STUDIU! Pedeapsa fizica nu corecteaza sau imbunatateste comportamentul copiilor!

| | Actualizat: 2022-07-25 21:49:00

De generatii intregi, pedepsele corporale, cum ar fi o palma la fund, trasul de urechi sau de par, sunt folosite de paritni pentru a-si disciplina sau corecta copiii. Cu toate acestea, in ultimele decenii s-a constatat ca acest tip de masura, in loc sa ajute, sfarseste prin a dauna.

O dovada in plus este cel mai recent studiu pe aceasta tema, care, dupa ce a analizat rezultatele de la 69 de studii din diferite tari, a ajuns la concluzia ca pedeapsa fizica nu corecteaza sau imbunatateste comportamentul copiilor, ci are exact efectul opus.

Potrivit studiului publicat in revista “The Lancet”, cercetatorii au evidentiat inca o data ca pedepsele corporale nu au rolul de a educa sau corecta copiii, ci au efect opus.

Iata ce efecte au pedepsele corporale, potrivit studiului: 

- Pedeapsa fizica prezice in mod constant o crestere, in timp, a problemelor de comportament ale copiilor.

- Pedeapsa fizica nu este asociata cu rezultate pozitive in timp.

- Pedeapsa fizica prezice inrautatirea comportamentului copilului. 

- In general, in urma analizei, cercetatorii au concluzionat ca rezultatele indica faptul ca pedeapsa fizica este daunatoare pentru copii si ca, pe langa faptul ca este ineficienta si nu previne problemele de comportament, aceasta face contrariul prin cresterea problemelor de comportament si a altor probleme pe termen lung.

Aceasta cercetare se alatura unei liste lungi de studii care arata si dovedesc ca pedeapsa corporala este daunatoare pentru copii si are consecinte negative.

De fapt, din ce in ce mai multe tari interzic prin lege pedepsele corporale aplicate copiilor, iar un studiu de acum cativa ani a constatat ca adolescentii si copiii sunt mai putin violenti in tarile in care pedepsele corporale sunt interzise.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre