10 semne care anunta intrarea la menopauza

| | Actualizat: 2017-06-16 17:11:23

Menopauza este sfarsitul ciclului menstrual al unei femei si al fertilitatii. Se intampla atunci cand ovarele nu mai produc estrogen si progesteron, doi hormoni necesari pentru fertilitate si cand menstruatiile au incetat de 1 an. Menopauza se intampla in mod natural cu varsta, dar poate provoca, de asemenea, interventii chirurgicale, tratarea unei boli sau o boala. In aceste cazuri se numeste menopauza indusa sau chirurgicala sau insuficienta ovariana prematura. Dr. Silviu Istoc ne spune care sunt primele 10 semne care indica instalarea menopauzei. Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook facebook.com/DrSilviuIstoc.

1. Bufeuri

Bufeurile rezulta din reactia organismului la o scadere a aportului de estrogen, care apare in mod natural, cand femeile se apropie de menopauza. Nu toate femeile sufera de bufeuri, dar mai mult de jumatate au aceste simptome. Pentru unele femei, productia de estrogen scade treptat, producand mai putine bufeuri. Dar pentru altele, ovarele opresc productia de estrogen mai brusc.

2. Transpiratii nocturne

Transpiratiile nocturne sunt clasificate ca bufeuri puternice care se produc in timpul somnului, insotite de perioade intense de transpiratie. De asemenea, cunoscute si sub numele de „hiperhidroza somnului”, transpiratiile nocturne nu sunt, de fapt, o tulburare de somn, ci o tulburare comuna de transpiratie care apare in timpul somnului la femeile la menopauza. Aceste episoade ale transpiratiei nocturne pot varia in severitate, de la usoara la intensa si pot fi cauzate de un dezechilibru hormonal combinat cu factori de mediu, cum ar fi un mediu de dormit extrem de cald.

3. Menstruatie neregulata

Menstruatia neregulata este cea mai frecventa in randul femeilor de peste 40 de ani, care se apropie de menopauza. Cea mai probabila cauza a acestui fapt este dezechilibrul hormonal cauzat de scaderea nivelului de estrogen si progesteron. Menstruatiile neregulate ar putea fi, de asemenea, cauzate de alte afectiuni medicale sau chiar de sarcina.

4. Uscaciune vaginala

Uscaciunea vaginala apare atunci cand senzatia de umezeala si moliciune a mucoasei vaginului dispare, provocand simptome precum mancarimea si iritarea. Cand nivelul de estrogen scade in timpul premenopauzei, tesutul vaginal devine mai uscat, mai subtire si mai putin elastic. Lipsa de lubrifiere duce la inconfort in timpul actului sexual, iar vaginul este frecvent usor iritat si mai predispus la infectii.

5. Schimbari de dispozitie bruste

Schimbarile de dispozitie ale menopauzei sunt surprinzator de frecvente, dar pot fi greu de facut fata. O femeie care se confrunta cu schimbari de dispozitie se poate simti ca si cum ar fi intr-un rollercoaster de emotii. Schimbarile de dispozitie pot fi bruste si intense, desi experienta acestora poate fi diferita de la femeie la femeie.

6. Oboseala

Oboseala, unul dintre cele mai frecvente simptome la menopauza, este definita ca un sentiment continuu si persistent de slabiciune si niveluri scazute de energie, mai degraba decat doar somnolenta. Alte caracteristici ale oboselii pot include apatie, iritabilitate si diminuarea atentiei.

7. Caderea parului

Caderea parului, unul dintre cele mai remarcabile simptome ale menopauzei, este cauzata de deficienta de estrogen, deoarece foliculii de par necesita estrogen pentru a sustine cresterea parului. Caderea parului poate fi brusca sau treptata. Parul poate deveni si mai uscat si mai fragil si poate cadea mai mult in timpul periajului sau la dus.

8. Tulburari ale somnului

Trezirea de multe ori in timpul noptii, intoarcerea de pe o parte pe cealalta si insomnia sunt toate tulburari de somn legate de menopauza. Femeile care ajung la menopauza pot constata ca somnul lor este mai putin odihnitor si ca adormirea devine din ce in ce mai dificila. Cercetarile indica faptul ca femeile incep sa experimenteze somn nelinistit cu pana la cinci-sapte ani inainte de a intra in

9. Pierderi de memorie

Femeile care se apropie de menopauza adesea se plang de pierderea memoriei si incapacitatea de a se concentra. Intalnirile uitate, zilele de nastere uitate si trenurile ratate pot parea evenimente banale, dar acestea pot fi extrem de dureroase pentru femeile care nu au ratat niciodata nimic. Cu toate acestea, aceste pierderi de memorie sunt un simptom normal al menopauzei, asociat cu niveluri scazute de estrogen si cu niveluri ridicate de stres.

10. Crestere in greutate

Cresterea in greutate, in special in jurul taliei, este un alt semn al modificarii nivelurilor de hormoni din timpul menopauzei. In timp ce unele surse afirma ca menopauza nu are legatura cu cresterea in greutate, modificarile hormonale din timpul menopauzei influenteaza de fapt cresterea in greutate si redistribuirea grasimii. De exemplu, mai putini hormoni de estrogen circulanti determina organismul sa retina mai multe celule grase ca o sursa alternativa de componente ale estrogenului.

Citeste si despre