Salata turceasca de ardei copti cu iaurt si usturoi este gustarea ideala pentru zilele calde de vara. Racoritoare, usor de preparat si plina de arome mediteraneene, aceasta salata poate fi servita atat ca aperitiv, cat si ca garnitura alaturi de carne la gratar sau paine proaspata. Combinatia dintre ardeii copti, iaurtul cremos si usturoiul aromat este simpla, dar cuceritoare. Un preparat sanatos, satios si savuros, inspirat din bucataria turceasca traditionala!
Ingrediente:
-
5-6 ardei grasi sau kapia copti (pot fi și tip California – rosii, galbeni sau verzi)
-
optional: 1-2 ardei iuti copti
-
300 g iaurt tip grecesc (gros, stors sau strecurat) cu 2% sau 10% grasime
sau 600 g iaurt simplu natur (cu 3-5% grasime) -
2 catei de usturoi
-
sare dupa gust
-
optional: fulgi de ardei iute uscat (chili flakes) sau sos iute (Tabasco, Sriracha, Hot Chili)
-
un pic de verdeata (patrunjel verde sau menta proaspata)
-
un fir de ulei de masline
Mod de preparare:
-
Coace ardeii:
Ardeii se coc pe plita, grill sau in cuptor, apoi se curata de coaja si seminte. Se lasa la scurs intr-o sita. -
Tocarea:
Dupa ce s-au racit, ardeii copti se taie fasii subtiri sau cubulete, dupa preferinta. -
Prepararea iaurtului:
Iaurtul grecesc se amesteca intr-un bol cu usturoiul zdrobit si sare dupa gust. Daca folosesti iaurt simplu, este bine sa-l strecori 1-2 ore intr-o sita tapetata cu tifon, pentru a elimina surplusul de zer. -
Combinare:
Se adauga ardeii tocati peste iaurt si se amesteca bine. Daca vrei o nota picanta, poti adauga fulgi de chili sau un strop de sos iute. -
Finalizare:
Se stropeste totul cu un fir de ulei de masline si se presara verdeata tocata marunt (patrunjel sau menta, dupa gust). -
Servire:
Salata se serveste rece, ca aperitiv sau garnitura langa friptura, chiftele, lipii sau paine prajita.
Sursa: www.savoriurbane.com
Sursa foto: freepik