Copil hiperchinetic

| | Actualizat: 2005-08-22 13:22:40
Intrebare:

- Buna ziua, am si eu o intrebare. Am un baietel in varsta de 8 ani, doctorul mi-a spus ca este hiperchinetic, si sa nu mi fac probleme deoarece nu este primul copil cu asemenea probleme. Dar nu stiu cum sa ne mai purtam cu el, are foarte multa energie este cam nervos si nu in ultimul rand mai si minte. As dori niste sfaturi in aceasta privinta. Cu multumiri!

Raspuns:

In psihiatria din tarile anglo-saxone este de vreo cincisprezece ani la moda diagnosticul de "ADHD" (=Attention Deficit Hyperactive Disorder), corespunzand oarecum mai vechiului diagnostic din psihiatria romaneasca de "instabilitate psihico-motorie".

Este vorba de o afectiune a varstei scolare, mult mai des intalnita la baieti si care are bune sanse sa dispara de la sine la adolescenta. Pentru a sti daca e vorba de un adevarat ADHD sau de o simpla situatie a unui copil ceva mai agitat de felul lui este hotarator un criteriu care poate fi remarcat din simpla observatie: agitatia membrelor inferioare.

Mai tot timpul cand sta pe scaun un copil cu ADHD isi misca picioarele. Aceasta problema, care ar putea ameninta rezultatele scolare este foarte serios tratata de americani.

Ei folosesc medicamente psihoactive puternice (amfetamina, metilfenidat etc) care sunt pe lista drogurilor si a caror utilizare in astfel de cazuri reprezinta probabil o exagerare medicala.

Mai intelept ar fi sa incercati un consult homeopatic. Un tratament homeopatic bine ales duce uneori la rezultate excelente si definitive in
astfel de tulburari. Si psihologia dispune de resurse in aceasta privinta (si mai ales in privinta minciunelelor cu care ADHD nu are mare lagatura), incat o alta solutie eleganta (desi destul de costisitoare, fiind necesare multe sedinte) este psihoterapia.

Sanatate va doreste,

dr. Mihnea DRAGOMIR
specialist in medicina familiei

www.doctordragomir.ro


Citeste si despre