Analize recomandate inainte de a ramane insarcinata

| | Actualizat: 2017-07-04 16:00:24

Daca te-ai decis sa ramai insarcinata, este bine sa te prezinti la un control medical, inainte de conceperea copilului. Setul de analize recomandat de specialisti inainte de sarcina include examinarea glandei tiroide si a sanilor, recoltarea de probe pentru testul Papanicolau, determinarea grupei de sange si a Rh-ului ambilor parteneri, precum si anumite vaccinuri. Iata lista completa de controale si analize pe care tu si partenerul tau ar trebui sa le faceti!

1. Vizita la medicul de familie

Medicul de familie este cel care te va indruma catre specialistii pe care trebuie sa ii consulti. El iti poate da trimiteri catre ginecolog, dentist, nutritionist sau endocrinolog, in functie de rezultatele analizelor de sange. Analizele realizate in perioada de preconceptie sunt necesare pentru a evalua starea de sanatate a viitoarei mame. In functie de istoricul familiei si de bolile de care suferi, specialistul iti va recomanda teste specifice. In cazul in care urmezi un tratament pentru o afectiune cronica, va fi nevoie sa iti ajustezi doza zilnica sau sa schimbi medicatia. Anumite tratamente pot avea efect teratogen (cauzeaza anomalii de nastere) si trebuie inlocuite cu medicamente care pot fi luate pe parcursul sarcinii. Totodata, este important sa incepi sa iei acid folic, cu cel putin o luna inainte de conceptie. Studiile au demostrat ca acidul folic scade riscul de anomalii genetice fetale.

2. Analizele de sange

Prima analiza recomandata este hemoleucograma, necesara pentru depistarea unei eventuale anemii. Medicul va verifica totodata tensiunea arteriala si glicemia si-ti va recomanda analize care pot determina daca suferi sau nu de boli transmitere sexuala, precum Chlamydia si sifilis ori infectii de tipul toxoplasmozei, rubeolei sau rujeolei.

3. Testul Babes Papanicolau

Consultul ginecologic este o parte foarte importanta a pregatirii pentru conceptie. Medicul specialist va recolta probe pentru testul Babes Papanicolau si iti fa face o ecografie, pentru a evalua starea sistemului reproducator. In cazul femeilor cu varsta de peste 35 de ani, se recomanda si evaluarea functiei tiroidiene de catre medicul endocrinolog, precum si examinarea sanilor, prin intermediul mamografiei.

4. Controlul metabolic

Femeile supraponderale si cele foarte slabe pot avea dificultati mai mari in a ramane insarcinate. Daca te incadrezi in oricare din cele doua categorii, pierderea excesul de greutate sau castigarea kilogramelor lipsa iti poate oferi impulsul de care ai nevoie pentru a concepe. In plus, daca pornesti de la o greutate sanatoasa, ai mai multe sanse sa duci pana la capat o sarcina sanatoasa. Cere sfatul unui medic nutritionist, daca ai nevoie de ajustari ale regimului alimentar. O dieta tinuta dupa ureche poate produce multe pagube organismului.

5. Consultul stomatologic

Sanatatea orala joaca si ea un rol important in sarcina. Schimbarile hormonale din perioada de gestatie te pot face mai susceptibila la boli ale gingiilor. Nivelul crescut al progesteronului si al estrogenului poate provoca schimbari in modul in care gingiile reactioneaza la bacterii. Astfel, te poti trezi cu gingii rosii, umflate si sensibile, care sangereaza atunci cand te speli pe dinti sau folosesti ata dentara. In plus, problemele stomatologice care apar in timpul sarcinii nu sunt deloc usor de tratat. Daca ai grija de sanatatea ta orala, inainte de a ramane gravida, ai un risc mult mai mic de a dezvolte complicatii in timpul sarcinii.

6. Fara tigari, alcool si alte substante daunatoare

Fumatul, dependenta de medicamente si consumul de droguri pot provoca avort spontan, nastere prematura si diferite anomalii fetale. In plus, cresc incidenta sindromului de moarte subita a sugarului. Lasa-te de fumat cu cel putin sase luni inainte de sarcina. Tine minte ca unele substante raman in organism mult timp dupa ce orice efect vizibil a disparut.

Citeste si despre