Paste cu dovlecel si parmezan
Ingrediente sos:
-
1 dovlecel mic, ras fin
-
2 linguri smantana sau iaurt grecesc
-
30 g parmezan ras
-
Sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
-
Fierbe pastele alese.
-
Intr-o tigaie, caleste usor dovlecelul, apoi adauga smantana si parmezanul.
-
Amesteca cu pastele si serveste imediat.
5. Paste cu sos cremos de broccoli
Ingrediente sos:
-
100 g broccoli fiert
-
50 ml lapte sau smantana
-
20 g branza topita
-
Sare si nucsoara
Mod de preparare:
-
Paseaza broccoli fiert cu laptele si branza.
-
Incalzeste sosul usor pe foc, amestecand pana devine cremos.
-
Amesteca cu pastele fierte si serveste.
10 Retete rapide de paste de casa cu legume (sub 20 de minute)
6. Paste cu sos de rosii si morcov ras
-
Fierbe pastele preferate.
-
Caleste rapid morcov ras cu putin ulei si adauga sos de rosii.
-
Amesteca cu pastele si presara putin busuioc.
7. Paste cu dovlecel si usturoi
-
Fierbe pastele.
-
Caleste cubulete de dovlecel cu usturoi.
-
Amesteca cu pastele si adauga putin parmezan.
8. Paste cu mazare si smantana
-
Fierbe pastele.
-
Adauga mazare congelata in ultimele 2 minute de fiert.
-
Scurge, amesteca cu smantana si branza rasa.
9. Paste cu ardei rosu si branza feta
-
Caleste cubulete de ardei rosu.
-
Amesteca cu pastele fierte si branza feta sfaramata.
10. Paste cu spanac si sos de rosii
-
Caleste putin spanac cu usturoi.
-
Adauga sos de rosii si amesteca cu pastele fierte.
11. Paste cu conopida si sos alb
-
Fierbe pastele.
-
Caleste conopida sfaramata cu putin unt.
-
Adauga smantana si amesteca cu pastele.
12. Paste cu morcov si parmezan
-
Rade morcovul fin.
-
Caleste rapid cu ulei de masline.
-
Amesteca cu pastele fierte si presara parmezan.
13. Paste cu dovleac si nucsoara
-
Fierbe pastele.
-
Caleste cubulete de dovleac cu putin ulei.
-
Adauga nucsoara, smantana si amesteca cu pastele.
14. Paste cu broccoli si usturoi
-
Caleste broccoli fiert cu usturoi.
-
Amesteca cu pastele fierte si putin ulei de masline sau unt.
15. Paste cu morcov, dovlecel si branza
-
Caleste morcov si dovlecel ras.
-
Amesteca cu pastele fierte si branza rasa.
Sfaturi pentru succes
-
Culori si forme – cu cat pastele sunt mai colorate si amuzante, cu atat copiii sunt mai dispusi sa le incerce.
-
Mascheaza gustul legumelor – combina cu branza, smantana sau sosuri tomatice pentru un gust familiar.
-
Implica copiii – framantatul si modelarea pastelor devine o activitate distractiva si ii face mai curiosi sa le manance.
-
Experimenteaza – fiecare copil are gusturi diferite, asa ca incearca legume si combinatii variate.
Foto: freepik.com