Sanatatea oaselor si activitati fizice care ajuta

| | Actualizat: 2020-10-13 13:44:11

Sanatatea oaselor copilului poate ca nu este prima grija a parintilor atunci cand este vorba de nutritia acestuia. Dar cu toate acestea, multe dintre problemele de dezvoltare ale celor mici depind de starea de sanatate a oaselor. 

Mai multi nutrienti actioneaza concomitent pentru oase sanatoase. Calciul se afla pe primul loc, dar acesta nu este complet eficient in absenta dozelor necesare de vitamina D, magneziu, vitamina K si a activitatii fizice regulate. Daca alimentatia echilibrata este asigurata, activitatea fizica regulata este vitala pentru ca stimuleaza oasele si le face mai puternice, iar aici este necesar concursul parintilor pentru a evita sedentarismul. Cateva activitati distractive si accesibile pot contribui substantial la sanatatea oaselor. 

Joaca pentru o postura corecta

O postura buna are beneficii uriase pentru copii si se deprinde treptat, din momentul in care cel mic se ridica in doua picioare. Astfel, o pozitie corecta impiedica oboseala, mentine articulatiile mobile si oasele in pozitia corecta, garanteaza muschi puternici si flexibili. Joaca pe o trambulina copii este solutia perfecta mai ales pentru ca cei mici nu se plictisesc niciodata de acest gen de distractie. Trambulinele imbunatatesc abilitatile de coordonare si dezvoltare, intaresc muschii picioarelor si ai spatelui, dar si echilibrul, increderea in sine si dezvoltarea abilitatilor motorii. 

Inotul, terapie pentru trup si minte

Inotul este o modalitate excelenta de a face exercitii cardiovasculare cu impact benefic pentru tot organismul. Copiii au nevoie de miscare in mod continuu pentru ca este esentiala bunei lor dezvoltari, pentru arderea grasimilor si consumul excesului de energie. In mod special, inotul este util pentru dezvoltarea oaselor si a muschilor puternici, iar in plus, ajuta flexibilitatea si coordonarea. Inotul contribuie la reducerea stresului si asigura un somn bun.

Exercitii de rezistenta

O musculatura bine dezvoltata si viguroasa asigura oase puternice. Ligamentele si muschii care adera pe oase stimuleaza dezvoltarea stratului superficial al oaselor, iar acest lucru duce la intarirea lor, la dezvoltarea corecta si sanatoasa. In plus, musculatura bine dezvoltata contribuie la mentinerea echilibrului, la o pozitie corecta si previne deformarile osoase, mai ales cele ale coloanei vertebrale. Exercitiile de rezistenta sunt cele mai utile pentru dezvoltarea musculaturii. Se pot folosi greutati usoare, benzi de tensiune sau chiar propria greutate corporala. 

Fotbalul 

Este benefic pentru ca mobilizeaza intregul corp si este ideal pentru oasele copiilor. Unul dintre meritele care apartin exclusiv fotbalului este ca are capacitatea de a creste densitatea osoasa. Fotbalul este un sport complex care activeaza mobilitatea, atentia, creste capacitatea de efort fizic si, prin toate acestea, tonusul general si rezistenta.

Mersul pe bicicleta

La fel ca trambulina, mersul pe bicicleta este in primul rand o joaca. Practicat constant, mersul pe bicicleta este un stimul pentru toata musculatura, un beneficiu pentru oase lungi si pentru coordonare. O atentie speciala trebuie acordata proportiei corecte dintre dimensiunea bicicletei si inaltimea copilului, pentru a preveni o pozitie incorecta si curbarea accentuata a coloanei vertebrale. 

Cateva recomandari in plus

  1. Pentru ca activitatea fizica sa fie eficienta este esential ca aceasta sa fie practicata de copil constant. Copiii cu varsta de pana la 10 ani trebuie sa faca cel putin 60 de minute de miscare fizica, in fiecare zi, iar cei mai mari, cel putin 180 de minute de activitate fizica pe saptamana. Ideal este ca adolescentii cu varsta de peste 15 ani sa practice constant o activitate fizica de cel putin 120 de minute pe saptamana. 
  2. Este important ca din dieta copiilor sa lipseasca complet sucurile dulci si acidulate, alimentele procesate, lactatele dietetice si excesul de sare si zahar. 
  3. Suplimentele de calciu, magneziu si vitamina D nu se administreaza copiilor decat cu recomandarea medicului. Deficitul de minerale si excesul sunt la fel de nocive. 
  4. Pe de alta parte, lactatele nu trebuie sa lipseasca din dieta copilului, acestea reprezentand o buna sursa de calciu. Laptele integral, iaurtul, branzeturile proaspete si untul sunt esentiale pentru oase puternice. 
  5. Pentru prescolari si scolari, dar si pentru elevii mai mari si adolescenti, este foarte importanta pozitia la masa de lucru, inaltimea scaunului si o postura corecta, pentru ca deformarile coloanei vertebrale apar foarte usor si sunt greu de corectat. 

Combinatia dintre miscare si o nutritie echilibrata este vitala pentru un sistem osos sanatos si puternic, iar aceasta inseamna un adult cu osatura solida, ceea ce este una dintre conditiile obligatorii pentru o viata activa si de calitate. 

Citeste si despre