Muraturi de toamna 2025: Cand se pun, cat timp dureaza si cum stii ca sunt bune

| | Actualizat: 2025-10-21 10:04:35

Toamna aduce in fiecare an mirosul inconfundabil de borcane proaspat umplute cu legume crocante, usturoi si condimente – muraturile, nelipsite de pe masa romanului in sezonul rece. Daca vrei ca muraturile tale sa iasa crocante, gustoase si sigure pentru consum, e important sa stii cand e momentul potrivit pentru pus, cat timp trebuie sa astepti pana le poti manca, si cum iti dai seama ca sunt gata.

Cand se pun muraturile?

Momentul ideal pentru pus muraturi depinde de tipul legumelor si de metoda de conservare (in saramura sau in otet), dar, in general:

  • Perioada optima este intre 15 septembrie si 15 noiembrie, in functie de temperaturile din acel an.

  • Muraturile se pun cand zilele sunt racoroase, dar nu ingheata inca – ideal, temperaturi intre 10-18°C. Daca e prea cald, fermenteaza prea repede; daca e prea frig, procesul incetineste drastic.

  • Nu pune muraturi cand legumele sunt inca foarte calde de la soare – legumele trebuie sa fie ferme, nu moi.

Cat trebuie sa astepti pana le poti manca?

Timpul de murare variaza in functie de tipul legumelor si metoda folosita:

Castraveti in saramura (fermentatie naturala):

  • Timp estimativ: 7-14 zile (pentru varianta rapida, de vara) sau 3-4 saptamani (pentru cei de toamna).

  • Cum stii ca sunt gata: Devin usor moi la exterior, dar crocanti la interior, cu gust acrisor si fara gust de sare cruda.

Muraturi asortate in otet (gogosari, conopida, morcov):

  • Timp estimativ: 2-3 saptamani pentru gust bun, dar ideale dupa 1 luna.

  • Cum stii ca sunt gata: Legumele sunt ferme, aromate, gustul de otet nu mai este prea intens, iar lichidul devine limpede si usor colorat.

Gogosari in otet (fara fierbere):

  • Timp estimativ: 2-4 saptamani.

  • Cum stii ca sunt gata: Se inmoaie usor, dar raman crocanti, iar gustul este echilibrat – dulce, acrisor, cu arome de condimente.

Usturoi murat:

  • Timp estimativ: 3-4 saptamani.

  • Cum stii ca e gata: Cateii devin mai moi si capata o aroma subtila, usor acrisoara, fara iuteala intensa a usturoiului crud.

Varza murata:

  • Timp estimativ: 3-6 saptamani, in functie de temperatura si cantitate.

  • Cum stii ca e gata: Frunzele devin usor transparente, acrisoare, se frang usor si au un miros placut, usor intepator.

Cum iti dai seama daca muraturile nu sunt bune?

Ai grija la urmatoarele semne:

  • Miros neplacut, de putrefactie sau fermentatie excesiva

  • Spuma groasa si miros intepator, de acru stricat

  • Legume prea moi, care se dezintegreaza

  • Lichid tulbure, cu mucegai sau pete albicioase persistente

In aceste cazuri, e mai bine sa le arunci. Muraturile bune trebuie sa aiba un gust proaspat, usor sarat sau acrisor, si un miros natural, curat.

Sfaturi pentru muraturi reusite:

  1. Foloseste sare neiodata pentru muraturi – sarea iodata poate opri fermentatia.

  2. Nu inchide borcanele ermetic daca faci muraturi in saramura – lasa-le putin spatiu pentru fermentare.

  3. Adauga hrean, frunze de visin, telina sau foi de dafin pentru un gust autentic si o conservare mai buna.

  4. Nu folosi legume lovite, moi sau patate – compromit tot borcanul.

Informatii utile:

  • Perioada ideala: mijlocul toamnei (septembrie-octombrie)

  • Timp de asteptare: intre 2 si 6 saptamani, in functie de tip

  • Muraturile sunt gata cand sunt crocante, aromate, iar lichidul este clar si curat

Fie ca pui castraveti in saramura, gogosari in otet sau varza la butoi, cheia reusitei este rabdarea si respectarea pasilor de baza. Iar gustul de muraturi de casa, intr-o zi friguroasa de iarna, face tot efortul sa merite!

 

Foto: freepik.com

Citeste si despre