Jocurile clasice, o alternativa la jocurile moderne. 6 exemple care au trecut testul timpului

| | Actualizat: 2018-02-28 00:00:00

Popularitatea jocurilor video este in crestere permanenta printre copii si mai mult ca sigur ca si tu ai observat acest lucru la tine acasa, in cadrul familiei. Nu te trebuie sa te ingrijorezi, trebuie doar sa intelegi ca este o tendinta tot mai puternica pe plan mondial, cand vine vorba despre a-i oferi copilului tau o alternativa de calitate.

Cercetarile recente arata ca jocurile video sunt mai populare ca oricand in randul copiilor, 91% dintre copiii din Statele Unite cu varste cuprinse intre 2 ani si 17 ani alegand sa-si petreaca astfel timpul. Dintre aceste game de varsta, la copiii cu varste cuprinse intre 2 ani si 5 ani a fost inregistrata cea mai mare rata de crestere.

Daca esti un parinte preocupat de evolutia copilului tau si iti doresti ca acesta sa se dezvolte cat mai armonios si cat mai frumos, este momentul sa afli ca jocurile clasice din mai multe piese iti pot fi de mare ajutor, un bonus important fiind si faptul ca acestea reusesc sa aduca familia impreuna si sa consolideze relatiile din cadrul acesteia.

1. Lego

Experti din Marea Britanie au desemnat jocul Lego ca fiind cea mai utilizata jucarie din toate timpurile, acesta obtinand, de mai multe ori, distinctia de „produsul secolului”. Grupul Lego (Danemarca) a inceput sa fabrice binecunoscutele piese inca din anul 1949, astazi fiind disponibile pe piata o multitudine de jocuri Lego. Avantajele acestui joc, potrivit pentru orice varsta, sunt multiple: imbunatatește creativitatea, perceptia asupra realitatii si a societatii, dezvolta inteligenta emotionala si dezvolta abilitatile motrice si senzoriale.

2. Scrabble

In studiul expertilor britanici, jocul Scrabble s-a clasat pe locul al doilea si este considerat unul dintre cele mai bune jocuri de masa din lume. Este un joc de familie bazat pe cuvinte si este foarte potrivit pentru copiii care invata sa scrie si sa lucreze la vocabularul lor. Inventat in Statele Unite ale Americii de catre un arhitect, acesta ajunge in Romania in anul 1982, cand este adaptat pentru limba romana, mai apoi urmand sa fie recunoscut si ca disciplina sportiva.

3. Puzzle

Acesta este unul dintre cele mai vechi jocuri din lume, avand o istorie de peste 300 de ani. Daca la inceput acesta era realizat din lemn, astazi se fabrica din carton si poate avea de la 4 pana la mii de piese. Numarul pieselor poate creste odata cu varsta copilului, dezvoltarea atentiei si cea a imaginatiei fiind doar doua dintre avantajele jocului Puzzle care, de asemenea, este o modalitate foarte potrivita de petrecere a timpului in familie.

4. Cuburile

Jocul cu cuburi este unul aparent simplu, insa dezvolta foarte bine imaginatia, cunoasterea si creativitatea copiilor, din toate categoriile de varsta. Pentru copiii mai mici de trei ani se recomanda cuburile realizate din spuma, de diferite culori si imprimate cu imagini care sa le stimuleze setea de cunoastere, iar pentru copiii mai mari cele din lemn sau plastic.

5. Domino

Jocul Domino a fost inventat in China si ajuta la dezvoltarea spiritului de observatie, a gandirii logice si a imaginatiei. Piesele sale sunt realizate astazi din plastic sau lemn, in trecut acestea fiind construite din piatra, fildes sau os. Doua dintre zonele in care jocul este foarte popular in prezent sunt America Latina si Marea Britanie unde, in fiecare an, incepand din 1985, se desfasoara un Campionat National de Domino.

6. Monopoly

Monopoly este un joc de masa clasic, care cultiva spiritul de competitie, la cote foarte inalte, si se poate juca in 2, pana la 8 jucatori. Variantele pentru copii reinterpreteaza jocul pentru adulti si ii ajuta pe cei mici sa se familiarizeze, inca de la varste fragede cu administrarea banilor. La origine, jocul provine tot din Statele Unite ale Americii si mai este cunoscut si sub denumirea de „jocul de schimburi comerciale rapide cu proprietati”.

Toate aceste jocuri pot fi o foarte buna alternativa la jocurile video sau la timpul petrecut de copii in fata calculatorului sau a televizorului. In acelasi timp, sunt o foarte buna modalitate pentru dezvoltarea psiho-intelectuala a acestora si pentru socializare in cadrul familiei, ceea ce a si facut ca acestea sa reziste, cu succes, de-a lungul timpului.

Citeste si despre