Retete de iarna! 4 retete de prajituri delicioase pentru Sarbatori!

| | Actualizat: 2015-12-10 15:23:05

Sarbatorile de iarna sunt un prilej pentru ca toata familia sa se stranga in jurul mesei si sa se infrupte din bunatatile de sezon. O masa nu este niciodata completa fara un desert delicios, iar gatitul in familie este o modalitate placuta de a petrece timp impreuna si de a-i invata pe cei mici sa bucatareasca.

Noi iti prezentam 4 retete de prajituri gustoase pe care poti sa le gatesti cu micutii tai pentru masa de Sarbatori si nu numai. Ele sunt potrivite pentru orice zi in care ai pofta de ceva dulce si sunt usor de preparat.

Prajituri cu branza ricotta

Aceste prajituri gustoase vor fi bucuria copiilor si un rasfat al papilelor gustative pentru parinti.

Ingrediente:

- 120 de grame de unt la temperatura camerei

- 200 de grame de zahar

- un ou

- 250 de grame de branza ricotta

- o lingurita de esenta de vanilie sau un baton de vanilie

- 250 de grame de faina de grau

- un praf de sare

- un pliculet de praf de copt

Pentru glazura ai nevoie de:

- 120 de grame de crema de branza

- 60 de grame de unt la temperatura camerei

- 200 de grame de zahar pudra

- o lingurita de esenta de vanilie

Modalitate de preparare:

Incepe prin a incalzi cuptorul al 180 de grade Celsius. Bate untul cu zaharul intr-un bol incapator, adauga oul, branza ricotta si vanilia si amesteca bine ingrediente pana se incorporeaza.

Intr-un bol separat pune faina, sarea si praful de copt. Adauga compozitia cu ricotta si amesteca bine pentru a evita formarea cocoloaselor de faina.

Intr-o tava de cuptor pe care ai pus foaie de copt asaza cate o lingura de compozitie. Lasa-le la cuptor 12-14 minute, pana capata o culoare aurie. Scoate din cuptor prajiturile si lasa-le la racit.

Pentru glazura mixeaza toate ingredientele bine pana obtii o pasta. Intinde glazura cu o lingura pe fiecare prajitura.

Bulgarasi cu cocos

Acesti bulgarasi vor fi piesa de rezistenta de la masa ta de sarbatori. Sunt usor de facut si foarte gustosi.

Ingrediente pentru 24 de bulgarasi:

- 320 de grame de faina de grau

- 350 de grame de zahar

- un praf de sare

- 230 de grame de unt, la temperatura camerei

- 3 linguri de crema de branza

- doua lingurite de esenta de vanilie

- 4-5 linguri de suc de lamaie

- 350 de grame de fulgi de cocos

Metoda de preparare:

Incalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius. Amesteca faina cu 150 de grame de zahar si praful de sare. Adauga untul treptat in timp ce mixezi pentru a se incorpora cu ingredientele uscate. Va rezulta o compozitie sfaramicioasa. Adauga 2 linguri de crema de branza si vanilia. Foloseste-ti mainile pentru a amesteca bine compozitia si framanta bine pana cand va avea consistenta unui aluat.

Intr-o tava de cuptor pune foaie de copt si asaza cate un bulgaras pe care il faci in mana. Lasa-le la copt pentru 12-15 minute pana capata o culoare aurie. Cand sunt gata scoate-le din cuptor si lasa-le la racit.

Cat timp se racesc, faci glazura. Amesteca 3 linguri de suc de lamaie cu o lingura de crema de branza. Adauga incet 200 de grame de zahar pana obtii o glazura densa. Foloseste sucul de lamaie ramas pentru a o subtia daca este cazul.

Pune fulgii de cocos intr-o furfurie intinsa. Ia fiecare bulgaras, intinde-l bine in glazura apoi in fulgii ce cocos si gata, ai niste delicioase prajituri cu cocos perfecte pentru masa de Sarbatori.

Biscuiti de iarna

Biscuitii in forme specifice Sarbatorilor de iarna sunt o gustare perfecta pentru seara de ajun si se potrivesc bine langa un pahar de lapte.

Ingrediente:

- 230 de grame de unt

- 200 de grame de zahar pudra

- un ou

- 2-3 lingurite de esenta de vanilie

- 320 - 350 de grame faina de grau

- 2 lingurile praf de copt

- o lingurita de sare

- forme pentru biscuiti: stelute, globuri, sosetele, fulgi de nea

Metoda de preparare:

Incalzeste cuptorul la 180 de grade.

Mixeaza untul cu zaharul. Intr-un alt bol amesteca oul si vanilia si amesteca aceasta mixtura in compozitia de unt cu zahar. Intr-un alt bol amesteca 320 de grame de faina, praful de copt si sarea. Adauga treptat ingredientele uscate in compozitia de unt si amesteca bine in timpul acesta. Va rezulta un aluat moale pe care il aduci la consistenta dorita, de aluat pentru biscuti, cu ajutorul fainei ramase.

Pe o plaseta intinde niste faina pentru ca aluatul sa nu se lipeasca si intinde bine aluatul. Grosimea foii de aluat ar trebui sa fie camd e jumatate de centimetru. Portioneaza aluatul cu ajutorul formelor.

Intr-o tava de cuptor asaza o foaie de copt, pune biscuitii in tava si lasa-i la cuptor timp de 7 minute.

Fursecuri cu fulgi de ciocolata si dovleac

Dovleacul este un ingredient delicios care imbogateste gustul oricarei prajituri. Iata o reteta cu dovleac si ciocolata potrivita pentru Sarbatori.

Ingrediente:

- 230 de grame de unt, la temperatura camerei

- 100 de grame de zahar alb

- 100 de grame de zahar brun

- un ou

- o lingurita de esenta de vanilie

- 250 de grame de faina integrala de grau

- 85 de grame de fulgi de ovaz

- o lingurita de praf de copt

- o lingurita scortisoara

- o lingurita nucsoara

- jumatate de lingurita de ienibahar

- un praf de sare

- 350 de grame de piure de dovleac

- 100 de grame de fulgi de ciocolata

Metoda de preparare:

Incalzeste cuptorul la 180 de grade.

Intr-un bol incapator mixeaza untul cu zaharul (alb si brun) pana cand obtii o pasta. Adauga oul si vanilia si mixeaza din nou. Intr-un alt bol amesteca faina, ovazul, praful de copt si condimentele. Adauga ingredientele uscate in compozitia de unt cu zahar si ou si mixeaza pana se incorporeaza ingredientele. Adauga piureul de dovleac si amesteca bine. La final amesteca si fulgii de ciocolata.

Pe o tava pe care ai pus in prealabil o foaie de copt pune cate o lingura din compozitie. Lasa-le la copt pentru circa 12 minute. Cand le scoti din cuptor lasa-le la racit inainte sa le servesti. Fursecurile acestea sunt absolut delicioase si merg perfect cu niste lapte, iar micutii tai te pot ajuta sa le gatesti.

Citeste si despre