Mutabal – salata orientala de vinete cu tahini, iaurt si usturoi:

| | Actualizat: 2025-05-01 19:24:09

Cremosa, aromata si usor de preparat, Mutabal este una dintre cele mai apreciate salate din bucataria orientala. Cu un gust intens de vinete coapte, completat perfect de pasta de susan (tahini), iaurt grecesc si un strop de usturoi, aceasta reteta este o alternativa savuroasa la clasica salata de vinete romaneasca. Poate fi servita ca aperitiv, gustare sau alaturi de lipii si legume proaspete. In plus, este o optiune sanatoasa si satioasa, perfecta pentru mesele in familie sau intalnirile cu prietenii.

Ingrediente:

  • 500 g vinete coapte si curatate (sau 1 kg vinete crude care se coc pe plita sau la gratar)

  • 1 ceapa rosie medie

  • 3 catei de usturoi

  • 1 lingura mare de tahini (pasta de susan)

  • 300 g iaurt grecesc (strecurat, bine scurs)

  • 50 ml ulei de masline

  • Zeama de la 1/2 lamaie

  • Sare dupa gust

  • 1/2 lingurita chimion (cumin) macinat sau seminte

Pentru decor:

  • 20 ml ulei de masline

Mod de preparare:

  1. Dupa ce vinetele sunt coapte, le cureti bine de coaja si le lasi sa se scurga intr-o sita, ca sa elimine excesul de lichid.

  2. Pasezi vinetele cu o furculita sau le mixezi usor cu un blender, in functie de textura dorita.

  3. Adaugi ceapa rosie tocata fin si usturoiul zdrobit.

  4. Incorporezi tahini-ul, iaurtul grecesc si uleiul de masline.

  5. Asezonezi cu sare, zeama de lamaie si chimion dupa gust.

  6. Amesteci bine pana obtii o compozitie cremoasa si omogena.

  7. Pui salata in bol, nivelezi si decorezi cu ulei de masline deasupra.

Sfat: Se serveste rece, alaturi de lipie calda sau legume crude.

Sursa: www.savoriurbane.com

Sursa foto: freepik

Citeste si despre