Toamna si iarna sunt momente perfecte pentru a transforma bucataria intr-un loc plin de mirosuri dulci si zambete. Turta dulce nu este doar un desert delicios, ci si o activitate minunata de facut impreuna cu copiii. Fie ca alegeti retete rapide sau variante mai elaborate, distractia este garantata!
1. Turta dulce rapida, gata in 30 de minute
Aceasta varianta este perfecta pentru zilele in care doriti sa faceti ceva dulce rapid, fara multa bataie de cap.
Ingrediente:
-
250 g faina
-
100 g zahar brun
-
100 g unt sau margarina
-
1 ou
-
2 linguri miere
-
1 lingurita scortisoara
-
1/2 lingurita cuisoare macinate
-
1/2 lingurita praf de copt
Mod de preparare:
-
Preincalziti cuptorul la 180°C.
-
Intr-un bol mare, amestecati untul topit, zaharul si mierea pana devin cremoase.
-
Adaugati oul, apoi faina amestecata cu condimentele si praful de copt.
-
Framantati usor aluatul, intindeti-l pe o suprafata presarata cu faina si decupati forme cu forme de turta dulce sau alte modele preferate.
-
Coaceti 10–12 minute, pana devin usor aurii.
Sugestie: Copiii pot decora biscuitii cu glazura colorata, ciocolata topita sau bombonele – este partea lor preferata!
2. Turta dulce cu aluat aromat si decor complicat
Aceasta varianta este ideala pentru un proiect de weekend in familie, cand aveti timp sa va jucati cu forme, culori si detalii.
Ingrediente:
-
300 g faina
-
150 g unt
-
100 g zahar brun
-
120 ml miere
-
1 ou
-
1 lingurita bicarbonat de sodiu
-
1 lingurita scortisoara
-
1/2 lingurita ghimbir macinat
-
1/4 lingurita nucsoara
-
1/4 lingurita cuisoare macinate
Mod de preparare:
-
Intr-o cratita, topiti untul cu mierea si zaharul la foc mic. Lasati sa se raceasca putin.
-
Adaugati oul si condimentele, apoi incorporati faina si bicarbonatul.
-
Framantati aluatul pana devine neted. Impachetati-l in folie si lasati-l la frigider 30 de minute.
-
Intindeti aluatul si taiati forme complicate: casute, braduti sau figurine.
-
Coaceti 12–15 minute la 180°C.
Decorare:
-
Glazura din zahar pudra si apa sau lapte
-
Bombonele colorate, ciocolata topita, nuci sau fructe confiate
-
Copiii pot ajuta la desenarea detaliilor si lipirea decorurilor, stimuland creativitatea si rabdarea.
Sfaturi pentru gatitul impreuna cu copiii
-
Siguranta mai intai: Lasati copiii sa decupeze si sa decoreze, dar manevrati cuptorul si obiectele fierbinti voi.
-
Creativitate nelimitata: Lasati-i sa inventeze forme si combinatii de culori – e mai important sa se distreze decat sa fie “perfect”.
-
Incurajati mirosurile: Parfumul turtei dulci este parte din experienta – discutati despre condimente si aromele lor.
-
Pastrare: Biscuitii se pastreaza in cutii ermetice pana la 2 saptamani, deci pot fi folositi si ca cadouri pentru rude sau prieteni.
Fie ca alegeti varianta rapida sau pe cea mai elaborata, turta dulce este o ocazie minunata de a petrece timp de calitate cu copiii, de a dezvolta abilitati practice si de a crea amintiri dulci. Si, desigur, partea cea mai placuta: gustul delicios care aduce zambete tuturor!
Foto: freepik.com